ХІІ Тиждень правових знань у НУБіП України показав активність студентства університету, його креативність, небайдужість і жагу до саморозвитку!

October 9, 2023

 

Ось і завершився ХІІ Тиждень правових знань у НУБіП України, який тривав  з 02 до 07 жовтня і був насичений пізнавально-розважальними заходами. Святковий настрій трішки влігся, вихідна неділя дозволила тверезо оцінити його доцільність та ефективність. Цьогоріч кафедра теорії та історії держави і права анонсувала 10 заходів пізнавально-розважального, просвітницького та наукового спрямування. Тож пропонує короткий дайджест цих подій.

 

Ранок 02 жовтня розпочався ще о восьмій годині ранку, коли академічні групи першого курсу юридичного факультету представили свої постерні презентації, присвячені одному із типів праворозуміння, які вони обрали завчасно шляхом жеребкування.

 

Але поки відвідувачі 6 корпусу знайомилися з ними, Олена Попова провела зі студентами 4 курсу різних структурних підрозділів Університету круглий стіл «Перспективи та правові аспекти шляхів входження в світ бізнесу». Учасники заходу показали значну зацікавленість та хороший рівень знань, висвітлюючи тематику зустрічі. Особливо хочеться відзначити Олександра Мельниченка (юридичний факультет), Дарину Галич (агробіологічний факультет), Гордія Медвєдєва (юридичний факультет).

 

У вівторок 3 жовтня 2023 року магістри 2 року навчання взяли участь у круглому столі «Соціальне житло у державі сталого розвитку», який модерувала Олена Чомахашвілі. Після короткої вступної частини, під час якої модераторка підкреслила роль соціального житла, яке воно відграє у державі сталого розвитку задля забезпечення житлових потреб населення, зокрема найбільш вразливих груп суспільства. Потім учасники заслухали дві доповіді своїх колег на цю тему. Валерія Чухно представила на розсуд групи тему «Організаційно-економічний механізм формування та забезпечення сталого розвитку розумного міста», а Катерина Шевченко торкнулася питань, що стосуються правового режиму житла соціального призначення.

 

Якщо заходи перших двох днів мали наукове спрямовування, то у середу 04 жовтня вони носили швидше просвітницький характер і мали схожу тематику. Так, Анна Мельник провела мультимедійний вебінар з історією «Практичні аспекти порушень в сфері права інтелектуальної власності» для студентів факультету землевпорядкування, а я, Віра Качур, - науково-практичний семінар  «Культура академічної доброчесності здобувачів вищої освіти» для магістрів 1 року року навчання юридичного факультету.

Спікерка Анна Мельник розповідала про найпоширеніші порушення в сфері авторського права, наводила приклади неправомірного використання чужих наукових праць відомими людьми, пояснювала, як використання плагіату може вплинути на майбутню карʼєру студентів. Під час мультимедійної розповіді студенти також мали можливість ознайомитися з основними характеристиками торговельних марок, дізналися про те, що зареєструвати можна не тільки слова і логотип, а і пакування та навіть колір, а також попрактикуватися в визначенні наявності порушень в сфері інтелектуальної власності. На прикладі акцій в стилі нещодавньої кінопремʼєри, яка перефарбувала весь світ в рожевий колір, студенти зʼясовували, хто з українських підприємців неправомірно використав логотип відомої ляльки, а хто став "в тренді" без будь-яких порушень.

 

Щодо магістрів права 1 року навчання говорили про академічну доброчесність, відповідаючи на традиційні питання: що це таке?, для чого воно?, які етичні принципи?, як вона проявляється?, навіщо списувати?, як її досягти? На відміну від минулого року, коли схожий семінар проводився для студентів 1 курсу юридичного факультету, цьогоріч питання були розширені, акценти зміщені. Значну увагу було приділено саме менеджерській доброчесності, як її називає Артем Артюхов. Також на прикладі окремих фрагментів серіалу «Коломбо» (10 сезон, 1 серія, «Коломбо йде у коледж») були унаочнені прояви академічної недоброчесності в навчальному процесі та менеджерської недоброчесності. Налоголено, що культура академічної доброчесності супроводжує людину протягом усього життя і плекати її необхідно з дитинства.

 

Перша половина четверга 05 жовтня була навчально-розважальною. Зокрема, доцентка кафедри теорії та історії держави і права Людмила Протосавіцька провела магістрів 2 року навчання юридичного факультету  «Галереєю загальнолюдських цінностей». Прогулянка розпочалася з ознайомлення з умовами відвідування, а «вхідним квитком» стало нагадування про те, які ж саме цінності належать до загальнолюдських. Студенти у визначеній черговості розглядали експонати – світлини, які зображали ті чи інші події. При цьому вони не були підписані. Саме магістри-учасники онлайн-екскурсії мали пов’язати дане зображення з тими цінностями, про які йшла мова на самому початку зустрічі.  Подорож онлайн-галереєю виявилася досить цікавою, оскільки студенти-магістри були не лише пасивними спостерігачами, вони стали активними учасники цієї екскурсії галереєю цінностей. Деякі зображення, які пропонувалися увазі учасників заходу можна було охарактеризувати одразу, як такі, що характеризують одночасно кількома загальнолюдськими цінностями. Хочемо відзначити активність екскурсантів Катерини Шевченко, Владислава Кравченка, Сабіни Джафарової. Проведення такого онлайн-заходу дозволило магістрам не лише закріпили ті, знання, які вони опанували  в ході вивчення вибіркової дисципліни «Ціннісні орієнтири в праві», а й проявити креативне мислення. Приємно усвідомлювати, що вони направду мають глибокі знання з різних галузях права і зможуть легко оперувати ними при вирішенні завдань, які може поставити перед ними майбутній роботодавець.

 

Дух позитивного суперництва відчули академічні групи 2303 (обрали назву «Тарасики») та 2304 (обрали назву «Прокуратура»), які взяли активну участь у «Правових перегонах» під керівництвом Ірини Єрмоленко та Тараса Панталієнка. Правила гри полягали у тому, що кожній групі було запропоновано вирішити 8 завдань, обравши правильні відповіді, і з отриманих літер скласти слово. Наступне завдання полягало в тому, що кожна група мала відгадати загадки з юридичної тематики, які стосувалася прав людини. Щодо останнього третього завдання, то воно полягало у тому, щоб кожна команда за 15 хв. склала загадку, вірш, або пісню, де було б охарактеризовано суспільні відносини Стародавнього Світу. Перемогу здобула група «Тарасики»!

 

 

 

А ось після обіддя цього дня стало дискурсивним. Олена Чомахашвілі модерувала круглий стіл «Антиконкурентне законодавство: реалії та перспективи», учасниками якого стали студенти першого курсу напряму «Міжнародна економіка». Доповідачі зробили свої наукові повідомлення, відповіли на питання присутніх та змоделювали вектори розвитку антиконкурентного законодавства. Зокрема, Анастасія Мізяк і Тимур Жарук у своїй доповіді розглянули правові засади діяльності Антимонопольного комітету України. Приділила увагу питанням створення цього державного органу та його повноваженням. Дарʼя Гонта оцінила вплив антиконкурентного законодавства на економіку та розглянула можливі наслідків для підприємств та споживачів. Софія Троян проаналізувала антиконкурентні узгоджені дії суб'єктів господарювання. Єлизавета Скрипник вивчила та доповіла про вплив технологічних інновацій на антиконкурентне середовище. Софія Холодна систематизувала сучасні тенденції в антиконкурентному регулюванні. Надія Комарова описала антикорупційні аспекти антиконкурентного законодавства. Софія Гудзішевська виокремила перспективи і проблеми антимонопольного законодавства. Дмитро Іванов розповів про особливості законодавства України щодо захисту від недобросовісної конкуренції. Марія Йоєнко з доповіддю «Виклики глобалізації та антиконкурентне законодавство». Відбулось обговорення, як саме глобальні процеси впливають на конкурентоспроможність ринків. Тетяна Фещун зосередила увагу учасників на особливостях антиконкурентного законодавства в секторі малих підприємств. Зробила розгляд того, як законодавство впливає на конкурентоспроможність малих бізнесів. Ольга Гончаренко спрогнозувала перспективи розвитку антиконкурентного законодавства, а саме можливих змін та удосконалень у майбутньому. Богдан Лук`янчиков окреслив роль антимонопольних органів у регулюванні конкуренції. Здійснив розгляд функцій та повноважень органів, що здійснюють антимонопольний контроль. Михайло Жадан проінформував про діяльність Антикорупційного бюро. Сергій Міньковський розкрив питання обмеження монополізму та захист економічної конкуренції за законодавством України

 

06 жовтня 2023 року викладачка Світлана Авраменко за допомогою гри відпрацювала навички формування та аргументації правової позиції студентами 3 курсу юридичного факультету. Майбутнім юристам завчасно були надані документи та описана життєва ситуація двох людей. Студенти мали самостійно розділитись на 2 команди та розробити стратегію відстоювання інтересів свого клієнта.  У даній грі було запропоновано довести свою правоту, враховуючи законодавство та процесуальні норми, а також на основі підготовлених юридичних документів. Студенти представляли своїх клієнтів та викладали свої аргументи, надавали пояснення та пропонували можливі способи мирного розв’язання конфлікту. У результаті вийшла запекла боротьба за доведення правоти кожної з команд. У висновку правники усвідомили важливість вміння вести правову дискусію та володіти мистецтвом якісного висловлювання думок з метою переконання та впливу на аудиторію. Крім того, вкотре нагадали собі про щоденне удосконалення правового мислення. Адже набір цих вмінь значно полегшує досягнення позитивного результату для перемоги у юридичних баталіях.

 

07 жовтня 2023 р. ми завершили ХІІ Тиждень правових знань у НУБіП України визначенням переможця конкурсу постерних презентацій «Типи праворозуміння» від академічних груп 1 курсу юридичного факультету. Їхні роботи були пройняті бажанням творити і вразити. Тому було прийнято рішення визнати усі академічні групи переможцями!

 

Юридичний факультет гідно зустрів і відзначив своє професійне свято – День юриста, яке припало на неділю 08 жовтня. Приємно усвідомлювати, що студентська молодь нашого Університету вирізняється активною громадянською позицією, є креативною, небайдужою і охочою до саморозвитку!

 

Віра Качур,

завідувачка кафедри теорії та історії держави і права

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook