Випускники магістратури гуманітарно-педагогічного факультету: навчання – то не розвага, а величезна праця

2 січня 2018 року

     Продовжити розвивати свій фах, отриманий ще під час навчання на бакалавраті, і, крім цього, ще й опановувати педагогічну освіту та стати в майбутньому викладачем, дає можливість спеціальність «Освітні, педагогічні науки» («Педагогіка вищої освіти»), до речі, навчатися на якій в університет йдуть випускники з різних вишів країни, що і підтвердила вступна кампанія минулого року.
      Тож марафон інтерв’ю з випускниками магістратури відкривають Наталія Варивода, Христина Ходос, Яна Ляхевич, Альона Кузьменко. Всі вони вже мають за плечима різні спеціальності, практичний досвід, але об’єднують їх – НУБіП, гуманітарно-педагогічний факультет, кафедра педагогіки і спеціальність «Освітні, педагогічні науки». Про навчання від моменту вступу – і до отримання дипломів – наша розмова далі. Буде цікаво.

— Чому вирішили вивчати педагогіку вищої школи?
     — Наталія: За моїми плечима – вже сім років педагогічного досвіду у дошкільному навчальному закладі та приватній школі з розвитку дитини. Однак давно хотіла бути викладачем і працювати зі студентами. Тому свій вибір робила цілком свідомо. А університет і спеціальність мені порадили рідні, які тут навчаються на гуманітарно-педагогічному факультеті.
   

     

     Христина: Для мене було важливо продовжувати вивчати свою бакалаврську спеціальність (я навчалася в університеті «Україна») і отримувати педагогічний фах. А НУБіП мені порадили друзі і мій чоловік, який теж навчався на «Освітніх, педагогічних науках». Ось власне тому.

 


      Яна: А я прийшла з Київського професійно-педагогічного коледжу ім. А. Макаренка після профорієнтаційної зустрічі з професорами кафедри педагогіки. Вступали разом із друзями. Щодо самої спеціальності, то, як на мене, педагогічна освіта має ряд переваг і потрібна всюди: вміти спілкуватися, вчитися, розвиватися, співпрацювати з людьми – це те, що тут вчать, і те, що необхідно кожному, хто хоче бути успішним. Крім того, це – ще й широкі можливості для працевлаштування. Так, я, наприклад, працюю у фінансовій компанії коучем, де моїми «студентами» є безпосередньо персонал, який я навчаю. І тут без педагогічної освіти не обійтися.
          Альона: Я закінчила фізико-математичний факультет НПУ ім. М.П. Драгоманова і вже встигла пропрацювати п’ять років викладачем, але відчула, що бракує психолого-педагогічних знань. Знаючи це, мої два старших брата – чемпіони з гирьового спорту і випускники НУБіП Діма та Костя Черненки – порадили вступати сюди. Звісно, вибір спеціальності був однозначний – «Освітні, педагогічні науки».

— Що найбільше запам’яталося за час навчання в магістратурі?

   

      — Альона: Нам пощастило, бо заняття для нас проводив сам ректор Станіслав Ніколаєнко. І це – не просто заняття, а майстер-класи від управлінця, державного діяча, педагога і людини з великої літери, який щоразу ділився з нами – студентами своїм колосальним професійним досвідом.

 

 

      — Христина: Різноманітні заходи як на факультеті, так і в університеті. До речі, не в кожному виші вони є. А це допомагає урізноманітнити студентське життя та згуртувати колектив студентської групи. Особисто я як староста горжуся тим, що моя група допомагала в облаштуванні третього корпусу, то ж його відкриття – одна з тих подій, які теж запам’яталися.       

     

     Наталія: Хоча ми вже й дорослі, але часом потребуємо порад від наставників, тому кураторські години теж – у цьому переліку, бо проходили дуже цікаво.

 

 

  — Які плани на майбутнє? Де плануєте працювати?

     — Наталія: Визначилася вже давно: подаватиму документи до аспірантури.
         Христина: Я теж пробуватиму свої сили в науці.
     Альона: Знаєте, до моменту вступу в магістратуру була навіть думка піти назовсім з освіти, але саме навчання тут змусило змінити рішення: тепер точно знаю, що ця сфера для мене. Тож продовжуватиму навчати моїх електриків в училищі, а згодом вступлю в аспірантуру, не хочу відставати від своїх братів. 

 

    Яна: Залишуся працювати у фінансовій компанії, розвиватиму свої педагогічні вміння і будуватиму кар’єру там, тим паче, що з отриманням диплому про педагогічну освіту перспективи є.

          

 

 

     А на моє запитання, що потрібно зробити під час навчання в університеті, аби стати успішною людиною, дівчата у відповідях були одностайні: постійно бути в пошуку нового і багато вчитися, бо навчання – то не розвага, а величезна праця. А ще – любити те, що вивчаєш, і вивчати те, що любиш. В останньому неабияку роль відіграє правильно обрана професія. Мої співрозмовниці, упевнена, з цим не помилилися.

Інтерв’ю провела Ольга Наконечна 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook