Невизначеність майбутнього Чорнобильських лісів: вчені НУБіП презентували результати дослідження на конференції у Відні

1 жовтня 2022 року
В останні дні вересня у австрійській столиці відбулася Всесвітня конференція IUFRO «Ліси в нестабільному світі – глобальна співпраця для збереження лісів та їхні переваги».

IUFRO (International Union of Forest Research Organizations) – некомерційна та неурядова міжнародне об’єднання лісових учених, а також єдина всесвітня міжнародна організація, діяльність якої приурочена наукам про ліси. Ця організація прикладає багато старань для поєднання зусиль вчених усього світу для вивчення лісів з метою їх збереження і примноження. Одним з основних механізмів, який практикує IUFRO, є поширення знань про ліси на глобальних конференціях у різних країнах світу за залучення провідних вчених-лісівників і молодих перспективних дослідників. 

  10     За вибором оргкомітету конференції одним з ключових став виступ наукового співробітника кафедри таксації лісу та лісового менеджменту НУБіП України Максима Мацали про стан лісів Чорнобильської зони відчуження за впливу численних пожеж та воєнних дій у лютому-березні 2022 року. Доповідь на тему «Uncertain Future of Chornobyl Forests: Regeneration or Degradation under Fire and Military Risks?» (автори: Максим Мацала, Андрій Білоус, Віктор Миронюк) присвячена аналізу лісових екосистем за нових каскадних ризиків, пов’язаних з ескалацією російсько-української війни після повномасштабного російського військового вторгнення 24 лютого 2022 року. Мінування території зони відчуження обмежило моніторинг природних екосистем і оперативність гасіння пожеж. Нова велика лісова пожежа сталася у травні 2022 року та знищила насадження сосни звичайної, створені на згарищах 1992 року. Дослідження показали, що лісовий покрив Чорнобильської зони збільшився в 1,5 рази з 1986 року, а великі за площею згарища (переважно 2015 і 2020 років) потребують заходів для зменшення запасів горючих матеріалів та планування ефективних зусиль з лісовідновлення для збереження лісів Чорнобильської зони.

 

 

 Василишин Роман Дмитрович,
директор НДІ лісівництва та декоративного садівництва

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook