ТЕПЕР Я ЗНАЮ!

 

 

 На кафедрі стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК оновлено та суттєво розширено курс лабораторних робіт із дисципліни «Управління якістю та безпечністю  сільськогосподарської і харчової продукції».

   Одне лабораторне заняття відвідали і співробіники кафедри. Лабораторна робота проходила 26 лютого 2020 року на території лабораторії факультету для студентів-магістрів спеціальності 152 – «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка» освітньої програми «Якість, стандартизація, сертифікація».

 

   Під час проведення лабораторної роботи студенти спільно з викладачем підготували досліджувані зразки, а саме молочні продукти - пастеризоване молоко, кефір та сир кисломолочний продукт різних виробників, які були зашифровані. 

 

   Приємно відзначити, що поставлені цілі були досягнуті. Кожен студент зумів опанувати методики досліджень, обробити результати та порівняти їх з нормативними значеннями. Безперечно дотримувались техніки безпеки при дослідах. Дуже важливо – узагальнили, систематизували та поглибили теоретичний матеріал завдяки його практичному застосуванню, а також сформували уміння застосовувати отримані знання в практичній діяльності. 

 

    Лабораторне заняття відбувалося у дружній невимушеній атмосфері. Студенти мали чудову  нагоду дослідити молочні продукти із полиць магазинів. Перевірити продукти на якість і безпечність споживчих властивостей за допомогою органолептичного аналізу, фізико – хімічних досліджень,  ознайомитися із маркуванням і відповідність Національним стандартам України (ДСТУ). Студенти, дійсно, з нетерпінням чекають на наступні лабораторні роботи.

 

Які ж тематики мають охопити майбутні лабораторні роботи:

  • Оцінка якості молока і молочних продуктів; 
  • Оцінка якості м'яса і м'ясовмісних продуктів;
  • Оцінка якості яєць;
  • Дослідження якості свіжої, охолодженої, мороженої риби відповідно стандартів;
  • Вивчення асортименту та показників якості кави та кавових напоїв;
  • Визначення якості борошна;
  • Визначення якості круп;
  • Визначення якості цукру білого та меду. 

 

Лабораторна робота закінчилась і студенти самі переконались яку продукцію виробляють підприємства, які є недоліки, а яку продукцію взагалі не можна споживати.

Тепер при покупці молочних продуктів, кожен перш ніж покласти товар до свого кошика, уважно вивче зовнішній вигляд, етикетку і задумається: «А чи дійсно я це хочу споживати?...  ТЕПЕР Я ЗНАЮ!»

 

Такі лабораторні роботи виробляють в кожному відповідальність, організованість, творчу ініціативу та виховують споживачів, які у майбутньому будуть фаховими експертами з питань безпечності та якості харчових продуктів.

Далі буде…

Тетяна Розбицька

асистент кафедри стандартизації та
сертифікації сільськогосподарської продукції