Вчимо майбутніх технологів аквакультури на прикладі роботи кращих рибних господарств України

20 лютого 2019 року

    18 лютого поточного року студенти 2 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» – члени наукового студентського гуртка «Рибництво» на чолі з керівником гуртка, доцентом кафедри аквакультури Коваленком В.О. та за участі аспірантів цієї кафедри Шарила Д.Ю. і Поліщук Н.В., здійснили екскурсію на підприємство ТОВ «Аква Систем Органік», яке знаходиться у м. Васильків Київської області.
   Мета поїздки – ознайомити студентів і молодих науковців університету з виробничим підприємством, яке працює за сучасними наукоємними технологіями індустріальної аквакультури, інтегрованими з гідропонним методом виробництва продукції рослинництва. Окремими завданнями було допомогти студентам у виборі їхньої майбутньої виробничої спеціалізації, а молодим науковцям – у розширенні кругозору, пошуку нових ідей і баз для проведення досліджень.


Фото 1, 2. Риба та овочі в інтегрованій аквакультурі   

    Останніми роками в Україні має місце тенденція до збільшення чисельності рибних господарств індустріального типу, які вирощують високоцінних у ринковому відношенні риб в максимально керованих людиною умовах рибоводних установок із замкнутим водопостачанням - УЗВ або RAS-системах. У зв’язку із цим вибір об’єкта для екскурсії був не випадковим.
    ТОВ «Аква Систем Органік» є власником торгової марки «АкваФарм» і займається повноцикловим вирощуванням у замкненій системі з рециркуляцією води цінних у харчовому відношенні тропічних і субтропічних риб – тиляпій і африканського сома. Останній вид риби відомий також під назвами кларієвий або мармуровий сом. Крім риб, в теплицях підприємства вирощують за методом гідропоніки продукцію рослинництва – томати, салати та іншу зелень, використовуючи підігріту і збагачену біогенними речовинами воду, яка надходить з рибоводної установки. Таким чином досягається синергетичний ефект від поєднання двох технологій – рибництва і рослинництва. Рибництво забезпечує водою, теплом і поживними речовинами рослини, а останні – слугують додатковим елементом системи регенерації води, утилізуючи відходи від вирощування риби та зменшуючи навантаження на очисні споруди.
    Гостей зустрів головний рибовод підприємства Денис Сироватка - випускник нашого факультету, що має ступінь кандидата сільськогосподарських наук, який здобув після навчання в аспірантурі Інституту рибного господарства НААН України.

Фото 3. Головний рибовод ТОВ "Аква Систем Органік" Денис Сироватка знайомить гостей з підприємством

    Денис ознайомив приїжджих з господарством, з методами виробництва продукції, провів екскурсію виробничими приміщеннями, дав всім бажаючим можливість потримати в руках риб – об’єктів вирощування та висловив низку цінних порад майбутнім технологам аквакультури, головна з яких – щоб досягти життєвого успіху, треба займатися улюбленою справою. Було також обговорено можливість проходження виробничої практики студентів спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» ОС «Бакалавр» і «Магістр» на підприємстві.


Фото 4, 5. Перше наочне знайомство студентів з тиляпіями і кларієвим сомом   

    Всім екскурсантам сподобалося підприємство. І було за що: чисті рибоводні цехи, значний рівень технічного оснащення виробництва, висока технологічна культура, достойні офісні приміщення, наявність власної переробки риби і фірмового магазину, в якому відвідувачі мали можливість придбати рибні делікатеси з кларієвого сома.

Фото 6. Додому - з рибними делікатесами від ТМ "АкваФарм"

    За підсумками екскурсії на підприємство ТОВ «Аква Систем Органік» всі учасники поїздки висловили побажання частіше відвідувати такі виробничі господарства, що сприяють відродженню булої слави вітчизняної аквакультури. 

   Кафедра аквакультури висловлює подяку ТОВ "Аква Систем Органік" за співпрацю та надану можливість ознайомлювати студентів з особливостями організації роботи визнаних лідерів рибної галузі!

Василь Коваленко,

доцент кафедри аквакультури, к. с.-г. н
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook