Народний ансамбль пісні і танцю «Колос» презентував українську пісню на ХХIX міжнародному студентському фольклорному фестивалі

8 вересня 2016 року

     Народний ансамбль пісні і танцю «Колос» ім.С.А.Семеновського уже давно полюбився не лише українським, а й польським поціновувачам народної творчості. Ось і нещодавно, перед початком навчального року, ми з керівником хорової групи старшим викладачем кафедри культурології Володимиром Яковичем Якимчуком знову побували у Польщі, де взяли участь у ХХIX Міжнародному студентському фольклорному фестивалі, який проходив у п’яти містах цієї щирої і гостинної країни. Крім «Колоса», народне мистецтво представляли ще й учасники з 10 країн : Індії, Вірменії Чорногорії, Зімбабве, Польщі, Чехії, Словакії, Аргентини та ін.

 

     

      Ще перед відкриттям фестивалю нас запросили взяти участь у концерті в Brennej – Amfiteatr, а у костелі Jezusowy Cieszyn «Колос» виконав молитву «Святий Боже, святий кріпкий ...». Через неймовірну акустику в костелі голоси звучали дзвінко і разом з тим ніжно, адже ми співали з великою любов’ю до присутніх та до Бога.

 

     Саме відкриття відкриття ХХIX міжнародного фольклорного студентського фестивалю відбувалося в театрі ім. Міцкевича, де колективи з різних країн представляли свої фольклорні особливості: цікаві народні танці, пісні і акторські постановки. Всі колективи яскраво передавали настрій і шарм рідної культури, тому кожен присутній зміг відчути енергетику учасників, груп, та й країн, які вони представляли. 

     Україна (думаю, маємо право себе так назвати) подарувала публіці масу позитивних емоцій виконанням українських народних пісень: «Наїхали хлопці з ярмарку», «Козацьке весілля», «Ой мельнику, мельниченьку » і ін. Нас приймали із захопленням, вітали бурхливими оплесками, а нам хотілося співати ще і ще. Як знак любові до української культури та високої оцінки нашого колективу ансамбль «Колос» був запрошений в прямий ефір на телеканал ТVP3, де ми спочатку виконали запальну українську «Розпрягайте, хлопці, коней», обговорили спільність української і польської культури, а потім підкреслили цю спільність, заспівавши «Гей, соколи» українською і польською мовами. Яскраві концерти за нашою участю відбувались також в Cieszyn Rynek, Wzgorze Zamkowe Cieszyn.

     Організатори фестивалю подбали про і дозвілля учасників. «Колос» відвідав старовинне місто шахтарів Катовіце де милувався прекрансими місцевими краєвидами і мав змогу скуштувати смачні ласощі у польській пекарні. Учасникам довелося відчути весь біль і жах Аушвіц-Біркенау – одного з найбільших концтаборів, що існував з травня 1940 до кінця 1949 року біля міста Освенцима (його ще називають табором смерті). Досвідчені екскурсоводи, які з великим болем розповідали про ті страшні часи, допомогли нам зрозуміти і осмислити багато речей.

     Фінальний концерт фестивалю відбувався місті Chorzowa, а гала-концерт – в місті Ustron. Тут учасники знову порадували публіку яскравими виступами, а публіка – вмінням слухати, цінувати і любити мистецтво, поважати артистів.

     Міжнародний фольклорний студентський фестиваль залишив незабутні враження, дав хороший досвід. Все-таки мова мистецтва зрозуміла всім, а саме народне мистецтво може багато розповісти про країну, націю та її особливості, тому ми горді з того, що маємо змогу представляти за кордоном свою державу.

     Щиро хочеться побажати собі, нашому університету, та й усій нашій країні, щоб якомога швидше ми мали можливість проводити такі фестивалі у нас, щоб продовжували у них перемагати, а слово «Україна» лунало гордо на весь світ!

Шевченко Ольга,
студентка 2 курсу
агробіологічного факультету 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook