Формуємо громадянську позицію студентів у мистецькому просторі

11 вересня 2018 року

     Молоду людину зазвичай приваблює все оригінальне, контраверсійне та бунтарське, таке як виставки галереї сучасного мистецтва PinchukArtCenter. Цим вони, мабуть, і привертають увагу наших студентів, у яких вже є досвід самостійного відвідування експозицій.

 

     Проте відчути, зрозуміти та осягнути задум сучасного митця самотужки вдається не завжди. Після огляду виставки часто залишається післясмак незавершеності діалогу між арт-об’єктами та відвідувачем. Тому ми з другокурсниками агробіологічного факультету домовились про фаховий екскурсійний супровід експозиційними залами PinchukArtCente. Наразі там проходить, на наш погляд, актуальна виставка під назвою «І знову демократія?», яка за допомогою різних бачень проблем динаміки демократичного процесу та їхніх арт-втілень міжнародною командою відомих авторів сучасного мистецтва (в т.ч. Зо Леонард, Гошки Мацуги, Такаші Муракамі та Деміена Хьорста) допомагає відчути та переосмислити поняття демократії, з яким наші студенти зустрічаються переважно лише при вивченні суспільних дисциплін. Суть процесу зміни влади у демократичному суспільстві набуває для другокурсників особливого значення, адже вже наступного року вони вперше зможуть брати участь у виборах Президента України та парламенту.

  

     Відчуття особистої відповідальності за майбутнє країни формується у сучасної молодої людини під впливом багатьох факторів і внаслідок цілого ряду подій. Однією з яких, можливо, стала і наша екскурсія, впродовж якої студенти шукали відповіді на власні питання щодо ризиків та перспектив, що визначають імовірні загрози нині існуючим демократичним устроям.
     Надзвичайно сподобалась робота «Непорушна річка» (2016) Олафура Еліассона – куб замороженої дніпровської води, що поступово тане протягом експозиції (в середньому за сім діб), щоденно створюючи різноманіття форм та провокує глядача на роздуми про стандарти, за якими суспільство формує судження про власний спосіб життя, своє майбутнє та оточення.

     Своєрідним бонусом до нашої екскурсії стало виконання піаністом «Оди до радості» Бетховена, яка є гімном Європейського Союзу. Гра роялю також стає складовою експозиці (Аллора та Кальсадія. Стій, збирайся, готуйся, 2008) та спонукає до роздумів про модель існуючої демократії, її недоліки та здатність давати надію.

     Як зазначила наш гід наприкінці екскурсії, сучасне мистецтво, подібно до добре функціонуючої демократії, створює «відчуття можливостей». І дуже хотілося, щоб наша молодь використала свій шанс та власний потенціал для розбудови країни, де існуватимуть перспективи для успішної праці, заможного життя, необмежених процесів творчості та розвитку кожної людини!

Анна Ярош,
доцент кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook