Державна атестація випускників на кафедрі соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті

13 грудня 2015 року

Державна атестація випускників на кафедрі соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті

Робота Екзаменаційної комісії для проведення державної атестації випускників освітньо-професійної програми підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр» за спеціальністю «Соціальна педагогіка» денної форми навчання гуманітарно-педагогічного факультету проводилася у два етапи:
1) державний іспит студентів денної форми навчання ОКР «Магістр» спеціальності «Соціальна педагогіка» (8 грудня 2015 року);
2) захист магістерських робіт (9 грудня 2015 року).

Останні настанови студентам Голови комісії, д. пед. н., професора О. В. Діденка

Кафедрою соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті і секретарем комісії А. Остапенко своєчасно та якісно підготовлена вся необхідна для проведення державного іспиту і захисту магістерських робіт документація: Програма іспиту, екзаменаційні відомості, білети, інформація про успішність студентів, відомості про подані до захисту магістерські роботи студентів тощо. Екзаменаційна комісія приступила до роботи і працювала в повному складі згідно з наказом ректора № 1340 від 30.11.2015 року.

Головою Екзаменаційної комісії захисту магістерських робіт був запрошений відомий науковець, завідувач кафедри педагогіки соціально-педагогічних дисциплін Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького , доктор педагогічних наук, професор, Олександр Васильович Діденко.

Аналіз відповідей студентів на питання білетів державного іспиту свідчить, що вони достатньо глибоко засвоїли теоретичні засади соціальної педагогіки, оволоділи вміннями і навичками вирішення практичних питань у цій сфері.

З глибокою повагою до доповіді однокурсника…

Відповіді більшості студентів були ґрунтовними і глибокими, конкретними і точними. Глибокі спеціальні знання в галузі соціальної педагогіки, методики соціально-педагогічної профілактики підліткового алкоголізму, наркоманії, тютюнопаління; соціально-педагогічної профілактики агресивності дітей сільської школи засобами бойових мистецтв та суїцидальної поведінки учнів; технологій організації корекційної роботи з дітьми «групи ризику» в сільській місцевості та соціально-педагогічної роботи з профілактики шкідливих звичок у дітей і молоді; соціально-педагогічної роботи серед підлітків з девіантною поведінкою, формування здорового способу життя та формування готовності молодих сімей до конструктивного подолання подружніх конфліктів тощо показали студенти Ю. Балан, К. Соболюк, А. Колос, Н. Бондар, Л. Мандзик, Ю. Плахотнюк,
Т. Кіщенко, О. Кравченко та ін.

Загальний рівень захисту магістерських робіт є достатньо високим, про що свідчать дані, наведені в табл. 1.
Таблиця 1

Спеціальність

К-сть студентів

Отримані оцінки

Середній бал

«5»

«4»

«3»

«2»

Соціальна педагогіка

12

9

3

-

-

4,8

У процесі захисту магістерських робіт студенти засвідчили набуті ними у процесі навчання вміння збирати, аналізувати й узагальнювати інформацію


Анастасія Колос за трибуною  з доповіддю про методику соціально-педагогічної роботи серед підлітків з девіантною поведінкою у сільській місцевості

про проблеми соціально-педагогічної роботи, профілактики шкідливих звичок, соціально-педагогічної профілактики підліткового алкоголізму, наркоманії, тютюнопаління, обґрунтування шляхів подолання соціальних негараздів української молоді, молодої сім’ї та суспільства; застосовувати теоретичні знання і практичні навички при вирішенні конкретних завдань соціально-педагогічної роботи; розробляти рекомендації, доповідати про отримані у ході виконання магістерської роботи результати, належним чином оформляти власну наукову роботу.

Важливою особливістю більшості магістерських робіт є те, що вони базуються на матеріалах, отриманих в час проходження навчальних практик і наукових досліджень. Чимало робіт містить елементи наукового дослідження, а отримані результати апробовані у публікаціях та виступах на Міжнародних і Всеукраїнських студентських конференціях.

Всі магістерські роботи добре структуровані та оформлені згідно з вимогами до праць такого рангу, вони належно проілюстровані схемами, таблицями, рисунками. Презентації доповідей також мали належний вигляд і продуманий зміст, вони відображали отримані у ході досліджень результати. Відгуки наукових керівників та зовнішні рецензії на магістерські роботи були ґрунтовними, достатньо детальними та різнобічними.
Екзаменаційна комісія відзначила високий рівень підготовки та захисту магістерських робіт наступних студентів: О. Онищука, Ю. Балан,
К. Соболюк, А. Колос, Н. Бондар, Л. Мандзик, Ю. Плахотнюк, Т. Кіщенко,
О. Кравченко та ін.

У дружному колі після захисту магістерських робіт

Комісія особливо відзначила студентів К. Соболюк («Соціально-педагогічна профілактика агресивності дітей сільської школи засобами бойових мистецтв») та О. Кравченко («Методика соціально-педагогічної допомоги дітям-біженцям, які постраждали внаслідок воєнного конфлікту»), які висвітлили найбільш сучасну проблематику суспільства. Голова комісії, д. пед. н., професор О. В. Діденко рекомендував більшість студентів до вступу в аспірантуру та подякував науковим керівникам за їх копітку працю з формування наукового світогляду студентів.

Разом з тим, комісія рекомендує розширити тематику магістерських робіт, домагатися опрацювання студентами більшого обсягу сучасних літературних джерел, зокрема закордонних, чіткіше виділяти у змісті роботи особистий внесок дипломників.

В цілому, для системи навчальних закладів, будинків та центрів дитячої освіти і виховання, культурологічних центрів і шкіл художнього мистецтва, соціально-виховних служб та клубів, дитячих і громадських організацій, служб опіки, державних центрів і служб соціальної роботи, осередків соціального захисту та допомоги, центрів зайнятості та працевлаштування підготовлено 12 висококваліфікованих фахівців, які принесуть користь рідній Вітчизні.

 

Тамара Ковальчук, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри
соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook