Вчена рада підбила підсумки роботи за 2014-2015 навчальний рік

24 червня 2015 року

     24 червня відбулося підсумкове у цьому навчальному році засідання вченої ради університету. Приємним його початком стало вручення нагород. Тричі виходила за відзнаками студентка першого курсу гуманітарно-педагогічного факультету напряму підготовки «Соціальна педагогіка» Вікторія Пекарева. Спочатку за грамотою за кращу доповідь на XVIII всеукраїнській науково-практичній конференції «Молодь, освіта, наука, культура і національна самосвідомість в умовах європейської інтегації», потім за дипломами за третє місце в III етапі V міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка у 2014-2015 н.р. і друге місце у III етапі XVміжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика у 2014-2015 н.р.

     За заслуги перед університетом подяки вручено Наталії Морозюк, Марині Галат, Олександрі Лещенко, Олексію Мельнику, Олександру Колодяжному, Валерії Бондарь, Анні Сальніковій, Ользі Сухановій. Почесною грамотою Міністерства аграрної політики та продовольства України нагороджено Василя Лукача, Василя Павліського, Семена Танчика та Вадима Кондратюка.

     Сертифікати про проходження професійного тренінгу «Найкращі онлайн-методи вивчення англійської мови», організованого посольством та державним департаментом США, та учасника 16-го Американського літнього інституту «Сприяння прозорому і підзвітному управлінню» отримала Олена Соловйова.

 

     Після цього вчена рада розглянула десять питань порядку денного. Першим традиційно був звіт за поточний місяць ректора університету Станіслава Ніколаєнка. Він розпочав з того, що колектив працює на поліпшення співпраці з виробничниками. Перші кроки у цьому напрямі вже зроблено. На факультетах та в ННІ створені ради працедавців. Відбулося і перше установче засідання загальноуніверситетської ради. Нагадаємо, що очолив її Валерій Адамчук. Крім того, за напрямами роботи створено чотирисекції, які опікуватимуться працевлаштуванням, проходженням практик і в цілому поліпшенням якості підготовки фахівців.

     Продовжуємо роботу щодо поєднання освіти з наукою, зазначив ректор. Протягом двох тижнів комісія заслухала звіти про виконання науково-дослідних робіт та ініціативних тематик. У деяких випадках, студенти, зокрема магістри, стоять осторонь дослідництва. Але в університеті дослідницького типу освітній і науковий процеси мають рухатися в одному напрямку.

     За словами Станіслава Ніколаєнка, впродовж місяця університет брав участь у заходах загальнодержавної ваги. Це і дні французької освіти і науки в Україні, Міжнародна виставка «АГРО-2015», форум «Освіта, наука, агробізнес: виклики часу». Обидві події відбулися саме в стінах нашого вишу. Ректорат проводить роботу для врегулювання на законодавчому рівні оподаткування земель закладів освіти, дерегуляції функціонування навчально-дослідних господарств. Спільна мова знайдена з головою комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України Ніною Южаніною. З об’єктивних причин розгляд цих питань відкладається. Та маємо надію, що відстоїмо інтереси не тільки нашого вишу, а й усіх аграрних університетів.

     Станіслав Ніколаєнко згадав і про відзначення Дня університету 29 травня. Святкування супроводжувалися урочистостями, змаганнями як інтелектуальними, так і спортивними, гала-концертом, днями відкритих дверей. Започаткована на виконання програми «Голосіївська ініціатива-2020» традиція знайде своє продовження і в наступному році і вже удосконалена.

      Ректор спинився і на питаннях навчального процесу. Він зазначив, що ліцензуються нові напрями підготовки і спеціальності. Триває копітка робота щодо заповнення бази ЄДБО. На жаль, перевірки приймання-здачі екзаменів свідчать в окремих випадках про порушення. Йдеться про екзаменаційні білети старого зразка, запізнення студентів і викладачів. Дійшло навіть до неявки екзаменаторів на іспит! Це неприпустимо.

     Станіслав Ніколаєнко повідомив про оголошений МОН конкурс науково-дослідних проектів. Враховуючи наш науковий потенціал, маємо представити і свої розробки. Принагідно, ректор зауважив, що останні слід активніше комерціалізувати.

    

     Щодо результатів міжнародної діяльності, то вона представлена стажуванням і проходженням практик студентів і викладачів університету. Включилися в цю роботу і відокремлені підрозділи. Активно працює Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого.

      Повсякчас у полі зору керівництва господарськіпитання. Практично на виході проект відновлення 3-го корпусу, тривають ремонти в гуртожитках № 6 та 7, 4-му корпусі, погоджено будівництво Алеї Слави. Працюють відповідно до плану навчально-дослідні господарства університету.

     Про обрання кандидатур на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників відповідно до оголошеного конкурсу повідомив начальник відділу кадрів Микола Михайліченко.

    

     Увазі членів вченої ради професор Андрій Шелестов представив наукову доповідь «Міжнародні та національні аспекти науково-інноваційної діяльності в сфері супутникового агромоніторингу». Актуальність цієї теми підкреслив ректор Станіслав Ніколаєнко. Означене засвідчило активне її обговорення, участь в якому взяли професори Іван Ковальчук, Семен Танчик, Микола Любецький. Детальніший розгляд озвученої проблематики знайде продовження на спеціальному семінарі у вересні. Маємо ширше застосовувати супутниковий моніторинг у науковій і господарський діяльності, зазначив ректор.

     Перш, ніж перейти до обговорення наступного питання, Станіслав Миколайович наголосив, що колектив робить акцент на реалізації намічених планів. Тож кожен факультет (ННІ) прозвітує про виконання програми «Голосіївська ініціатива-2020» з позицій якості освіти, результативності наукових досліджень, виховної роботи і роботи викладачів.

     Тож сьогодні вчена рада заслухала звіт декана юридичного факультету Олени Ярої. Співдоповідач з цього питання начальник навчального відділу Оксана Зазимко представила результати опитування студентів денної і заочної форм навчання. Домінуюча більшість з них влаштовує якість навчання, співвідношення практичних і лекційних занять. Але тривожить, що чверть з опитаних не користуються бібліотекою. Однак, за словами Оксани Зазимко, факультет повноцінний, молодий та має необхідні резерви для зростання. В цілому позитивно оцінили роботу підрозділу проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко та начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко. А керівник планово-фінансового відділу Тетяна Костюк зазначила, що саме юристи відчутно активізували наповнення спецфонду.

 

     Потому директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Віталій Коваленко представив концепцію свята «День знань» 1 вересня 2015 року. Станіслав Ніколаєнко зауважив, що у програмі заходу також передбачається відкриття Алеї Слави, пам’ятника засновнику університету. Крім того, під час святкувань першокурсники підпишуть урочисті зобов’зання студентів НУБіП. Передуватиме Дню знань школа першокурсника, що запланована на 17-31 серпня.

     Про виконання плану роботи вченої ради за навчальний рік, що минає, проінформувала вчений секретар Оксана Барановська.

     Оксана Зазимко презентувала зразок диплому та представила рекомендації навчально-методичної ради, які були підтримані вченою радою.

     Крім того, вчена рада схвалила Етичний кодекс науково-педагогічного працівника та затвердила претендентів на здобуття іменних стипендій.

     Традиційно на засіданні вченої ради присвоєно вчені звання професорів та доцентів нашим колегам.

    

     Вчена рада підтримала пропозицію першого проректора Ігоря Ібатулліна щодо внесення змін до державного акту на землю, яка перебуває в користуванні НДГ «Великоснітинське» ім. О. Музиченка. У 2007 році до нього помилково були включені вулиці населеного пункту. Аби не втратити всі 1100 гектарів землі, університет змушений піти на цей крок і зменшити площу вказаної в держакті земельної ділянки, виключивши ці вулиці.

    

     Підсумовуючи, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що колектив університету в цілому задав позитивну динаміку розвитку. Сформована команда, яка працює. Наше головне завдання – давати нову кращу якість. Наступне засідання вченої ради планується провести 28 серпня.

Ольга Наконечна,
Денис Рудень

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook