До річниці з дня народження В. М. Ремесла (засідання гуртка «Селекціонер-генетик»)

1 березня 2016, 20:11

        25 лютого 2016 року відбулося чергове засідання гуртка «Селекціонер-генетик» кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського. Дана зустріч була присвячена 109-й річниці від дня народження всесвітньо відомого вченого-селекціонера, професора, доктора сільськогосподарських наук, академіка ВАСГНІЛ; академіка Академії наук СРСР, лауреата Ленінської премії (1963), Національної премії НДР (1976), Державної премії СРСР (1979), двічі Героя Соціалістичної Праці (1966 і 1977), член-кореспондента Академії сільськогосподарських наук НДР (з 1974), члена Європейської наукової асоціації з селекції рослин «Еукарпія», директора Миронівського науково-дослідного інституту селекції та насінництва пшениці Василя Миколайовича Ремесла. Він мав нагороди урядів соціалістичних країн: орден Праці Чехословаччини (1968 р.), орден «Кавалер відродження Польщі» (1972 р.), Золота зірка «Дружби народів» НДР (1974 р.), орден Прапора I ступеня Угорщини (1975 р.).

       Проводили засідання керівник гуртка професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського Ковалишина Г.М. та завідувач кафедри Жемойда В. Л. Гостями зустрічі були: Микола Петрович Чебаков – кандидат с.-г. наук, відомий селекціонер, автор більше 35 сортів пшениці озимої м’якої, тритікале, учень В.М.Ремесло, випускник агрономічного факультету УСГА 1977 року, дипломник кафедри селекції та насінництва, на сьогодні керівник напрямку селекції зернових бізнес-групи «Байєр Кроп Сайєнс» (ТОВ «Байєр») та його помічник Артем Лабутін – випускник спеціальності «Селекція і генетика с.-г. культур» 2012 року. Співробітники бібліотеки НУБіП України підготували виставку наукових праць, монографій В. М. Ремесла та дисертаційних робіт його учнів.

      Зустріч розпочалася з виступу учасника гуртка, студента 4 курсу агробіологічного факультету Владислава Саєнка, який підготував доповідь про життєвий та творчий шлях вченого.

         В продовженні до слова було запрошено М. П. Чебакова. Микола Петрович згадує «Під час навчання в Українській сільськогосподарській академії я був направлений на виробничу практику в Миронівський науково-дослідний інститут селекції та насінництва пшениці у відділ селекції під керівництво Василя Миколайовича. Після навчання повернувся до Миронівки на стажування (В.М. Ремесло спільно з кафедрою селекції та насінництва було організовано стажування кращих студентів провідних вузів СРСР з послідуючим їх залученням до наукової роботи), а з 1979 року розпочався мій шлях по селекції пшениці.
            За своє життя Василь Миколайович створив більше 20 високоінтенсивних сортів озимої пшениці, які годували 2/3 населення Європи. Лише сорт Миронівська 808 займав посівні площі в 11 млн. га, з яких 8 – в СРСР і 3 – в країнах соціалістичної співдружності. Цей сорт визнаний шедевром вітчизняної і світової селекції та є генетичним джерелом для підвищення продуктивності, зимостійкості, адаптивності і пластичності. З використанням геноплазми цього сорту створено понад 400 сортів пшениці».
         В.М. Ремесло підготував ціле покоління селекціонерів, його учні роз’їхалися по всьому бувшому СРСР і спеціалізуються у селекції різних культур. Також Микола Чебаков розповів учасникам гуртка про свою роботу в Миронівському інституті пшениці ім. В. М. Ремесла та в бізнес-групі «Байєр Кроп Сайєнс» (ТОВ «Байєр»).

    

          Керівник гуртка, професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського Ковалишина Г.М. також поділилася спогадами про Василя Миколайовича «Після закінчення у 1981 р. факультету захисту рослин, свою трудову діяльність розпочала на кафедрі селекції і насінництва під керівництвом М. О. Зеленського як стажист-дослідник з проходженням дослідної роботи в Миронівському інституті пшениці (зокрема Миронівськими стажистами були: Дзюбенко М.І. – директор ВІР (м. Санкт-Петербург), Гаврилюк В. М. – ст. наук. співробітник ІФРіГ, Левченко (Зіміна) Т. М. – зав. відділу селекції зернових ННЦ «ІЗ» НААНУ та ін.).
       "Після закінчення стажування була запрошена на роботу в Миронівський інститут пшениці у відділ захисту рослин. На роботу приймав мене Василь Миколайович Ремесло і визначив напрям наукових досліджень, а саме – створення стійкого селекційного матеріалу пшениці озимої до бурої іржі. Це і послужило мені матеріалом для кандидатської і докторської дисертації». Ганна Миколаївна також поділилася спогадами про спільні дослідження зі створення нових сортів пшениці озимої з М. П. Чебаковим та іншими селекціонерами Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла. Нині Г. М. Ковалишина доктор с.-г. наук, професор кафедри генетики, селекції і насінництва і передає свій досвід та знання молодому поколінню.

      Ще один гість гуртка, випускник кафедри генетики, селекції і насінництва Артем Лабутін розповів, про свою роботу в селекції та насінництві пшениці, вимоги та обов’язки, які ставить виробництво до майбутніх селекціонерів і до яких повинні бути готові студенти. 

       Наступний етап засідання був відведений для перегляду кінофільму про життя В. М. Ремесла. Він дозволив учасникам гуртка побачити не лише основні етапи з життя вченого, а й зрозуміти тяжкість і відповідальність професії селекціонера. Адже Василь Миколайович свій перший сорт Миронівська 264 створював 10 років, а наступний – шедевр світової селекції - Миронівська 808 ще 13 років і говорив «Кожен сорт – нова перемога, перемога над голодом».
     

   

     Головний бібліограф бібліотеки НУБіП України Сердюк С.М. ознайомила студентів з наявними в фонді бібліотеки науковими працями та монографіями В. М. Ремесла, а також дисертаційними роботами його учня М. А. Котова та сина В. В. Ремесла. Всіх бажаючих детальніше ознайомитися з науковими працями було запрошено до бібліотеки.
фото 10

Юлія Дмитренко,
асистент кафедри генетики, селекції
та насінництва ім. проф. М. О. Зеленського

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook