Зустріч з колегами-вівчарями завжди змістовна і продуктивна, навіть в режимі он-лайн

31 березня 2021, 15:15

      Дисципліна «Технологія виробництва продукції вівчарства» є складовою частиною спеціальної технології. У навчальному плані вона входить до циклу професійної і практичної підготовки. Програма дисципліни реалізується шляхом подання теоретичного матеріалу, проведення лабораторних занять та виїздів у провідні господарства і на переробні підприємства. Також практикується залучення провідних фахівців щодо викладання окремих тем з цієї дисципліни.

     Так, для студентів 2 курсу СТН лекцію на тему «Методологія створення першої спеціалізованої м’ясної породи овець в Україні (придніпровська м’ясна)» прочитав кандидат сільськогосподарських наук, доцент Похил Володимир Іванович, який є співавтором цього селекційного досягнення.

      Лектор розповів, що важливе значення у справі підвищення економічної ефективності вівчарства відіграє формування спеціалізованого м’ясного напряму продуктивності овець в Україні. У 2014 р. апробована придніпровської м’ясна порода овець, яка була виведена вченими Дніпровського ДАЕУ. Потенціал продуктивності цієї породи забезпечує одержання живої маси баранів-плідників та вівцематок на рівні 120 та 69 кг відповідно, молодняку річного віку – до 55 кг. Тварини мають приземкуватий, видовжений тулуб, округлі форми ребер, гарно виповнені м’язами стегна, поперек, шию, об’ємне черево. Маса найдовшого м’яза спини – 2,0-2,1 кг, площа м’язового “вічка” – до 25 см2, діаметр м’язових волокон – 31-32 мкм. Вихід туші при забої баранчиків 7-9-місячного віку (вирощених без відгодівлі) – 48-49%, а у тварин 14-18-місячного віку – 50-51%. Середня багатоплідність вівцематок у базових господарствах перевищує 130%, кращий показник – 149 ягнят у розрахунку на 100 вівцематок.

        Доповідач зазначив, що одним з методів створення вітчизняного вівчарства м’ясного напряму є схрещування тонкорунних, напівтонкорунних та помісних овець різного походження з баранами-плідниками сучасних порід, основними з яких є: асканійська м’ясо-вовнова, придніпровська м’ясна, тексель, полл-дорсет, шароле, вандей, суффольк, мериноленд, дорпер та ін.
Володимир Іванович акцентував увагу студентів на тому, що ягнятина й молода баранина є цінними продуктами харчування і користуються попитом на внутрішньому та світовому ринках. Також розповів про найбільш цінні відруби туші та яку роль відіграє фасування і пакування цієї продукції.

       Час лекції закінчився, але зустріч на цьому не завершилася. Студенти задавали питання, а Володимир Іванович надавав повні та розгорнуті відповіді. Обговорили і причини невдалого розвитку вівчарства в останні роки. На думку Володимира Івановича, основні з них – це відсутність конкретної програми дій і чіткого розподілу ролей. Слід зазначити, що наш лектор не тільки окреслив ці причини, а також розповів, що потрібно зробити для відродження вівчарства і як добитися того, щоб ця галузь могла давати дешеву, конкурентоспроможну продукцію.

Щиро дякуємо шановному Володимиру Івановичу за змістовну та цікаву лекцію! Сподіваємося на подальшу співпрацю.

Діана Нижник, студентка 2 курсу
скороченого терміну навчання
Наталія Богданова, доцент
кафедри технологій у птахівництві,
свинарстві та вівчарстві


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook