25 грудня – Різдво за григоріанським календарем. Історія та традиції свята

25 грудня 2021 року
     Різдво є великим святом, встановленим на спогад про народження Ісуса Христа в Віфлеємі. Різдво Христове – одне з найважливіших християнських свят, державне свято в більш ніж 100 країнах світу, серед них Україна, Мексика, Філіппіни, США, Італія, Франція, Іспанія, Польща, Аргентина, Перу, Німеччина, Нігерія, Канада та ін.
     Перші відомості про святкування християнами Різдва відносяться до 4 ст. Питання про реальну дату народження Ісуса Христа є суперечливим і неоднозначно вирішеним серед церковних авторів. Вперше в збережених історичних джерелах «25 грудня» як дата народження Христа вказана Діонісієм Філокалом у Хронографі 354 р., який своєю чергою спирається на джерела 336 р., що написані за рік до смерті Костянтина Великого. У восьмому розділі твору серед списку римських консулів записано: «Христос народився під час консульства С. Augustus та L. Aemilianus Paulus 25 грудня, у п'ятницю, 15 дня нового місяця». З цього джерела також зрозуміло, що ця дата була святковою для літургійного служіння у Римі, проте відколи вона встановлена перед 336 р. – невідомо. Не збереглися також джерела, що вказували б на те, що протягом трьох перших сторіч християни мали окремо встановлене свято Христового Різдва. Рішення про святкування Різдва Христового 25 грудня було прийнято на Ефеському (Третьому Всесвітньому) церковному соборі в 431 р.
     Свято Різдва Христового має п’ять днів передсвята (з 20 по 24 грудня) і шість днів віддання. Напередодні, або в день навечір’я свята (24 грудня) дотримуються особливо суворого посту, що отримав назву святвечір, тому що в цей день вживається в їжу сочиво – зварені з медом пшеничні або ячмінні зерна. За традицією піст святвечора закінчується з появою на небі першої вечірньої зорі. У навечір’я свята згадуються старозавітні пророцтва і події, пов’язані з Різдвом Спасителя.
     У XIII ст., за часів святого Франциска Асизького, з’явився звичай виставляти в храмах для поклоніння ясла, в які поміщається фігурка дитятка Ісуса. Згодом ясла стали ставити не тільки в храмі, а й в будинках перед Різдвом. Домашні сантони – макети в засклених ящиках зображують грот, в яслах лежить немовля Ісус, поруч Богоматір, Йосип, ангел, пастухи, що прийшли на поклоніння, а також тварини – бик, осел. Зображуються також цілі сценки з народного побуту: поруч зі святим сімейством поміщають селян в народних костюмах ті ін.
     Церковні і народні звичаї гармонійно сплелися у святкуванні Різдва. У католицьких країнах, як і в Україні, добре відомий звичай колядування – ходіння по домівках дітей та молоді з піснями і добрими побажаннями. У відповідь колядники отримують подарунки: солодощі, ковбасу, фрукти, яйця, пиріжки, гроші та інше, скупих господарів висміюють і загрожують їм бідами. У процесіях учасники вдягають різні маски, наряджаються в шкури тварин, це дійство супроводжується гучними веселощами. Звичай цей неодноразово засуджувався церковною владою як язичницький, і поступово з колядками стали ходити тільки до родичів, сусідів і близьких друзів.
     Вночі, перед світанком та днем за традицією служать три літургії. Різдво святкують як народження Слова від Бога Отця (вночі), народження Бога-Сина від Діви (на зорі) та народження Бога у віруючій душі (вдень). 
     Згідно з традицією, 24 грудня, коли на небі зійде перша зірка, вся сім'я збирається за святковим столом. Страви дозволяються тільки пісні – риба, фрукти, горіхи, каші та ін. Всього їх повинно бути 12 – за кількістю апостолів. Перед тим, як вживати їжу, кожен член сім'ї повинен прочитати уривок з Євангеліє і помолитися Господу.
     Наприкінці свята всі учасники дійства ламають різдвяний хліб, передають один одному і загадують бажання – за аналогією з Христом, який ділився їжею з учнями. 25 грудня вже можна подавати на стіл індичку і м'ясо.
     Характерним елементом свята Різдва є звичай встановлювати в будинках вбрані ялинки. Ця язичницька традиція зародилася у німецьких народів, в обрядовості яких ялина була символом життя і родючості. З поширенням християнства серед народів Центральної та Північної Європи прикрашена різнокольоровими прикрасами ялинка знаходить нову символіку: її почали встановлювати в будинках 24 грудня як символ райського дерева з рясним плодами.
 

Різдво католицьке і православне – в чому різниця?

     У першу чергу, потрібно розуміти, що дата двох свят не збігається православний відзначають народження Христа 6-7 січня (за юліанським календарем), а католики – 24-25 грудня (за григоріанським календарем). Все тому, що літочислення у віруючих західного і східного обряду різне. 
     Є різниця і в сприйнятті для католиків Різдво найважливіше свято в році, а для православних Великдень. Піст, який передує святу, у православних суворіше, ніж у католиків. Проте, і ті, і інші віруючі дотримуються правил Адвенту – місяця, коли потрібно підготувати до торжества і душу, і тіло (посту).
 

Різдвяні символи

Різдвяний вінок – вічнозелений атрибут з чотирма свічками, які запалюють поступово, щоб освітити шлях Господа.
Святкові свічки світло полум'я здатне розігнати темні сили і створити неповторну атмосферу в будинку.
Подарунки за переказами дарувальником довгоочікуваних дарів на Католицьке Різдво може бути Ісус Христос, Святий Миколай, чарівні гноми, Санта Клаус зі своєю оленячою упряжкою, спритний невидимий чоловік.
Різдвяний дзвіночок його дзвін вітає появу на світ Христа і допомагає розігнати злих духів в темряві.
Вітальні листівки з виникненням пошти з'явилася можливість вітати близьких і друзів, які в цей день не можуть розділити з нами радість, так як знаходяться дуже далеко.
Різдвяний бенкет всі найближчі збираються разом за загальним урочистим столом і пригощаються різноманітними смачними стравами, а оскільки в цей день закінчується строгий пост, всі віруючі з особливим смаком можуть оцінити приготовлене частування.
 

Щодо святкових страв, то у кожної народності вони традиційні:

В Америці індичка з журавлинним соусом головна і обов'язкова страва.
У Литві готують напередодні свята кутю, страви з риби та іншу нежирну їжу.
У Данії смажать гусака або качку з яблуками, готують рисовий пудинг і солодку кашу з рису з додаванням родзинок і кориці.
В Австрії та Угорщині навпаки не готують птицю, вважаючи, що так може відлетіти удача і щастя.
У країнах Скандинавії напередодні свята ріжуть поросят, роблять м'ясні копченості та варять солодовий напій.
Вихідні на Різдво та Новий рік. Скільки відпочиватимемо

 

З Різдвом Христовим!

Здоров’я, добра, миру та Божого благословення!

 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook