Професійні можливості і перспективи для студентів спеціальності «Обліку та оподаткування»

August 20, 2019

 Сучасний освітній процес з підготовки висококваліфікованих фахівців у закладах вищої освіти вже неможливо уявити без тісної інтеграції з виробництвом, що забезпечується, перш за все, через виробничу практику студентів. За сприянням та під керівництвом викладачів кафедри обліку та оподаткування, а також безпосереднього декана економічного факультету Анатолія Діброви її об’єктами для магістрів та бакалаврів зі спеціальності «Облік та оподаткування» стали різні суб’єкти господарювання України: ТОВ «Агрофірма Колос» (Київська обл.); консалтингова компанія EBS, ТОВ «Мазар-Україна», ТОВ «Кернел-Трейд», ТОВ «Бейкер Тіллі Україна Бухгалтерські послуги», Міжнародна аудиторська компанія «HLB UKRAINE», ТОВ «Верес», ТОВ «НТК-Груп», ДП «Голованівське лісове господарство», ПАТ «Лубнигаз», ДП «Зарічненське лісове господарство» та інші.

     Серед баз проходження практики − центральний орган виконавчої влади України − Міністерство фінансів України, співпраця з яким триває вже кілька років поспіль. Так, ще у 2017 році Роман Горбуненко та Юлія Шендерівська пройшли конкурсний відбір для стажування у Департаменті моніторингу баз даних та верифікації виплат щодо впливу державної податкової та митної політики на економіку країни. Після завершення стажування Р. Горбуненко використав здобутий досвід, працюючи на громадських засадах помічником заступника Міністра фінансів України, а нині займає посаду головного консультанта Координаційного центру забезпечення взаємодії з Кабінетом Міністрів України в Офісі Президента України.

     Сьогодні у Міністерстві фінансів України (департамент прогнозування доходів бюджету та методології бухгалтерського обліку) під керівництвом керівника зазначеного підрозділу Людмили Гапоненко проходить виробничу практику магістр Катерина Лозоцька. Під час проходження практики К. Лозоцька апробує набуті знання не лише з обліку, контролю і оподаткування, а й з англійської мови з метою достовірності перекладу текстів Міжнародних стандартів фінансової звітності. Проходження практики здійснюється у тісному контакті з працівниками відділів: методології бухгалтерського обліку у підприємницькій сфері та в державному секторі; нормативного забезпечення аудиторської діяльності.

  

     Партнер НУБіП України агрофірма «Колос» (село Пустоварівка Київської області), на базі якої функціонує навчально-науково-інноваційний центр сучасних агротехнологій НУБіП України (директор − к.с.-г.н. Леонід Центило) надає можливість бакалаврам Олександру Калюзі та Михайлу Дмитрику якраз в піковий сезон агровиробництва опанувати практичні аспекти обліку вирощування зернових та зернобобових культур, цукрових буряків, молочного скотарства, вівчарства, птахівництва (розведення та вирощування перепілок), садівництва (вирощування саджанців яблунь і товарних яблук, полуниці та ягід). Враховуючи, що у ТОВ «Агрофірма «Колос» перевагу надають технологіям виробництва та використання органо-мінеральних компостів, то бакалаври мають змогу набути професійних навичок і вмінь з обліку вирощування рослинницької продукції в умовах екологічного землеробства та на інноваційній основі, що вже викликало у бакалаврів неабиякий не лише професійний, а й науковий інтерес.

  

  Вже з першого дня практики у ТОВ «Мазар Україна» до проекту з аутсорсингу долучили бакалаврів Анну КостюкКсенію БудякАнжелікуМатвієнко, магістра Ірину Черкаську. Студентки зазначають: «За цей час ми змогли повноцінно апробувати все те, чого нас навчали в аудиторіях НУБіП України. Навчились не просто виконувати посадові обов’язки бухгалтера, а робити все це з посмішкою та задоволенням».

     Крістіна Чухно − бакалавр скороченого терміну навчання − опановує фах у міжнародній консалтинговій компанії «EBS». Вона також поділилася своїми враженнями: «Я веду бухгалтерський облік декількох суб’єктів господарювання під керівництвом заступника начальника відділу фінансового менеджменту та бухгалтерського обліку Ірини Кошевої. Правду кажучи, виконуючи завдання з обліку розрахункових операцій з постачальниками, покупцями, працівниками підприємства, операцій з валютою (купівля та продаж) часто доводиться переглядати конспекти та презентаційні матеріали лекцій з облікових дисциплін, виконувані практичні завдання в аудиторії. В майбутньому мрію перерости із ролі практиканта до постійного співробітника цієї компанії. Тим паче знаю, що так само починали деякі її нині успішні працівники – випускники 2017 року, спеціальності «Облік і оподаткування» нашого університету (Тетяна і Анна ДовгошиїСергій ЛелюшокНаталія Пінчук.

  

     Магістри Олена Панченко та Вікторія Вакуленко отримують практичний досвід з аутсорсингу у ТОВ "Бейкер Тіллі Україна Бухгалтерські послуги"«Наші обов'язки − говорить Олена Панченко − починаються від ведення первинної документації до подання звітів компаній, включають супровід грантів, проведення внутрішнього аудиту. Ми працювали зі специфічними міжнародними проектами: будівництво сонячних електростанцій, ІТ-освіта для населення від благодійних організацій, хімічне виробництво та інше». Від себе зауважимо, що завдяки високим оцінкам онлайн-тестування до штату постійних співробітників ТОВ «Baker Tilly Ukraine» була зарахована наша випускниця 2018 року Олеся Ковтуняк.

     ТОВ «Кернел «Кернел-Трейд» − одна з найбільших агропромислових компаній. За результатами конкурсного відбору прийняла до себе на виробничу практику бакалавра Надію Сергійчук, яка розповідає: «Компанія відзначається своєю інноваційністю щодо організації всіх виробничих процесів, систематизуючи їх авторським програмним забезпеченням. Майже вся документація формується в електронному варіанті, дублюючись паперовими примірниками. Керівник практики Вікторія Кацко координує виконувану мною перевірку видаткових накладних на товар і тару, внесення відміток про їх наявність в програмі, встановлення акційної ціни для мережі магазинів, перевірки наявності актів, зарахування видаткових накладних, списання зіпсованого товару, внесення виходу побічної продукції в основному виробництві, переміщення товару зі звичайної групи до товарів з акційною ціною, завантаження в програму M.E.Doc виправлених податкових накладних та підтвердження отриманих, тощо. Дружній колектив ТОВ «Кернел-Трейд» допоміг відчути та зрозуміти принцип «team work».
     Детальне вивчення та застосування програми M.E.Doc за участі її розробників здійснюється як під час навчального процесу так і в процесі тренінгу зі спеціальності к.е.н., доцентом кафедри обліку та оподаткування Оксаною Ганяйло. За результатами зазначеної роботи студенти отримують відповідний сертифікат на право працювати в програмі та 50% знижку на її отримання.

     Отже, розмова з майбутніми фахівцями підтверджує необхідність розвитку дуальної форми навчання, й не лише ситуативно − під час проходження практики, а і в процесі семестрового навчання. Студентам необхідно забезпечити можливість уже з другого курсу поєднувати роботу і навчання. Зрештою, саме це і стане головним мотиваційним фактором у зацікавленості молоді щодо отримання нових теоретичних знань і вмінь в аудиторії та реалізації їх в практичній діяльності. Це відповідно сприятиме успішному проходженню тестування під час влаштування на роботу. У цьому контексті кафедра обліку та оподаткування ставить за ціль у прийдешньому навчальному році посилено активізувати співпрацю з роботодавцями та діловими партнерами задля успіхів наших студентів на шляху до їх кар’єрного зростання й високої конкурентоздатності на ринку праці.

Євгенія Калюга, 
завідувач кафедри обліку та оподаткування, 
Наталія Кузик, 
доцент кафедри

  

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook