Академічна мобільність – ключовий принцип для розвитку наукової діяльності кафедр

21 грудня 2020 року

  Сучасна наукова робота має унікальну особливість, відмінну від багатовікової історії розвитку науки, - мобільність. Тепер провідні наукові відкриття, як правило, здійснюються колективами дослідників з різних країн світу. Для прикладу, найочікуваніша наукова розробка – перша вакцина від COVID-19 – це результат роботи вчених з німецьких та американських лабораторій. Спроможність вчених об’єднати наукові зусилля – ключова запорука досягнення наукових цілей.

  Глобальна пандемія перекроїла плани мільярдів людей та змінила тисячі наукових проєктів, однак у 2020 році співробітникам кафедри таксації лісу та лісового менеджменту вдалося розвинути наукову співпрацю з вченими США, Швейцарії та Австрії.

  У рамках програми The Woskob International Research in Agriculture (WIRA) Scholar Program в Університеті штату Пенсильванія (США) пройшов наукове стажування і виконував дослідження екосистемних послуг лісів проф. Андрій Білоус у співпраці з вченими кафедри наук про екосистеми і менеджмент.

  Проф. Андрій Білоус взяв участь у численних конференціях і нарадах лісівничої тематики, прочитав лекцію міжнародній групі студентів про лісове господарство в Україні та провів разом з проф. Сергієм Зібцевим науковий вебінар про ліси Чорнобильської зони відчуження, учасниками якого стали понад 60 вчених і студентів з п’яти країн світу.

  Завдяки WIRA Scholar Program між кафедрами НУБіП України та Університету штату Пенсильванія підтримується тісна наукова співпраця.

  Стажування у Швейцарському федеральному інституті досліджень лісів, снігу та ландшафтів (WSL, Birmensdorf, січень 2020) пройшов доц. Іван Лакида. У рамках поїздки проведено дослідження енергетичного потенціалу деревної біомаси гірських лісів України. Доц. Лакида І.П. провів 17 січня 2020 року семінар на тему «Assessment of potentials for sustainable use of forest biomass for bioenergy purposes in Ukrainian Carpathians» для співробітників швейцарського інституту.

  Аспірант кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Максим Мацала (науковий керівник проф. А. Білоус) отримав грант Ернста Маха (Ernst Mach Grant) та пройшов стажування у Віденському університеті природних ресурсів і прикладних природничих наук (BOKU, м. Відень, Австрія) протягом березня-квітня 2020 року. В австрійському університеті Максим проводив дослідження впливу радіаційного забруднення на ріст і розвиток молодих лісів під керівництвом відомого європейського вченого-лісівника д-ра Руперта Сайдла (Rupert Seidl).

  Крім того, Максим Мацала зробив наукову доповідь у Міжнародному інституті прикладного системного аналізу (IIASA, Австрія) про поточні результати виконання спільного українсько-австрійського проєкту «Вплив порушень у лісах Чорнобильської зони відчуження на їхні екосистемні послуги». Частина результатів проєкту уже опублікована у відомому журналі Forests (https://doi.org/10.3390/f11030270).

  Впевнені, що саме наукова співпраця з іноземними партнерами, обмін академічним досвідом і занурення у освітнє середовище кращих університетів та інститутів світу допоможе дослідницьким групам кафедр НУБіП виконувати наукові розробки світового рівня.

  Великої подяки заслуговує центр міжнародної діяльності НУБіП України за підтримку і супровід науково-дослідної роботи вчених університету.

  Бажаємо усім у новому році повернення до звичного режиму роботи і нових можливостей для академічної мобільності та розвитку.


Роман Василишин,
директор НДІ лісівництва та
декоративного садівництва

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook