ОПП "Конярство" ОС Магістр


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ

І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

ЗАТВЕРДЖЕНО

Протокол № _____

від «_____» __________2025 р.

засідання вченої ради НУБіП України

Ректор ____________ Вадим ТКАЧУК

Освітньо-професійна програма

вводиться в дію з ___________ 2026 р.

ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНА ПРОГРАМА

«Конярство»

підготовки здобувачів

другого (магістерського) рівня вищої освіти

за спеціальністю Н2 «Тваринництво»

галузі знань Н «Сільське, лісове, рибне господарство та ветеринарна медицина»

Кваліфікація: Магістр із спеціальності "Тваринництво” за освітньою програмою "Конярство”

Стандарт вищої освіти затверджено

наказом МОН України від «26» 03.2021 р. № 389

Київ - 2026



ЛИСТ ПОГОДЖЕННЯ
освітньо-професійної програми «Конярство»


Проректор з науково-педагогічної

роботи та цифрової трансформації __________ Олена ГЛАЗУНОВА

Керівник центру

забезпечення якості освіти __________ Ярослав РУДИК

Начальник навчального відділу __________Оксана ЗАЗИМКО


Декан факультету тваринництва

та водних біоресурсів __________ Руслан КОНОНЕНКО


Гарант програми __________ Людмила ЗЛАМАНЮК



ПЕРЕДМОВА

Освітньо-професійна програма підготовки фахівців «Конярства» другого (магістерського) рівня освіти, ступеня вищої освіти – «Магістр», галузі знань Н «Сільське, лісове, рибне господарство та ветеринарна медицина» спеціальності Н2 «Тваринництво» містить обсяг кредитів ЄКТС, необхідний для здобуття відповідного ступеня вищої освіти; перелік компетентностей випускника; нормативний зміст підготовки здобувачів вищої освіти, сформульований у термінах результатів навчання; форми атестації здобувачів вищої освіти; вимоги до наявності системи внутрішнього забезпечення якості вищої освіти.

Розроблено проєктною групою у складі:

1. Зламанюк Людмила Михайлівна, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, доцент кафедри технологій у тваринництві, гарант програми.

2. Осадчий Сергій Андрійович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, доцент кафедри технологій у тваринництві.

3. Супрун Ірина Олександрівна, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, доцент кафедри прикладної біології, розведення і генетики тварин.

4. Чепіль Людмила Василівна, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, доцент кафедри технологій у тваринництві.

5. Микола Дяченко, студент магістратури 1 року навчання

Рецензії-відгуки зовнішніх стейкхолдерів:



1. Профіль освітньо-професійної програми «Конярство» зі спеціальності H2 «Тваринництво»

1 – Загальна інформація

Повна назва закладу вищої освіти та структурного підрозділу

Національний університет біоресурсів і природокористування України

Факультет тваринництва та водних біоресурсів

Ступінь вищої освіти та назва кваліфікації мовою оригіналу

Магістр із спеціальності “Тваринництво”

Офіційна назва освітньої програми

Освітньо-професійна програма підготовки фахівців «Конярство»

Тип диплому та обсяг освітньої програми

Одиничний диплом магістра.

Обсяг програми: 1 рік і 4 місяці навчання становить 90 кредитів ЄКТС

Наявність акредитації

Акредитація галузі знань галузі знань Н «Сільське, лісове, рибне господарство та ветеринарна медицина» спеціальності Н2 «Тваринництво» освітньо-професійної програми «Конярство» освітнього ступеню «Магістр».

Цикл/рівень

НРК України – 7 рівень, FQ -ЕНЕА - другий цикл,

ЕQF-LLL – 7 рівень

Передумови

Наявність ступеня бакалавра

Умови вступу визначаються «Правилами прийому на навчання до Національного університету біоресурсів і природокористування України»

Мова викладання

Українська

Термін дії освітньої програми

Термін дії освітньо-професійної програми

Інтернет-адреса постійного розміщення опису освітньої програми

https://nubip.edu.ua/node/1173/6

2 – Мета освітньої програми

Підготовка висококваліфікованих та конкурентоспроможних фахівців, здатних здійснювати науково-дослідний та професійний підхід до поліпшення виробничих питань рентабельного і екологічно-безпечного виробництва і переробки продукції тваринництва.

3 – Характеристика освітньої програми

Предметна область (галузь знань, спеціальність, спеціалізація (за наявності)

Н «Сільське, лісове, рибне господарство та ветеринарна медицина»

Н2 «Тваринництво»

Орієнтація освітньої програми Освітньо-професійна
Основний фокус освітньої програми та спеціалізації

Підготовка висококваліфікованих кадрів з технології виробництва та переробки продукції тваринництва в сфері конярства

Особливості освітньо-професійної програми

Обсяг кредитів ЄКТС, необхідний для здобуття ступеня вищої освіти – магістр :

- на базі першого (бакалаврського) рівня обсяг освітньо-професійної програми становить 90 кредитів ЄКТС,

Освітньо-професійна програма включає навчальну та практичну підготовку, які поглиблюють професійні навички, компетентності та знання спеціальних розділів фундаментальних та професійно-орієнтованих дисциплін і тим самим забезпечують можливість засвоєння складніших професійних програм для дослідників.

4 – Придатність випускників до працевлаштування та подальшого навчання

Придатність до працевлаштування

Фахівець здатний виконувати зазначену професійну роботу відповідно до національного класифікатора професій ДК 003:2010 та/або International Standard Classification of Occupations 2008 (ISCO-08).

1237.1 Головний зоотехнік

2213.2 Зоотехнік

2213.2 Зоотехнік з контролю якості продукції

2213.2 Зоотехнік з племінної справ

2213.2 Технолог-дослідник з виробництва та переробки продукції тваринництва

2213.2 Інженер-технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва

2213 Молодший науковий співробітник (зоотехнія);

- Науковий співробітник (зоотехнія)

- Науковий співробітник-консультант (зоотехнія)

2320 Викладач професійно-технічного навчального закладу

Подальше навчання

Продовження навчання для здобуття третього (освітньо-наукового) рівня

5 – Викладання та оцінювання

Викладання та навчання

Проблемно-орієнтоване навчання з набуттям загальних і професійних компетентностей, достатніх для продукування нових ідей, розв’язання комплексних проблем за різних технологій виробництва і переробки продукції тваринництва у сфері конярства

Оволодіння методологією наукової роботи, навичками презентації її результатів рідною та іноземною мовами.

Отримання навичок науково-педагогічної роботи у вищій школі.

Проведення самостійного наукового дослідження з використанням ресурсної бази університетів та партнерів.

Індивідуальне наукове керівництво, підтримка і консультування науковим керівником

Оцінювання

Поточний контроль, проміжна та підсумкова атестація за відповідними предметами, що дозволяє оцінити набуті компетенції; проводиться відповідно до вимог «Положення про екзамени та заліки в Національному університеті біоресурсів і природокористування України».

Апробація результатів досліджень на наукових конференціях.

Публікація результатів досліджень.

Атестація здійснюється у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту та публічного захисту (демонстрації) кваліфікаційної роботи у встановленому порядку.

6 – Програмні компетентності

Інтегральна компетентність

Здатність розв’язувати складні задачі дослідницького та/або інноваційного характеру у сфері технології виробництва і переробки продукції тваринництва.

Загальні компетентності (ЗК)

ЗК 1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

ЗК 2. Навички використання інформаційних та комунікаційних технологій.

ЗК 3. Здатність спілкуватися іноземною мовою.

ЗК4. Здатність до пошуку, обробки та аналізу інформації, отриманої з різних джерел.

Спеціальні (фахові, предметні) компетентності (СК)

СК 1. Здатність аналізувати та контролювати безпечність та якість кормів і кормових засобів та живлення тварин.

СК 2. Здатність розробляти, організовувати та здійснювати заходи з підвищення продуктивності тварин, контролю безпечності та якості продуктів їх переробки й ефективності її виробництва.

СК 3. Здатність організовувати та контролювати виконання заходів спрямованих на покращення селекційно-племінної роботи у тваринництві.

СК 4. Здатність моделювати та проєктувати технологічні процеси виробництва і переробки продукції тваринного походження.

СК 5. Здатність організовувати підприємницьку і фінансову діяльність та оцінювати економічну ефективність виробництва і переробки продукції тваринного походження.

СК 6. Здатність практично управляти робочими або навчальними процесами у сфері виробництва і переробки продукції тваринного походження, які є складними, непередбачуваними та потребують нових стратегічних підходів.

СК 7. Здатність створювати та застосовувати системи та способи переробки продукції тваринного походження.

СК 8. Здатність розробляти і реалізовувати наукові та прикладні проєкти у сфері технологій виробництва та переробки продукції тваринництва та з дотичних до неї міждисциплінарних напрямів з урахуванням технічних, економічних, соціальних, правових та екологічних аспектів.

СК 9. Здатність застосовувати сучасні методи та інструменти для дослідження технологій виробництва та переробки продукції тваринництва, а також забезпечення якості продукції.

СК 10. Здатність зрозуміло і недвозначно доносити власні знання, висновки та аргументацію до фахівців і нефахівців, зокрема до осіб, які навчаються.

  1. – Програмні результати навчання

ПРН 1. Аналізує глобальні тренди, ризики та архітектуру галузі конярства.

ПРН 2. Пояснює принципи популяційної генетики та інструменти геномної селекції; інтерпретує GWAS/ssGBLUP-звіти. Пояснює архітектуру геному коня, джерела даних і типи маркерів (SNP/STR/секвенування). Проєктує селекційні програми з контролем інбридингу та підтриманням генетичного різноманіття.

ПРН 3. Обґрунтовує застосування репродуктивних біотехнологій (ШО, ЕТ, ICSI) з урахуванням біобезпеки та етики. Проводить оцінку добробуту за валідованими протоколами; формує політику SLO/комунікації. Використовує валідовані шкали болю (HGS/композитні) та встановлює пороги втручань.Оцінює системи утримання та їхній вплив на добробут.

ПРН 4. Розробляє раціони з урахуванням енергетичних потреб, мікробіому та метаболічного статусу. Аналізує фізіологію травлення коня та ризики дієт (коліки, ламініт, дисбіоз). Планує годівлю жеребних/лактуючих кобил і молодняку з урахуванням програмування фенотипу. Оцінює доцільність біотехнологічних добавок (пре-/про-/постбіотики, ферменти, сорбенти).

ПРН 5. Планує тренувальні й реабілітаційні програми, використовуючи дані біомеханіки та носимих сенсорів.

ПРН 6. Формує плани профілактики інфекційних/ неінфекційних хвороб і біобезпеки на рівні господарства/події.

ПРН 7. Впроваджує цифрові технології збору та інтеграції даних; будує аналітичні дашборди показників.

ПРН 8. Орієнтується в регламентах FEI/IFHA, HISA та національному праві; забезпечує комплаєнс.

ПРН 9. Здатен застосовувати сучасні біотехнологічні методи у відтворенні, селекції та використанні коней, а також оцінювати ефективність альтернативних напрямів розвитку галузі (іпотерапія, кінний туризм, рекреаційні та біоенергетичні проєкти).

ПРН 10. Планує екологічно сталий менеджмент пасовищ і гною; оцінює вуглецевий слід.

8 – Ресурсне забезпечення реалізації програми

Кадрове забезпечення

Наявність у закладі вищої освіти підрозділу чи кафедри, відповідальних за підготовку здобувачів вищої освіти.

Науково-педагогічні (педагогічні) працівники, які обслуговують спеціальність і працюють у навчальному закладі за основним місцем роботи, або за сумісництвом, які займаються вдосконаленням навчально-методичного забезпечення, науковими дослідженнями, підготовкою підручників та навчальних посібників.

Переважна більшість науково-педагогічних працівників, залучених до реалізації освітньої складової освітньо-професійної програми мають науковий ступінь та вчене звання та є штатними співробітниками НУБіП України. Всі науково-педагогічні працівники мають підтверджений рівень наукової і професійної активності.

Викладання дисциплін забезпечує 54 науково-педагогічний працівник,

з них: - докторів наук, професорів – 16;

- кандидатів наук, доцентів – 31;

- кандидатів наук, старших викладачів – 6;

- кандидатів наук, асистентів – 2.

Матеріально-технічне забезпечення

Забезпеченість навчальними приміщеннями, комп’ютерними робочими місцями, мультимедійним обладнанням відповідає потребі.

У Національному університеті біоресурсів і природокористування України є локальні комп’ютерні мережі, точки бездротового доступу до мережі Інтернет. Користування Інтернет-мережею безлімітне.

Наявна вся необхідна соціально-побутова інфраструктура, кількість місць у гуртожитках відповідає вимогам.

Інформаційне та навчально-методичне забезпечення

Віртуальне освітнє середовище НУБіП України об'єднує веб-сайт університету (nubip.edu.ua), що містить інформацію про освітні програми, факультети, ННІ, кафедри, розклад занять, контакти викладачів та іншу інформацію; навчально-інформаційний портал (elearn.nubip.edu.ua), на якому розміщені електронні курси навчальних дисциплін; інформаційну систему «Е­деканат», особистий кабінет студента (my.nubip.edu.ua), а також наукову бібліотеку НУБіП України.

Бібліотечний фонд - багатогалузевий, нараховує понад 900 тис. примірників видань, у т.ч. рідкісних, авторефератів та повнотестових дисертацій, більше 50 назв журналів та газет, які доступні в центральній бібліотеці та 5 філіях, 8 абонементах з видачі книг, 7 читальних залах на 527 місць з вільним доступом до мережі Інтернет. Електронні ресурси бібліотеки: електронний каталог, цифрова бібліотека

(https://dglib.nubip.edu.ua) доступна з мережі Інтернет), яка містить понад 8000 повнотекстових видань; електронна бібліотека (доступна з локально,· мережі університету), яка містить більше 9000 повнотекстових видань.

Всі зареєстровані у Національному університеті біоресурсів і природокористування України користувачі мають необмежений доступ до мережі Інтернет.

Матеріали навчально-методичного забезпечення освітньо-професійної програми викладені на навчально­інформаційному порталі НУБіП України http://elearn.nubip.edu.ua. 

9 – Академічна мобільність

Національна кредитна мобільність

До керівництва науковою роботою здобувачів можуть бути залучені провідні фахівці з виробництва та науково-дослідних інститутів та університетів України на умовах індивідуальних договорів.

Допускається перезарахування кредитів, отриманих у інших університетах України, за умови відповідності їх набутих компетентностей.

Міжнародна кредитна мобільність

Міжнародна кредитна мобільність – в рамках договорів про наукову і академічну співпрацю з іншими закордонними закладами освіти та науковими установами.

Факультет тваринництва та водних біоресурсів має договори про співпрацю між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Підприємством «Брунталлер» (Республіка Чехія); В’єтнамським національним аграрним університетом; Пекінською академією сільськогосподарських та лісових наук за програмами обміну студентів та стажування викладачів.

Навчання іноземних здобувачів вищої освіти

Навчання іноземних студентів проводиться відповідно до «Правил прийому на навчання до Національного університету біоресурсів і природокористування України», затверджених Вченою Радою.



2. Перелік компонент освітньо-професійної програми «Конярство»

та їх логічна послідовність

2.1. Перелік компонент ОПП

Код н/д

Компоненти освітньої програми (навчальні дисципліни, курсові проєкти (роботи), практики, кваліфікаційна робота)

Кількість кредитів

Форма підсумкового контролю

1. ОБОВЯЗКОВІ КОМПОНЕНТИ ОПП

Цикл загальної підготовки

ОК 1.

Педагогіка та управління навчальними процесами

3

Іспит

ОК 2.

Переробка продукції тваринного походження

6

Іспит, курсовий проєкт

ОК 3.

Бізнес діяльність у тваринництві

5

Іспит

ОК 4.

Іноземна мова

3

Іспит

ОК 5.

Наукова діяльність у тваринництві

5

Іспит

Всього

22

Цикл спеціальної (фахової) підготовки

Обовязкові компоненти ОПП

ОК 6.

Сучасне конярство

5

Іспит

ОК 7.

Біотехнологія і годівля коней з елементами нутрігеноміки

5

Іспит, курсовий проєкт

ОК 8.

Генетика, селекція та репродуктивні технології у конярстві

4

Іспит

ОК 9.

Етологія, стресологія та благополуччя коней

5

Іспит

ОК 10.

Альтернативні та біотехнологічні напрями конярства

3

Іспит

ОК 11.

Практична підготовка

10

Іспит

ОК 12.

Атестаційний екзамен

1

Іспит

ОК 13.

Підготовка і захист кваліфікаційної магістерської роботи

9

Іспит

Всього

42

Загальний обсяг обов’язкових компонентів

64

ВИБІРКОВІ КОМПОНЕНТИ ОПП

Цикл загальної підготовки

ВКУ 1

Вибір з каталогу

3

Залік

ВКУ 2

Вибір з каталогу

3

Залік

Всього

6

Цикл спеціальної (фахової) підготовки

ВК 1.

Біоетика, біобезпека і благополуччя у тваринництві

5

Іспит

ВК 2.

Бізнес живлення тварин (Animal Nutrition Business)

5

Іспит

ВК 3.

Благополуччя тварин (Animal Welfare)

5

Іспит

ВК 4.

Управління кінними підприємствами та сталий розвиток галузі

5

Іспит

ВК 5.

Генетика кількісних та якісних ознак тварин

5

Іспит

ВК 6.

Систематика, типологія та породи коней світу

5

Іспит

ВК 7.

Живлення жуйних тварин

5

Іспит

ВК 8.

Живлення моногастричних тварин

5

Іспит

ВК 9

Живлення тварин компаньйонів

5

Іспит

ВК 10

Звірівництво як бізнес

5

Іспит

ВК 11.

Інноваційні технології бджільництва

5

Іспит

ВК 12.

Комп’ютерне складання раціонів

5

Іспит

ВК 13.

Крафтова продукція тваринництва

5

Іспит

ВК 14.

Організація племінної справи у тваринництві

5

Іспит

ВК 15.

Органічне виробництво продукції козівництва

5

Іспит

ВК 16.

Проєктування свинарських підприємств

5

Іспит

ВК 17.

Стале тваринництво

5

Іспит

ВК 18.

Тварини в українській та світовій культурі

5

Іспит

ВК 19.

Управління продуктивністю великої рогатої худоби

5

Іспит

ВК 20.

Цифрові технології у конярстві

5

Іспит

ВК 21.

Біометоди відтворення бджіл

5

Іспит

ВК 22.

Біотехнологія статевих клітин

5

Іспит

ВК 23.

Генетичні ресурси у тваринництві

5

Іспит

ВК 24.

Науково-дослідний менеджмент у конярстві та кінному спорті

5

Іспит

ВК 25.

Сучасні технології промислового птахівництва

5

Іспит

Всього

20

Загальний обсяг вибіркових компонентів:

26

Разом за ОПП

90



2.2. Структурно-логічна схема ОПП

Семестр 1 Семестр 2 Семестр 3




3. Форма атестації здобувачів вищої освіти

Атестація випускників освітньої програми спеціальності Н2 «Тваринництво» здійснюється у формі державного кваліфікаційного іспиту та публічного захисту (демонстрації) кваліфікаційної роботи у встановленому порядку.

Кваліфікаційна робота зі спеціальності Н2 «Тваринництво» має відображати рівень професійної підготовки випускника, його здатність виконувати виробничі функції та типові завдання фахової діяльності, а також здібності щодо організації виробництва і переробки продукції тваринництва.

Кваліфікаційна робота виконується за результатами власних теоретичних або прикладних досліджень.

Кваліфікаційна робота перед початком прилюдного захисту перевіряється на плагіат.

Захист кваліфікаційної роботи здійснюється згідно встановленого порядку відкрито і публічно, з обов’язковою наявністю презентації та рецензій.

Атестація випускників завершується видачею документу встановленого зразка про присудження йому ступеня магістра із присвоєнням кваліфікації: Магістр із спеціальності “Тваринництво”.



4. Матриця відповідності програмних компетентностей компонентам освітньо-професійної програми «Конярство»

ОК 1

ОК 2

ОК 3

ОК 4

ОК 5

ОК 6

ОК 7

ОК 8

ОК 9

ОК 10

ОК 11

ОК 12

ОК 13

ВК 1-25

ЗК 1

+

ЗК 2

+

+

ЗК 3

+

ЗК 4

+

+

СК 1

+

+

+

СК 2

+

+

+

+

СК 3

+

+

+

СК 4

+

+

+

+

СК 5

+

+

+

+

СК 6

+

+

+

+

СК 7

+

+

+

+

СК 8

+

+

СК 9

+

+

+

+

СК 10

+

+

+



5. Матриця забезпечення програмних результатів навчання (ПРН) відповідними компонентами освітньо-професійної програми «Конярство»

ОК 1

ОК 2

ОК 3

ОК 4

ОК 5

ОК 6

ОК 7

ОК 8

ОК 9

ОК 10

ОК 11

ОК 12

ОК 13

ВК 1-25

ПРН 1

+

+

+

+

+

+

+

ПРН 2

+

+

+

+

+

+

+

ПРН 3

+

+

+

+

+

+

+

ПРН 4

+

+

ПРН 5

+

+

+

ПРН 6

+

+

ПРН 7

+

+

+

+

+

+

ПРН 8

+

+

ПРН 9

+

+

+

+

+

ПРН 10

+

+

+

+



МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

ФАКУЛЬТЕТ ТВАРИННИЦТВА ТА ВОДНИХ БІОРЕСУРСІВ

Розглянуто і схвалено «ЗАТВЕРДЖУЮ»

Вченою радою НУБіП України Ректор НУБіП України

«___» _____________2026 р. __________ Вадим ТКАЧУК

(протокол № ___ ) «___» _________ 2026 р.

НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН

підготовки фахівців 2026 року вступу

Рівень вищої освіти другий (магістерський)
Галузь знань Н «Сільське, лісове, рибне господарство та ветеринарна медицина» спеціальності
Спеціальність Н2 «Тваринництво»
Освітня програма «Конярство»
Орієнтація освітньої програми освітньо-професійна

Форма навчання

денна

Термін навчання (обсяг ЄКТС) 1 рік і 4 місяці (90)

На основі

ОС «Бакалавр»

Ступінь вищої освіти «Магістр»
Кваліфікація Магістр із спеціальності “Конярство”



I. Графік ОСВІТНЬОГО процесу

підготовки фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти 2026 року вступу

спеціальності Н2 «Тваринництво»

освітньо-професійної програми «Конярство»

Рік навчання

2026 рік

2027 рік

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

2

9

16

23

30

7

14

21

28

4

11

18

25

2

9

16

23

24

30

6

13

20

27

3

10

17

24

3

10

17

24

31

7

14

21

28

5

12

19

26

2

9

16

23

30

7

14

21

28

4

11

18

25

30

7

14

21

28

5

12

19

26

2

9

16

23

30

7

14

21

28

29

4

11

18

25

1

8

15

22

1

8

15

22

29

5

12

19

26

3

10

17

24

31

7

14

21

28

5

12

19

26

2

9

16

23

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

ІІ

:

:

-

-

-

-

-

:

:

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

-

-

-

Рік навчання

2027 рік

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

1

8

15

22

29

6

13

20

27

3

10

17

24

1

8

15

22

29

29

6

13

20

27

4

11

18

25

1

8

15

22

29

6

13

20

27

3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

ІІ

:

:

ІІ

ІІ

//

//

Умовні позначення:

-

теоретичне навчання

Х

-

виробнича практика

:

-

екзаменаційна сесія

ІІ

-

підготовка кваліфікаційної магістерської роботи

-

- канікули

//

-

атестація здобувачів вищої освіти

(захист магістерської кваліфікаційної роботи)

З

- захист звітів з практики

Декан факультету тваринництва

та водних біоресурсів Руслан КОНОНЕНКО



II. ПЛАН ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ

№ п/п

Назва навчальної дисципліни

Загальний обсяг

Форми контролю знань

Аудиторні заняття, год.

Самостійна робота

Практична підготовка

Розподіл тижневих годин за роками навчання та семестрами

годин

(1ЄКТС 30 год.)

кредитів

за семестрами

Всього

у тому числі

Навчальна практика

Виробнича практика

1 р.н.

2 р.н.

Екзамен

Залік

Курсова робота (проєкт)

Лекції

Лабораторні заняття

Практичні заняття (семінарські)

семестр

1

2

3

Кількість тижнів у семестрі

15

15

10

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

1. ОБОВЯЗКОВІ КОМПОНЕНТИ ОПП

Цикл загальної підготовки

ОК 1

Педагогіка та управління навчальними процесами

90

3

1

-

-

30

15

-

15

60

-

-

2

-

-

ОК 2

Переробка продукції тваринного походження

180

6

1

-

1

90

45

45

-

90

-

-

6

-

-

ОК 3

Бізнес-діяльність у тваринництві

150

5

1

-

-

60

30

-

30

60

-

-

4

-

-

ОК 4

Іноземна мова

90

3

1

-

-

30

-

-

30

90

-

-

2

-

-

ОК 5

Наукова діяльність у тваринництві

150

5

1

-

-

45

15

30

-

105

-

-

3

-

-

Всього

660

22

5

-

1

255

105

75

75

405

-

-

13

4

-

Цикл спеціальної (фахової) підготовки

ОК 6

Сучасне конярство

150

5

2

-

-

60

30

-

30

90

-

-

4

-

ОК 7

Годівля коней з елементами нутрігеноміки

150

5

2

-

2

60

30

30

-

90

-

-

4

-

ОК 8

Генетика, селекція та репродуктивні технології у конярстві

120

4

2

-

-

60

30

30

-

60

-

-

4

-

ОК 9

Етологія, стресологія та добробут коней

150

5

2

-

-

60

30

30

-

90

-

-

4

-

ОК 10

Альтернативні та біотехнологічні напрями конярства

90

3

2

-

30

15

-

15

60

-

-

2

-

ОК 11

Практична підготовка

300

10

ОК 12

Атестаційний екзамен

30

1

ОК 13

Підготовка і захист магістерської кваліфікаційної роботи

270

9

Всього

1260

42

5

-

1

240

135

105

30

310

-

-

5

10

-

Загальний обсяг обов’язкових компонентів

1920

64

10

-

2

495

240

180

105

745

-

-

18

14

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

ВИБІРКОВІ КОМПОНЕНТИ ОПП

Цикл загальної підготовки

ВКУ 1

Вибір з каталогу

90

3

-

2

-

30

15

-

15

60

-

-

-

2

-

ВКУ 2

Вибір з каталогу

90

3

-

2

-

30

15

-

15

60

-

-

-

2

-

Всього

180

6

-

2

-

60

30

-

30

120

-

-

-

4

-

Цикл спеціальної (фахової) підготовки

ВК 1

Біоетика, біобезпека і благополуччя у тваринництві

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 2

Бізнес живлення тварин (Animal Nutrition Business)

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 3

Благополуччя тварин (Animal Welfare)

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 4

Управління кінними підприємствами та сталий розвиток галузі

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 5

Генетика кількісних та якісних ознак тварин

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 6

Систематика, типологія та породи коней світу

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 7

Живлення жуйних тварин

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 8

Живлення моногастричних тварин

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 9

Живлення тварин компаньйонів

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 10

Звірівництво як бізнес

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 11

Інноваційні технології бджільництва

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 12

Комп’ютерне складання раціонів

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 13

Крафтова продукція тваринництва

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 14

Організація племінної справи у тваринництві

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 15

Органічне виробництво продукції козівництва

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 16

Проєктування свинарських підприємств

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 17

Стале тваринництво

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 18

Тварини в українській та світовій культурі

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 19

Управління продуктивністю великої рогатої худоби

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 20

Цифрові технології у конярстві

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 21

Біометоди відтворення бджіл

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 22

Біотехнологія статевих клітин

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 23

Генетичні ресурси у тваринництві

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 24

Науково-дослідний менеджмент у конярстві та кінному спорті

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

ВК 25

Сучасні технології промислового птахівництва

150

5

3

-

-

40

20

20

-

110

-

-

-

-

4

Всього

600

20

4

-

-

180

90

90

-

420

-

-

-

-

18

Загальний обсяг вибіркових компонентів

780

26

4

-

-

240

120

90

30

540

-

-

-

-

18

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Кількість курсових робіт

2

Кількість заліків

2

Кількість екзаменів

14

Разом за ОПП

2700

90

14

2

2

720

330

240

150

1380

-

300

18

18

18





ІІІ. СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОГО ПЛАНУ

Навчальні дисципліни

Години

Кредити

%

1.Обов’язкові компоненти ОПП

1920

64

71,1

Цикл загальної підготовки

660

22

24,5

Цикл спеціальної (фахової) підготовки

1260

42

45,6

2. Вибіркові компоненти ОПП

780

26

28,9

Цикл загальної підготовки

180

6

6,7

Цикл спеціальної (фахової) підготовки

600

20

22,2

Разом за ОПП

2700

90

100

IV. ЗВЕДЕНІ ДАНІ про КІЛЬКІСТЬ КРЕДИТІВ

Рік навчання

Семестр

Кількість кредитів

Всього за навчальний рік

1

1

30

60

2

30

2

1

30

30

Разом

90

V. ЗВЕДЕНІ ДАНІ про БЮДЖЕТ ЧАСУ, ТИЖНІ

Рік навчання

Теоретичне навчання

Екзамена-ційна сесія

Практична підготовка

Підготовка магістерської кваліфікаційної роботи

Атестація здобувачів вищої освіти

Канікули

Всього

1

30

4

10

-

-

8

52

2

10

2

-

3

2

-

17

Разом за ОПП

40

6

10

3

2

8

69

VI. ПРАКТИЧНА ПІДГОТОВКА

Вид практики

Семестр

Години

Кредити

Кількість тижнів

1

Виробнича практика

ІІ

300

10

10

VIІ. КУРСОВІ РОБОТИ І ПРОЄКТИ

Назва дисципліни

Години

Кредити

Курсова робота

Курсовий проєкт

1

Переробка продукції тваринного походження

30

1

-

І

2

Годівля коней з елементами нутрігеноміки

30

1

-

ІІ

VІІІ. АТЕСТАЦІЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Складова атестації

Години

Кредити

Кількість тижнів

1

Атестаційний екзамен

30

1

1

2

Підготовка і захист кваліфікаційної магістерської роботи

270

9

7

«Погоджено»

Проректор з наукової-педагогічної

роботи та цифровлї трансформації ____________ Олена ГЛАЗУНОВА

Керівник центру забезпечення

Якості освіти ____________ Ярослав РУДИК

Начальник навчального відділу ____________ Оксана ЗАЗИМКО

Заступник начальника навчального

відділу з магістерських програм ____________ Олена КОЛЕСНІКОВА

«Розроблено»

Гарант програми _________________ Людмила зламанюк

Декан факультету _________________ Руслан КОНОНЕНКО