Міжнарожна співпраця Україна-Болгарія

18 липня 2022, 11:37

15 липня 2022 року відбулася дружня зустріч завідувача кафедри ветеринарної гігієни імені професора Скороходька НУБіП України Кучерук Марії з керівництвом Тракійського університету (Стара Загора, Болгарія). Зокрема відбулися перемовини з деканом факультету ветеринарної медицини професором Тодором Стоянчевим та генеральним секретарем університету Ані Златаєвою.

Колеги презентували одне одному інформацію про університети. Розглянули структуру факультетів та інститутів, навчальні плани, напрямки наукової діяльності, визначили перспективні напрямки співпраці.

Університет Фракії (посилання http://www.uni-sz.bg/) займає престижне 5 місце в рейтингу університетів Болгарії та акредитований з дуже високим балом 9,20 (з максимальних 10) Національним агентством з оцінки та акредитації в Болгарії з правом викладання бакалаврату та магістратури, а також освітнього та наукового ступеня доктора в OKР . Вища школа знаходиться у процесі здобуття європейської акредитації факультету ветеринарної медицини.

До його складу входять 9 структурних підрозділів: сільськогосподарський факультет з навчально-експериментальною базою, ветеринарний факультет з клініками, медичний факультет з університетською лікарнею, педагогічний факультет, економічний факультет, інженерно-технологічний факультет - Ямбол, медичний коледж - Стара Загора, Філія - Хаскове, Департамент інформації та підготовки викладачів.

Університет Фракії – Стара Загора був створений у 1995 році на основі Вищого Інституту зоотехніки та ветеринарії (ХІЗВМ) та Вищого медичного інституту (ВМІ) – Стара Загора, з існуючими факультетами та самостійними підрозділами. В університеті навчаються понад 8 200 студентів із Болгарії та світу, близько 600 висококваліфікованих викладачів, а також запрошені лектори з інших університетів країни та світу.

Університет Фракії має власну сучасну навчальну базу. Навчальний процес та науково-дослідна діяльність здійснюються у 20 навчальних корпусах із сучасно обладнаними лекційними та комп'ютерними класами, приміщеннями для проведення семінарів та практичних занять, спеціалізованими кабінетами, лінгафонними кабінетами. Матеріально-технічна база постійно підтримується та модернізується. На університетському та факультетському рівні створено загалом 44 науково-дослідні, навчальні та діагностичні лабораторії за відповідними науковими напрямами.

На факультеті ветеринарної медицини для Кучерук Марії була проведена екскурсія навчальними лабораторіями, аудиторіями, відвідали музей історії ветеринарної медицини. Щира вдячність головному асистенту кафедри якості й безпеки харчових продуктів та ветеринарного законодавства головному асистенту, доктору Олександрі Даскаловій за цікаву розповідь про відділення факультету й проведену екскурсію.

Практичні навички студенти набувають на університетській навчально-експериментальній базі, у лікарні, ветеринарних клініках, а також у компаніях та організаціях, з якими університет має укладені договори про співпрацю. В академічній групі зазвичай до 10 чоловік. На наукові дослідження кожного аспіранта держава щороку виділяє фінансування в обсязі 3500 Євро. Лабораторії оснащені сучасним обладнанням, забезпечені реактивами та витратними матеріалами. 
Музей історії ветеринарної медицини, аутентичне крісло першого декана факультету професора Стефана Ангелова.

Асистент Ніколай Славков Циндаев продемонстрував експонати музею анатомії, воскові, корозійні і пластиновані препарти, деякі з них також використовуються як навчальні препарати для студентів. В музеї представлені також археологічні знахідки решток тварин виявлених при розкопках античних ділянок міста Стра Загора.

Під час візиту Кучерук Марії до факультету ветеринарної медицини Тракійського університету її було запрошено у якості гостя на захист дисертаційної роботи на здобуття ступеня PhD здобувача кафедри якості й безпеки харчових продуктів та ветеринарного законодавства Іванки Асенової Лазарової.

На наступний тиждень, після повернення ректора університету Добрі Яркова з відпустки відбудеться підписання угоди про співпрацю між Національним Університетом біоресурсів і природокористування України та Тракійським Університетом.

 

Дмитро Засєкін, професор кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook