Василь Шинкарук: Якість освітнього процесу, збереження життя і здоров’я студентів та викладачів – основні пріоритети університету на старті нового навчального року

23 червня 2022 року
     Незабаром розпочинається новий навчальний рік, і вперше в нашій державі він відбуватиметься у складних для освітян умовах воєнного стану. Про особливості 2022-2023 н.р., плани щодо його старту і перебігу – наша розмова з проректором з науково-педагогічної роботи Василем Шинкаруком.

  • Василю Дмитровичу, як запровадження воєнного стану вплинуло на освітянську спільноту держави загалом та нашого університету зокрема?

     — Наша держава переживає складні часи, кривава війна несе значне руйнування та знищення міст, сіл, житлового фонду, підприємств, доріг та іншої інфраструктури. Станом на 17 червня 2022 року пошкоджено 1819 закладів освіти в Україні, з них повністю зруйновано – 209, а 1170 знаходяться на тимчасово окупованій території.
     Нині вся вища освіта стоїть перед вибором, як в умовах воєнного стану і пандемії (про яку зараз якось призабули, бо прийшла біда більша – війна) зберегти цілісність науково-педагогічного колективу та надати студентам якісні знання? На нас сьогодні лежить велика відповідальність за наші дії перед студентами, батьками, державою, суспільством.
     У період воєнного часу, як ніколи раніше, необхідні кваліфіковані кадри для недопущення продовольчої кризи в Україні і світі, відбудови нашої держави. Особлива потреба уже відчувається у кваліфікованих кадрах для відновлення усіх галузей господарства, зокрема агропромислової, природоохоронної, переробної, харчової.
     Тож найперше завдання усіх освітян, у тому числі колективу нашого університету, – в жодному разі не зупиняти освітній процес і підготовку кваліфікованих кадрів, забезпечувати їхню якість, зберегти життя і здоров’я студентів та викладачів у нинішніх надзвичайно складних умовах.

  • Нашу освітянську родину університету – як студентів, так і викладачів цікавить питання: коли і як ми розпочнемо новий навчальний рік?

     — Повторюся: розпочинаємо його в умовах воєнного стану. Не забуваймо і про пандемію. Тому університет змушений перелаштовуватись на марші, реагуючи на виклики забезпечення якісної освіти, що вимагає додаткової мобілізації й зосередження зусиль від усього науково-педагогічного колективу, кожного працівника, здобувачів вищої освіти та наукових ступенів.
     Згідно Порядку прийому, розробленого МОН України, цьогорічна вступна кампанія розпочнеться із запізненням, тому і зарахування нового поповнення студентів бакалаврату і магістратури заплановане на вересень. Планувати необхідно все ретельно, враховуючи усі нюанси, не забуваючи про необхідність дотримання як безпекових, так і карантинних обмежень.
     Тож з 15 серпня плануємо розпочати навчання у змішаному форматі для студентів бакалаврату та магістратури: 2-х – 4-х курсів бакалаврату, 2-х - 6-х курсів магістратури ветеринарного спрямування та другого року магістратури, а з 19 вересня, відразу після зарахування абітурієнтів, розпочнеться навчання в очному форматі для студентів 1-го курсу бакалаврату, а з 26 вересня – магістрів першого року навчання.
     Уперше за останні роки ми запроваджуємо для студентів навчання у дві зміни, щоб ті, хто перебуватимуть в аудиторіях, у разі повітряних тривог змогли розміститися у бомбосховищах та укриттях університету. Розклад змін організації освітнього процесу під час очного навчання у першому семестрі плануємо так: у І зміну з 15 серпня – навчання студентів 2-го курсу бакалаврату, 2-х – 3-х курсів магістратури ветеринарного спрямування та другого року навчання магістратури усіх факультетів та ННІ; з 19 вересня – 1-х курсів бакалаврату, а з 26 вересня – першого року магістратури; у ІІ зміну з 15 серпня розпочнуть навчання 3-й курс бакалаврату, 4-ті – 6-ті курси магістратури ветеринарного спрямування, а з 26 вересня – 4-й курс бакалаврату. Начальні підрозділи університету спільно з деканами факультетів та директорами ННІ вже почали планування розкладу навчальних занять для всіх академічних груп, а їх у нас понад 500.
     Принагідно зазначу: головним та незмінним пріоритетом для нас залишається безпека освітян та якість освітнього процесу, що, звичайно, потребує особливої уваги в складних умовах воєнного стану. Хоча до таких викликів ми готові, бо наш університет першим у державі за таких умов 14 березня 2022 року відновив освітній процес у дистанційному форматі для студентів усіх факультетів та ННІ, а перед тим протягом двох років напружено працював в умовах карантину.

  • Ви щойно згадали, що головним пріоритетом для початку навчання університет ставить збереження життя і здоров’я студентів. Які кроки для цього заплановано зробити? І що вже зроблено?

     — По-перше, розроблено та затверджено пам’ятку щодо основних правил поведінки наших студентів та викладачів в умовах воєнного стану під час їх перебування в університеті. Серед основного зазначу: усім необхідно неухильно дотримуватися рекомендацій, викладених у «Правилах поведінки в умовах надзвичайної ситуації воєнного характеру, розроблених Державною службою України з надзвичайних ситуацій» (https://dsns.gov.ua/uk/abetka-bezpeki/diyi-naselennya-v-umovax-nadzvicainix-situacii-vojennogo-xarakteru). Перебуваючи на території університету, у його приміщеннях, навчальних корпусах чи гуртожитках, слід обов’язково знати місця розташування захисних споруд цивільного захисту – бомбосховищ та укриттів поблизу свого місця знаходження. У разі виявлення вибухонебезпечних предметів слід негайно повідомити про це територіальні органи ДСНС та МВС за телефоном 101 та 102.
По-друге, наказом ректора від 8 червня 2022 року № 371 створена робоча група, яка обстежила наявні в університеті бомбосховища та укриття. За результатами її обстежень, в укриттях і бомбосховищах навчальних корпусів університету нараховано 3608 місць, а гуртожитків – 3824 місця для осіб, які можуть одночасно у них перебувати. Крім того, складено перелік обладнання, яке необхідно негайно придбати до початку навчального року. Працюємо над тим, щоб презентувати план-схему їх розташування на території із зазначенням наявних входів і виходів, а також схемою руху до них у разі небезпеки для викладачів і студентів, які знаходяться в тому чи іншому навчальному корпусі.

  • Якість освітнього процесу оцінюється багатьма критеріями, одним з найвагоміших серед яких є акредитація кожної освітньої програми підготовки бакалаврів та магістрів. Які завдання стоять перед освітянами нашого університету у наступаючому навчальному році?

     — На сьогодні університет здійснює підготовку фахівців за 120 освітніми програмами, з яких 50 – освітньо-професійно бакалаврська, 63 освітньо-професійних магістерських та 7 освітньо-наукових магістерських. Усі програми, за якими ми вже проводили випуски фахівців, успішно пройшли акредитації, що підтверджує високий рівень надання освітніх послуг в нашому університеті.
     У новому навчальному році необхідно буде акредитувати нові програми, започатковані університетом, а також ті, для яких термін дії сертифікатів про акредитацію підходить до завершення, термін дії яких – 5 років.
     На 2022-2023 навчальний рік в університеті заплановано проходження 9 акредитаційних експертиз, з яких 6 – бакалаврських освітніх програм, 3 – магістерських та ще 4 бакалаврські програми у наших відокремлених підрозділах. Подальші роки будуть ще напруженішими, оскільки у 2023-2024 н. р., планується проходження ще 20 акредитаційних експертиз, а ще за рік – 54 освітніх програм, 49 з яких магістерських.

  • Зараз час випусків та вручення дипломів на факультетах та ННІ, а після цього випускників бакалаврату чекає нове випробування – вступ до магістратури. Скільки ж висококваліфікованих фахівців НУБіП України випустив за перша півріччя 2022 року?

     — Конкретно – 2976 (з них 2837 бакалаврів та 139 магістрів денної і заочної форми навчання). Хочу підкреслити: за державним замовленням навчалося 1369 осіб – це майже 50 відсотків від загальної кількості випускників. А дипломи з відзнакою отримали 269 молодих фахівців – фактично кожен дев’ятий випускник університету!

  • Які виклики ставить вступна кампанія 2022 року перед колективом університету та у які терміни вона проходитиме?

     — Спочатку зазначу: у зв’язку з воєнним станом у країні суттєво її зміщені терміни. Так, для вступників на програми підготовки освітнього ступеня «Бакалавр» або ж «Магістр» ветеринарного спрямування, подача заяв відбуватиметься через особисті електронні кабінети з 29 липня до 23 серпня, а освітнього ступеня «Магістр» – з 16 серпня до 15 вересня, з подальшим проходженням фахових вступних випробувань у стінах університету з 16 до 18 вересня. Тобто терміни вступної кампанії продовжено до вересня.
     Також слід відзначити, що цього року вступники з тимчасово окупованих територій України, а також з особливо небезпечних територій, вступатимуть за спрощеним алгоритмом вступу без складання Національного мультипредметного тесту (НМТ). Спеціальні умови вступу передбачені також і для учасників бойових дій, а також осіб, які за станом здоров’я звільнені від складання мультипредметного тесту. Для такої категорії вступників подача документів триватиме з 29 липня до 8 серпня.
     Тому підготовка до вступної кампанії 2022 року розпочалася заздалегідь і не припиняється жодного дня. Така системна робота триватиме і надалі, щоб лави студентів університету цього року поповнили якомога більше молодих і талановитих українців. Наше завдання – ефективно допомогти цьогорічним абітурієнтам зреалізувати їх вибір на здобуття вищої освіти в нашому університеті.
     Діяльність приймальної і відбіркових комісій повинна вирізнятися у цьому році, як ніколи раніше, гласністю, об’єктивністю, інформуванням абітурієнтів, батьків, вчителів, загалом, громадськості, щоб вони мали можливість отримати своєчасну кваліфіковану відповідь на всі запитання щодо вступу до нашого університету.

  • Що напередодні нового навчального року побажаєте всім науково-педагогічним та педагогічним працівникам і студентам університету?

     — Скажу коротко: упевненості і міцності, віри в перемогу, берегти себе і Україну! Усіма силами і можливостями підтримувати Збройні Сили України! І ще – вдалого старту, нових здобутків та міцного здоров’я!


Розмовляв Валентин Обрамбальський
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook