Викладачі та студенти факультету харчових технологій провели великодній флешмоб: Великдень-2022: Христос Воскрес, Воістину Воскрес, Воскресне ненька-Україна

25 квітня 2022 року

   Сьогодні, 24 квітня, в Україні відзначають Великдень, або Христове Воскресіння, — одне з найдавніших і найважливіших християнських свят, яке було встановлено на честь Воскресіння Ісуса Христа.

   Як зустрічають його харчовики цієї воєнної весни?

«Воскресіння Хрестове – найбільше свято, яке чекаємо і зустрічаємо з особливими почуттями, – говорить головна Господиня факультету, декан Лариса Баль-Прилипко.

   Будемо дивитися і слухати трансляцію богослужіння, щоб приєднатися до спільної молитви. Як завжди, приготую запашні паски, пофарбую яйця, смажені ковбаси та смачну шинку.

   Великдень святкують у всьому світі. Назвати цей день буденним святом було б неправильно, адже воно вважається культовою подією світової історії і головним днем ​​у році для всіх православних християн. Кожен, хто шанує це свято, отримує надію на порятунок, адже Воскрес Христос. Світле Воскресіння прийнято наповнювати добрими справами, чимало обрядів і традицій в Україні пов'язане з ним.

   24 квітня настає Великдень − Україна зустріне свято 2022 року в умовах війни, але ми все одно не забуваємо про духовні речі. Свято можна відзначити навіть у воєнний час, але варто дотримуватися обережності − ворог може влаштувати провокації на Великдень і обстріляти храми.

   На Великдень заведено відвідувати нічні богослужіння. Однак українцям цього року не рекомендується цього робити. Прийти в храм можна і вдень. У церкві віруючі читають молитви на Великдень, освячують їжу, воду і гілки верби. Якщо немає можливості відвідати службу, помолитися можна вдома. У цю дату віруючі вітають один одного фразою "Христос воскрес!", на що відповідають "Воістину воскрес!"

 

    На Великдень також заведено фарбувати яйця і пекти паски - символи Воскресіння Господнього. Обрядові страви їдять всією сім'єю. Зі Світлим Воскресінням закінчується Великий піст, тому святковий стіл повинен бути багатим, з великою різноманітністю страв.

   На Великдень готують обрядову випічку з дріжджового тіста, або купують готову здобу в магазині, також популярна святкова сирна паска, яка не потребує випікання.

 

 

 

   Яйце – символ життя і чудесного воскресіння. В іконопису воскреслий Ісус був оточений сяйвом, схожим за формою на яйце. Крашанкам приписують цілющі властивості.

   Святкова паска – символ присутності Бога у житті всіх людей. Її солодкість, здоба і краса – співчуття, милосердя і турбота Творця про кожного.

   Сирна паска – прообраз Царства Небесного. Її форма у вигляді гори символізує новий, небесний Єрусалим. А поєднання молока та меду – солодкість райського життя, радість і блаженство святих.

 

Підбір продуктів пасхального кошика є невипадковим і кожна страва має своє символічне значення. Відтак, до нього мають входити:

  • паска — ангельський хліб, символ Воскресіння;
  • сир і масло — продукти з молока, яке є первинною сировиною, даром природи;
  •  яйця — символ закритого простору, звідки виходить життя (традиційно з сирих яєць роблять писанки, а з варених — крашанки);
  •  хрін — символ міцності, який, як і таїнство сповіді, робить оздоровлює людину;
  •  шинка-ковбаса — символ душевної радості, що приходить від сповнення людиною Божої волі;
  • сіль — продукт, який додає смаку їжі і  означає якість зв’язку між людиною і Богом;
  • вічнозелена рослина — символ безсмертя і вічного життя.

 

   Для українців Великдень – це не тільки різнокольорові писанки і смачна паска. Це особливе свято, коли слідують традиціям і вірять у диво. Тож віримо в диво попри тяжкий для країни і всіх нас час, ми не повинні відходити від прадавніх християнських традицій, народних звичаїв і обрядів. Адже саме в складні часи віра й надія стали для всіх нас міцною опорою в боротьбі за перемогу над ворогом і наше майбутнє під мирним небом України.

Христос Воскрес - Воскресне й Україна!

Воскреснуть наші мрії і життя!

Підніметься з руїн моя країна,

А для війни не буде вороття!

Христос Воскрес - Воскреснуть і надії,

І мир настане на моїй землі!

Не буде ворога навіки і віднині,

Всміхнуться всі: дорослі і малі!

"Христос Воскрес " - лунає величаво,

"Христос Воскрес" - лунає звідусіль.

Непереможна ти, моя державо!

Лариса Баль-Прилипко,
декан факультету харчових технологій
та правління якістю продукції АПК

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook