Про мінімізацію наслідків від лісових пожеж говорили у Чернігові

6 червня 2022 року
Суспільний кореспондент

ДОВКІЛЛЯ. Збільшення кількості пожеж у природних екосистемах, зокрема внаслідок збройної агресії росії проти України, вимагає від територіальних органів ДСНС та Державного агентства лісових ресурсів України постійного вдосконалення організації попередження та реагування на лісові пожежі для мінімізації наслідків від них та недопущення їх переростання у масштабні.
Для ефективнішого запобігання виникненню пожеж та оперативного реагування на них, Державною службою України з надзвичайних ситуацій доручено утворити міжвідомчі робочі групи з представників Департаменту реагування на надзвичайні ситуації та Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям і залучити до їх складу представників Державного агентства лісових ресурсів України.

З 24-го до 27 травня 2022 року міжвідомча робоча група працювала у лісогосподарських підприємствах Чернігівщини у складі: Олександра Савчука, головного інспектора відділу аварійно-рятувальних служб та взаємодії з органами виконавчої влади Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям, апарату ДСНС; Павла Кияновського, головного фахівця відділу організації пожежно-рятувальних робіт Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям, апарату ДСНС; Ігоря Виговського, представника Державного агентства лісових ресурсів України.

Від Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства до цієї робочої групи увійшли: Сергій Аніщенко, начальник Чернігівського ОУЛМГ; Вадим Фесюн, заступник начальника, головний лісничий; В’ячеслав Вернидуб, заступник начальника головного управління із реагування на надзвичайні ситуації ГУДСНС України у Чернігівській області; головні лісничі та інженери з охорони та захисту лісу державних лісогосподарських підприємств.

Під час надання практичної допомоги особливу увагу звертали на забезпечення контролю за створенням лісокористувачами ефективної системи моніторингу і раннього виявлення пожеж, відновлення систем відеоспостереження, застосування безпілотних літальних апаратів, використання даних космічного зондування та здійснення наземного патрулювання, а також відображення оперативної обстановки на онлайн-картах лісових масивів Чернігівщини.

Обговорили актуальні обласні плани протидії загрозам і реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами у природних екосистемах, та мобілізаційно-оперативні плани ліквідації лісових пожеж; функціонування відомчої пожежної охорони, основною структурною одиницею якої є лісові пожежні станції, їх забезпечення пожежною технікою, обладнанням та оснащенням, знання посадовими особами пожежних команд ЛПС своїх функціональних обов’язків і їх готовність до виконання завдань за призначенням.

Робоча група цікавилась станом влаштування джерел водопостачання у місцях із найвищою вірогідністю виникнення лісових пожеж, здійсненням перевірок їхнього технічного стану з оформленням відповідних актів; облаштуванням проїздів, міжквартальних просік та мінералізованих смуг у лісових масивах.

Міжвідомча група побувала у ДП «Чернігівське лісове господарство», а саме у Карпилівському та Остерському, у ДП «Корюківське лісове господарство» в Сновському лісництві та ЛПС Корюківського лісгоспу. А у ДП «Городнянське лісове господарство» надали методичну та практичну допомогу Городнянському та Моложавському лісництвам.

27 травня підбили підсумки у Головному управлінні із реагування надзвичайних ситуацій ГУДСНС у Чернігівській області. Виступили начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко та заступник начальника Головного управління із реагування на надзвичайні ситуації ГУДСНС України у Чернігівській області В’ячеслав Вернидуб.

Така практична та методична допомога сприятиме тому, щоб у майбутньому ефективніше берегти ліси від пожеж.

 

Джерело: Суспільний кореспондент. https://www.sknews.net/pro-minimizatsiiu-naslidkiv-vid-lisovykh-pozhezh-hovoryly-u-chernihovi/

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook