Декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков взяв участь в експертному діалозі «Управління земельними ресурсами – виклики та можливості для територіальних громад України»

6 травня 2021, 9:53
     05 травня 2021 року декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков брав участь у вебінарі для представників територіальних громад «Управління земельними ресурсами – виклики та можливості для територіальних громад України». Цікавий та корисний інформаційний захід був організований у рамках реалізації компоненту «Експертний діалог із земельних відносин» проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» із залученням провідних німецьких та українських експертів.

     Необхідність проведення інформаційного заходу зумовлена була низкою чинників, зокрема переконливими намірами Уряду щодо врегулювання земельних відносин на місцевому рівні і відповідного делегування територіальним громадам нових повноважень. Наразі перед 1469 територіальними громадами постає багато викликів і відкривається ряд нових можливостей для ефективного управління землями. З огляду на це, громадам важливо отримувати актуальну інформацію щодо розвитку земельних відносин та, в діалозі з експертами, обговорювати можливості подальшого розвитку.

     Модераторами заходу виступили керівники компоненту АПД «Експертний діалог із земельних відносин» Катя Деллс та Аудріус Паура. Після вітального слова Аудріус Паура запросив до виступу практикуючого інженера-землевпорядника архітектурно-землевпорядного бюро Архизем Тетяну Трощук, яка детально розповіла про інвентаризацію земель як важливу складову децентралізації та зростання бюджету громади. Потому її колега, головний архітектор проектів Тетяна Чернєй, показала як за допомогою містобудівної документації реалізувати стратегічні рішення з раціонального розвитку територій громади, а Віталіна Волканова зупинилася на порядку і практичних аспектах зміни меж населених пунктів. Керівник Київського обласного підрозділу ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України», практикуючий інженер землевпорядник, оцінювач Ірина Полтавець свій виступ присвятила питанню нормативної грошової оцінки земель – важливого джерела наповнення бюджету територіальної громади і головного важеля економічного стимулювання та залучення інвестицій до громади.

     А очільник факультету землевпорядкування свою доповідь присвятив питанню планування використання земель, що розглядається як дієвий та ефективний механізм управління ресурсами громади. Насамперед Тарас Олексійович, дав відповідь на питання чому потрібно планувати використання земель? Також він представив кращі світові практики планування використання земель, детально ознайомив із новими можливостями, що дають громадам Закон 711-IX (набрання чинності 24.07.2021) та прийнятий минулого тижня у другому читанні законопроект 2194. Потому декан зупинився на перевагах комплексного плану просторового розвитку території територіальної громади та організаційних і правових особливостях його розроблення.

     Традиційно, Андрій Кошиль, президент Асоціації «Земельна Спілка України» висвітлив питання ринку земель й інвестицій, а також їх роль в наповненні бюджету територіальних громад.

    Потому тривала дискусія та відповіді на запитання.


Наталія Мединська,
доцент кафедри земельного кадастру

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook