Працюємо заради Перемоги: кафедрою виробничого та інвестиційного менеджменту спільно з кафедрою соціальної роботи та реабілітації проведено VI Міжнародну науково-практичну конференцію «Роль молоді у розвитку АПК України»

20 квітня 2022 року

Уже майже два місяці в Україні триває кровопролитна війна. Мужні і хоробрі воїни ЗСУ щодня боронять нашу Батьківщину. У таких умовах, перед кожним українцем стоїть завдання зробити якомога більше на своєму місці: працювати там, де можна, щоб не допустити руйнації економічних, соціальних та культурних здобутків нашого народу.

Усвідомлюючи це, науково-педагогічні працівники НУБіП України, зокрема кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту спільно з кафедрою соціальної роботи та реабілітації НУБіП України, продовжують свою роботу. Це стосується не тільки проведення навчальних занять, але і організації різноманітних заходів, які стали вже традиційними та проводяться щорічно.

Так, 19 - 20 квітня 2022 року відбулася VI Міжнародна науково-практична онлайн конференція студентів, аспірантів і молодих вчених «Роль молоді у розвитку АПК України», організаторами якої є кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту факультету аграрного менеджменту та кафедра соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України. Співорганізаторами конференції стали Чернівецький торгово-економічний інститут Національного торгівельно-економічного університету, Національний авіаційний університет, Поморська академія (Польща, м.Слупськ), Хайфський університет (Ізраїль), Center for business innovation and transformation AKG Global Support Services (OPC) Pvt Ltd, India.

Варто відмітити, що дана конференція вже стала традиційною і проводиться щорічно навесні. Метою конференції є розкриття наукового потенціалу студентів, аспірантів і молодих учених, сприяння розвитку співробітництва у галузі аграрної науки, налагодження та поширення науково-освітніх, інформаційних зв’язків і взаємодії на національному рівні. Неймовірно актуальним в умовах війни є формування культури міждисциплінарного спілкування та всебічне обговорення питань розвитку аграрної сфери, оскільки питання продовольчої безпеки на разі набувають особливої гостроти.

Зважаючи на воєнний стан, конференція «Роль молоді у розвитку АПК України» була проведена у дистанційному режимі і вкотре засвідчила, що одним із найважливіших завдань на теперішній час є дослухатися до точки зору молодих людей стосовно різноманітних аспектів економічного та соціального розвитку, зокрема розвитку АПК України.

На початку конференції з вітальним словом до присутніх звернулась професор кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Лідія Василівна Шинкарук. У своєму виступі Лідія Шинкарук вкотре наголосила на важливості проведення таких заходів, особливо зараз, подякувала співорганізаторам конференції та запросила до вітального слова проректора з наукової роботи та інноваційної діяльності, кандидата сільськогосподарських наук, доцента Вадима Миколайовича Кондратюка.

Вадим Кондратюк привітав організаторів та учасників конференції від імені ректора НУБіП України, академіка Національної академії педагогічних наук України, доктора педагогічних наук, професора Ніколаєнка Станіслава Миколайовича, побажавши успіхів у роботі. На думку Вадима Кондратюка, організація подібних заходів є патріотичним вчинком в умовах воєнних дій, адже молодь повинна бути постійно залученою в роботу для забезпечення економічного процвітання країни і майбутньому. Це чудово, що на сьогодні НУБіП України докладає максимум зусиль для підтримки роботи усіх його підрозділів. Вадим Кондратюк побажав всім мирного неба, міцного здоров’я та плідної роботи.

У відповідь Лідія Шинкарук подякувала ректорат за підтримку роботи кафедри та зазначила, що на разі дуже важливим є збільшувати інтелектуальну компоненту у виробництві на всіх рівнях, потрібно терміново зупинити винищення природних ресурсів та перейти до бережливого ставлення до оточуючого середовища на практиці.

 

Виступ декана гуманітарно-педагогічного факультету, кандидата філософських наук, доцента Савицької Інни Миколаївни був присвячений ролі молодих людей у відновленні країни. На думку Інни Савицької, такі конференції є важливими у теперішніх умовах, оскільки потрібно працювати над відновленням роботи бізнесу у країні, зокрема в аграрному секторі.

Анатолій Дмитрович Остапчук, декан факультету аграрного менеджменту, кандидат економічних наук, доцент, щиро привітав організаторів та учасників конференції. У своїй промові він зазначив, що сільське господарство є ключовою системо утворювальною галуззю в національній економіці, оскільки забезпечує розвиток суміжних галузей та сприяє роботі молоді в умовах воєнного стану. На разі необхідними завданнями у секторі є відновлення логістики, пошук нових комунікацій з потенційними партнерами в країнах Європи, робота над впровадженням земельної реформи та відновленню територій після ведення бойових дій. Анатолій Остапчук щиро подякував організаторам конференції та закликав до нових звершень.

 

Робота конференції відбувалася згідно оголошеного регламенту і складалася з двох основних блоків - першого, присвяченого розвитку аграрного бізнесу, модератором якого була в.о. завідувача кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, доктор економічних наук, професор Марина Миколаївна Дєліні та гуманітарного блоку, в межах якого висвітлювалися питання соціальної роботи в Україні, модератор - завідувач кафедри соціальної роботи та реабілітації, доктор педагогічних наук, доцент Ірина Віталіївна Сопівник.

 

Особливу увагу присутніх привернули виступи іноземних колег, які підтримують тісну співпрацю з нашим університетом. Вони пропонували інформаційну та особистісну підтримку молоді у зміцненні їх навчальних та наукових досягнень. Розгорілася палка дискусія, що стосувалася ролі та місця України та українських науковців в сучасному світовому науковому просторі.

Так, керуючий директор і засновник AKG Global Support Services (OPC) Private Limited, доцент кафедри комерції та управління бізнесом Інтегрального університету Лакхнау (Індія) пан Аміт Гоель висловив свою підтримку народу України у його мужній та благородній боротьбі з агресором і зазначив, що Україна зараз переживає надзвичайно важкі часи, але її підтримує весь світ.

Аміт Гоель подякував в.о. завідувача кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, професора Марину Миколаївну Дєліні за запрошення до участі у конференції та запросив до здійснення спільних наукових досліджень.

Також під час конференції цікаву доповідь стосовно наявних програм навчання та працевлаштування в університетах Ізраїлю зробила представник Хайфського університету Аліна Свєчкіна, яка також закликала до проведення спільних досліджень.

 

Жваву дискусію викликав виступ представника агарного бізнесу України Олексія Артюха. Засновник і керівник аграрного підприємства розповів про «битву за урожай» українських аграріїв у непростих умовах, у яких на сьогодні доводиться здійснювати посівну заради майбутньої продовольчої безпеки України та країн-імпортерів вітчизняної аграрної продукції. Він зазначив, що аграрії на сьогодні розраховують на власні сили, адже порушеними є логістичні канали, значна частина сільськогосподарських земель перебуває під окупацією, а на решті територій, на жаль, зберігається загроза ведення воєнних дій.

 

Далі розпочали свої виступи аспіранти факультету аграрного менеджменту. Зокрема, Єлизавета Бєляєва розповіла про топ-5 змін в проектному менеджменту та шляхах адаптації проектів внаслідок війни. Денис Хлистун присвятив свою доповідь питанню розробки нових інструментів прийняття кращих управлінських рішень під час війни.

 

Роботу другої секції розпочала завідувач кафедри соціальної роботи та реабілітації професор Сопівник Ірина Віталіївна, яка зорієнтувала присутніх, а їх зібралося більше ста осіб, в питаннях, які будуть зачіпати сьогодні студенти та дала свій прогноз щодо подальших перспектив розвитку наукової думки в цій площині.

Отже, у рамках гуманітарного блоку учасники конференції висвітлювали різноманітні аспекти соціальної роботи в умовах ведення воєнних дій на території України. Так, виступ молодого науковця, кандидата педагогічних наук, доцента кафедри соціальної роботи і реабілітації НУБіП України, Голови РМУ ГПФ НУБіП України Олександра Прохорчука було присвячено волонтерській діяльності молоді в умовах воєнного стану та підкріплено особистим прикладом Олександра Михайловича.

 

Студентка Ірина Куценко розповіла про соціальну адаптацію військовослужбовців з посттравматичним стресовим синдромом. Студент Олександр Алєксєєв розповів про важливі соціальні питання в умовах війни та завданнях студентської соціальної служби. Анна Клименко досліджувала Україну як епіцентр глобальної аксіологічної реконструкції, а Оксана Білокінь розповіла про трансформацію сучасної молодої людини у напрямку більшої духовної зрілості. Також цікавими були доповіді Оксани Мажар стосовно напрямків соціальної роботи з дітьми-сиротами та переселенцями та Наталії Яким про досвід медичної та психологічної допомоги постраждалим та пораненим внаслідок військового конфлікту.

 

 

Наприкінці конференції професор кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Лідія Василівна Шинкарук підвела підсумки та подякувала всім за участь і плідну роботу.

Підсумовуючи, варто ще раз зауважити, що роль молоді в економічному та соціальному розвитку загалом, та розвитку аграрного сектору, зокрема, постійно зростає. Молодь є майбутнім нації, а зараз, в умовах війни, збереження потенціалу нації є не просто важливим завданням, але завданням стратегічним, яке у подальшому визначить розвиток нашої країни. Весь український народ, вся Європа, весь цивілізований світ з нетерпінням чекають на Перемогу нашої славної Батьківщини у війні. Всі ми чекаємо на мирне життя. Водночас вже зараз, шляхом організації таких заходів як конференція «Роль молоді у розвитку АПК України», ми активно працюємо над тим, щоб якомога швидше відновити втрачені внаслідок війни потужності, перейти на новий рівень економічного та соціального розвитку, підтримати нашу молодь і залучити її до наукової роботи.

ПРОГРАМА КОНФЕРЕНЦІЇ

Тож працюємо заради Миру та Перемоги!

Слава Україні!

 

Катерина Алексеєва,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook