Граб Роман, Кухар Ольга, Дмитренко Ігор – лідери інтелектуальної гри «Аграрно-політичні дебати»

21 жовтня 2016 року

     21 жовтня у стінах НУБіП зібралися молоді інтелектуали – студенти магістратури та аспіранти – на другий, вже фінальний, етап гри «Аграрно-політичні дебати». Його проведення стало можливим завдяки Німецько-українському агрополітичному діалогу, Українському клубу аграрного бізнесу. Вони ж і приготували для переможців призи.

     Нагадаємо, перший етап пройшов у квітні. Наразі визріла ідея залучати до його проведення всі аграрні виші країни, говорить голова Спілки молодих учених НУБіП Марина Галат.

     Учасників, глядачів, журі привітав із відкриттям ректор університету Станіслав Ніколаєнко. Він зазначив, що й сам взяв би охоче участь у дебатах, бо на кожне із трьох, заявлених на них питань, має власну точку зору. Ректор підкреслив також актуальність обраної тематики. Наприклад, питання мораторію на ринок сільськогосподарських земель жваво дискутується і на телебаченні, і в державних інституціях. І це дуже добре, що наша молодь долучається до такої дискусії, адже в останній викристалізовується істина, підкреслив Станіслав Ніколаєнко. А ще він зазначив, що найбільше з усього кожному студенту запам’ятовується участь у різних заходах, схожих на сьогоднішній. І пригадав, як свого часу змагався за звання кращого молодого інженера у відповідному конкурсі. Не зайвим буде і відчути нашій молоді конкурентний дух, бо конкуренція – це те, що буде в реальному житті. 

    

    

    

     Оцінювали вміння команд дискутувати, аргументовано доводити свою позицію та переконувати аудиторію у своїй правоті журі, до складу якого увійшли науковці, виробничники, представники від організаторів заходу, експерти та зарубіжні гості. Свої симпатії мали можливість віддати і глядачі.

    

     Тож після побажань плідної роботи модератор дебатів – керівник проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» Фолькер Зассе проінформував учасників про правила гри, про те, як слід вести дискусію, та закликав дотримуватися регламенту. Переможе той, зазначив він, хто матиме найкращі аргументи за темами. Перша передбачала висловлення думок «за» і «проти» введення єдиного податку для агробізнесу. Друга стосувалася вже згадуваного мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Не менш дискусійною була і третя, яка стосувалася використання ГМО в сільському господарстві. Упродовж двох тижнів учасники були попередньо ознайомлені і готувалися відстоювати свою думку. Напередодні за результатами жеребкування визначено, хто із шести команд, яку тему буде представляти. І тільки перед самим початком дебатів учасники дізналися, кому доведеться спростовувати, а кому заперечувати тезу.

     Оцінювали конкурсантів, як глядачі, так і журі. За результатами дебатів названо імена переможців. Перше місце посіли представники юридичного факультету Граб Роман, Кухар Ольга, Дмитренко Ігор. Другими стали магістранти економічного факультету Вовк Ірина, Мисник Дмитро, Хомазюк Сергій. Замкнули трійку лідерів Аврамчук Богдан з факультету землевпорядкування, Нечай Надія тваринництва та водних біоресурсів і Молдавчук Оксаназахисту рослин, біотехнологій та екології.

 

Ольга Наконечна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook