ВИРОБНИЧА ПРАКТИКА В УМОВАХ КАРАНТИНУ

1 вересня 2020 року

    Основне завдання виробничої практики студентів, які навчаються за спеціальністю 207 – «Водні біоресурси та аквакультура» – поглибити знання з розведення, годівлі, вирощування об’єктів аквакультури та заходів з профілактики. Більш складні завдання стояли перед магістрами і торкалися особливостей технологічних процесів у ставовій та індустріальній аквакультурі. Тому хочемо навести декілька різних прикладів, як студенти у період карантину виконували поставлені завдання кафедри.

    Так, студент магістатури кафедри аквакультури 1-го року навчання Сіктим Микола проходив виробничу практику безпосередньо на пpивaтному підпpиємстві «Нaукoвo-виpoбничe сільськогосподарське підпpиємствo «Бeстep» (скорочено – НВСП «Бeстep»), що є повносистемним індустріальним рибним господарством, яке спеціалізується на вирощуванні осетрових риб та виробництві харчової чорної ікри.

Студент-практикант Сіктим М.А. (ліворуч), головний рибовод НВСП "Бестер" Бардик Р.Ю. (у центрі) і доцент Коваленко В.О. на інвентаризації стада осетрових риб

Микола Сіктим за допомогою мікроскопа оцінює активність сперми осетрових риб

    Садкова лінія з вирощування осетрових – стерляді, руського і сибірського осетрів, білуги та бестера – розташована у акваторії Канівського водосховища, в прибережній зоні поблизу села Трипілля Обухівського району Київської області, а цех з виробництва делікатесної чорної ікри – у м. Ржищів Кагарлицького району цієї ж області. Окрім осетрової ікри підприємство виготовляє ікру равликів з сировини виробників та будує рибоводну рециркуляційну аквасистему, розраховану на вирощування протягом року до 100 тонн товарного кларієвого сома.

     Протягом періоду практики Микола Сіктим працював на посаді робітника садкової рибдільниці і приймав участь у всіх технологічних процесах: формуванні і утриманні племінного поголів’я осетрових риб, зарибленні садків, одержанні потомства стерляді в умовах польового інкубцеху, годівлі риби, контрольних ловах та догляді за садками і навіть проводив екскурсії по господарству.

        Контрольний лов риби у дослідних садках проводять аспірант кафедри аквакультури Надія Поліщук і студент-практикант Микола Сіктим

Екскурсія на садковому господарстві НВСП "Бестер" – проводить студент-практикант Микола Сіктим

     Крім того, студента періодично залучали до робіт у переробному цеху підприємства, де він мав нагоду прийняти участь у процесі виробництва харчового делікатесу – ікри осетрових риб.

      Зі слів студента, за період практики він отримав неоціненний досвід з ведення основних технологічних процесів в аквакультурі осетрових риб і мав можливість набувати професійних навичок під наглядом таких досвідчених професіоналів, як його науковий керівник від університету, доцент Коваленко В.О., директор НВСП «БЕСТЕР» Яременко Ю.Ф. та головний рибовод підприємства Бардик Р.Ю, до речі – наш випускник.

     Студентка 3 курсу Гаврилюк Мар’яна проходила відповідно до навчального плану проходила виробничу практику у ТзОВ Науковий виробничий центр «Форель», Волинської області. Господарство займається вирощуванням форелі, від ікри до плідників, а також інших цінних видів риб. Першочерговим завданням було ознайомитись з особливостями годівлі форелі на різних стадіях її вирощування, раціоном, видами кормів, також проводилась екстер’єрна оцінка риби та характеристика інтенсивності росту. ,,Знання, які я отримала на господарстві «Форель» неодмінно знадобляться в моїй подальшій професійній діяльності” – розповідає Мар’яна.

     Шиш Денис (керівник доцент Андрющенко А.І.), проходив виробничу практику у дистанційному режимі на базі ПрАТ «Чернігіврибгосп».

    Регулярне спілкування з керівниками практики, робота із звітними матеріалами, фаховою літературою, результатами нерестової кампанії, дала можливість суттєво поглибити знання щодо особливостей відтворення об’єктів аквакультури в умовах ставових господарства, що працюють в режимі часткового використання відпрацьованих підігрітих скидних вод теплоелектростанцій. Поряд із знаннями фахового спрямування, студенти набули унікальний досвід спілкування в умовах роботи в режимі карантину.

   В умовах дистанційного навчання, студенти отримували конкретні завдання від керівників практики щодо опрацювання необхідних фахових джерел з удосконалення технологічних процесів відтворення коропових, осетрових, лососевих та сомових риб. Окрім того, керівники практик, як від університету так і від господарств регулярно надавали консультації та інформацію щодо ходу нерестової кампанії, її результатів, стану іхтіопатологічної ситуації, змісту відповідної рибницької звітності.

    Ось таким чином усі студенти, які закріплені за кафедрою аквакультури мали змогу пройти виробничу практику та закріпити теоретичні знання.

Завідувач кафедрою аквакультури
професор Вовк Н.І.

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook