Нікіта Кожем’яко: Геодезія та землеустрій – спеціальність важлива на землі, в небі і навіть під землею

5 липня 2021 року
    Не секрет, що привабливість професії землевпорядника та геодезиста з кожним роком продовжує зростати. Її актуальність зберігається у військово-топографічному і навігаційному забезпеченні Збройних сил України, а в мирних цілях ці послуги потрібні підприємствам агробізнесу, будівельній галузі, енергетиці, транспорту, телекомунікацій, видобутку корисних копалин тощо. Нікіта Кожем'яко – студент першого курсу факультету землевпорядкування НУБіП України, охоче ділиться із читачами офіційної сторінки НУБіП України про досвід застосування набутих в університеті знань "під землею", а саме в шахтоуправлінні ім. Героїв космосу.

    Довідково. «Шахта імені Героїв Космосу» розташована у місті Павлоград, Дніпропетровської області. Функціонує з 1978 р. Проектна потужність 1,5 млн т вугілля на рік. Шахтне поле розкрите двома вертикальними стволами. Максимальна глибина робіт 490 м. Довжина підземних виробок 68,2\59 км.
Шахта віднесена до надкатегорійних за газом метаном, небезпечна щодо вибухів вугільного пилу.

    Нещодавно, мені вперше випала нагода застосувати набуті в НУБіП України знання на практиці, зокрема в шахтоуправлінні ДТЕК ім. Героїв Космосу. Разом зі своїм батьком Сергієм Кожем’яко (головний маркшейдер, Заслужений шахтар України) та братом Павлом Кожем’яко (дільничий маркшейдер) ми спустилися під землю. Прибувши на горизонт 470 метрів, ми вирушили на електровозі до місця проведення робіт. Нашим головним завданням було прокладання теодолітного ходу від опорних пунктів підземної маркшейдерської опорної мережі, щоб «посування вибою» відбувалося за заданим напрямом. Ще одним важливим завданням нашого плану дій було проведення нівелювання рейкового шляху, задля визначення його фактичного ухилу і порівняння з проектним. За його відхилення від проектного ми б мали видати припис на виправлення даної ділянки рейкового шляху.

 

    Робота у шахті виявилася дуже цікавою. Крім того, я побачив багато нового для себе: процес видобування вугілля та велику й потужну техніку – комбайни. Найбільше мене здивувала кількість підземних тунелів. Цей день назавжди залишиться у моїх спогадах як початок моєї професійної кар’єри. Важливо також усвідомлювати, що знання з геодезії дуже необхідні у гірничій справі!

Нікіта Кожем’яко,
студент першого курсу факультету землевпорядкування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook