Випускниця кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин Марина Курч про актуальність професії

25 жовтня 2021 року
     Захист рослин від шкідників, хвороб і бур’янів – неодмінна частина у технології вирощування сільськогосподарських культур.

     Правильне використання засобів захисту рослин є важливим та складним завданням, адже пестициди різноманітні за призначенням, властивостями, особливістю дії та післядії, впливом на людину, тварин і корисні організми та стійкістю в навколишньому середовищі. Тому дуже важливою та необхідною, не лише для аграрного сектору, а й для всієї країни, є підготовка висококваліфікованих спеціалістів для вирішення комплексних завдань у напрямку захисту рослин. Саме цією ідеєю і був продиктований мій чотирирічний шлях навчання у НУБіП України за спеціальністю «Захист та карантин рослин». Ці роки, проведені у стінах університету, а особливо навчального корпусу №4 – назавжди закарбувалися у пам’яті, наповнили новими знаннями, досвідом, яскравими подіями. Талановитий, дружелюбний викладацький склад на кафедрах фітопатології, ентомології та інтегрованого захисту рослин, мені з одногрупниками подарував стільки знань, що протягом всього життя нам буде, що згадувати і застосовувати, як на трудовій ниві, так і в повсякденні. Саме отримані знання зробили нас різносторонньо обізнаними, грамотними фахівцями.

  

     Здобута мною освіта та досвід відкрили шлях для подальшого розвитку і становлення мене, як чудового спеціаліста. Можна сказати, що університет – фундаментальний щабель, перший крок. Працюючи майже рік менеджером з реалізації засобів захисту рослин та добрив для фермерських господарств, я хочу виразити вдячність самовідданій роботі викладацького складу спеціальності за теоретичні знання й практичні навички, які успішно застосовую у процесі роботи. Я планую далі рости та розвиватися у цій сфері, адже престиж, попит фахівця захисту рослин збільшується і спеціалісту з таким фахом є де себе реалізувати. Провідні світові компанії, виробники засобів захисту рослин і їхні численні дистриб’ютори, інспекції із захисту і карантину рослин, профільне міністерство, митниця – сьогодні багато місць для успішної кар'єри.

     Напрями професійної діяльності досить різносторонні: інспектор із захисту рослин, дорадник-експерт, агроном господарства, науковий співробітник, співробітник контрольно-токсикологічних лабораторій, спеціаліст біологічного захисту рослин, менеджер-консультант представництв провідних маркетингових фірм, які діють на аграрному ринку України. Страх, що після університету не знайдеш роботу – відсутній. Роботодавці готові навчати молодих, амбітних спеціалістів, які мають високий рівень теоретичних знань. Розмір заробітної плати фахівця із захисту рослин залежить від навичок, досвіду та місця працевлаштування, тому це дає мотивацію наполегливо навчатися, рухатися вперед.

     Я рада, що НУБіП Украіїни не відстає від тенденцій сучасності, розвиває напрямок «Захист та карантин рослин». Відтак випускники, фахівці із захисту рослин, матимуть високий рейтинг на ринку кадрів для агросектору, а доля майбутнього українського врожаю перебуватиме в надійних руках!

Курч Марина,
випускниця спеціальності «Захист та карантин рослин»
Чернега Тетяна,
доцент кафедри інтегрованого захисту
та карантину рослин

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook