До Дня Автомобіліста - Обговорення. Утилізація автомобілів?

27 жовтня 2018 року
м. Київ НУБіП України

 

Утилізація автомобілів?
Нещодавно в Україні був прийнятий закон, що стосується утилізації авто. Це ще один важливий крок до євроінтеграції, хоча багато його пунктів викликали гарячі дискусії серед автовиробників та імпортерів. Ми спробували розібратися, як з цим йде справа в країнах Європи, де щорічно утилізується близько 35 млн. авто.
За останні кілька десятиліть в більшості промислово розвинених країн було організовану систему збору та вторинної переробки відпрацьованих машин і зношених автомобільних деталей (autorecycling - автореціклінг).
Демонтовані елементи, придатні як запчастини продають зі значною знижкою, а решта відправляється на переробку.
На сьогоднішній день закони про автореціклінг прийняті більш ніж в 60 країнах світу. У цій галузі зайнято близько 1 млн. чоловік. Поводження з відходами чітко регламентується і контролюється державними органами, а також регулюється економічно. Підприємства несуть відповідальність за переробку випущеної ними продукції. Необхідні кошти на переробку відходів виділяються державою за рахунок збору податків з імпортерів і власників авто і акумулюються в спеціальних екологічних фондах на місцевому та загальнонаціональному рівні.
Утилізація авто має вимоги і положення. Значна частка поширюється на виробників авто. Зокрема, вони повинні виконувати встановлені обмеження щодо використання шкідливих речовин, а також надавати спеціальні каталоги по рециклінгу, керівництва по зливу технічних рідин і демонтажу компонентів відпрацьованих машин. Крім того, з 15 грудня 2008 року в ЄС діє вимога, згідно з якою при схваленні нового типу автомобіля його виробник повинен довести, що утилізація авто забезпечує зниження не менше 95% маси машини, а коефіцієнт вторинної переробки - мінімум 85%.
Розвиток інфраструктури
Загальна маса, що щорічно надходить на переробку, відпрацьованих автомобілів в країнах ЄС становить понад 10 млн. тонн. У Німеччині мережа зі збору і утилізації авто складається з понад 15 тисяч пунктів прийому, 1200 фірм розбирання і демонтажу, а також 47 шредерних заводів. В Англії цим процесом займаються близько 2,5 тисячі підприємств і 37 шредерів. В системі автореціклінга Франції задіяно близько 2 тисяч підприємств і 54 шредера. Якщо в 2000 році в 15 країнах ЄС функціонувало 205 шредерних установок, то в 2010-му їх кількість збільшилася до 276. Всього в 27 країнах ЄС за станом на кінець 2010 року працювало близько 313 шредерних установок.
Справив? Утилізуй!
Сьогодні в Європі і США відповідальність за утилізацію старого авто несе не стільки його власник, скільки виробник. Досвід багатьох країн ЄС показав, що утилізація авто повинна здійснюватися безкоштовно для власника транспортного засобу. В даний час практично всі провідні виробники авто за кордоном пов'язані добровільними угодами, що стосуються подальшої утилізації автомобілів. Так, з 1994 року діє угода між компаніями BMW, Fiat і Renault, відповідно до якого кожна з них організовує переробку машин цих трьох марок у себе в країні.
Більшість світових автовиробників вже на стадії проектування нових моделей закладають в їх конструкцію вимоги утилізаційних норм. Наприклад, в BMW вдається використовувати повторно майже 95% матеріалів. Масло, антифриз, бензин йдуть на переробку або в якості палива на ТЕЦ компанії.
Процес утилізації авто проходить в кілька етапів
Злив техрідин.
Розбирання.
Пресовка кузова.
Подальше переплавлення металу.
 
 
 

Індивідуальний підхід

Елементи, придатні як запчастини, продаються приблизно вдвічі дешевше нових. Розділені за видами матеріалу деталі подрібнюються, пресуються і йдуть в переплавку, дрібні пластикові деталі, розбирання яких є трудомістким процесом, - на паливо. Daimler встановлює на всі деталі, які повинні бути повторно перероблені після зняття з авто, спеціальний знак, що означає придатність до рециклінгу, а також кодовий номер виду використовуваного сировини.


За останні роки було прийнято безліч постанов і директив ЄС, національних законів європейських країн, що встановлюють нормативи і вимоги щодо організації системи автореціклінга і забезпечення утилізації авто, автомобільних компонентів і матеріалів. Багато положень носять уніфікований характер, обов'язковий для всіх держав Євросоюзу, разом з тим, окремі моменти з організації і фінансуванню автореціклінга можуть відрізнятися.
Українські реалії
Сьогодні ще рано говорити про повністю сформовану екологічну політику в Україні в частині утилізації авто, знятого з експлуатації. Природно, що запропоновані ставки екологічного податку в нашій країні будуть зменшуватися в міру створення і завантаження утилізаційних мереж. Також цей збір повинен виконувати роль основного джерела формування фонду виплат утилізаційних бонусів автовласникам, які з більшою охотою і вигодою мінятимуть старий автомобіль на новий, і ефективного бар'єру на шляху ввезення в країну автотранспорту, що був у використанні.
Утилізація авто: особливості ЄС ...
Німеччина
Крім законодавчого зобов'язання прийому та утилізації старих авто на безкоштовній основі для кінцевого споживача, в Німеччині прийнято закон, згідно з яким виконуються вимоги щодо комплектації авто з 1 січня 2006 року на 85%, а з 1 січня 2015 року - на 95% з матеріалів, які піддаються вторинному використанню.
Франція
Відповідно до декрету уряду, а також положенням Кодексу Франції про навколишнє середовище, в країні створена мережа спеціалізованих центрів з утилізації авто з розрахунку 7 центрів на 1,5 млн. населення. Вона забезпечується інформаційної, технологічної та в деяких випадках фінансовою підтримкою з боку автовиробників. Кожен власник авто, що стало непридатним, зобов'язаний передати його на утилізацію в сертифікований центр. В іншому випадку законодавством передбачено штраф у розмірі 75 тис. євро і 2 роки ув'язнення. Таке ж покарання передбачене за проведення утилізації авто в недозволених місцях і організаціями, що не мають на це права.
Швейцарія
У Швейцарії створений спеціальний Фонд-підприємство під назвою Auto Recycling Suisse, який уповноважений здійснювати утилізацію автомобілів, непридатних для використання.
Польща
З 1 січня 2006 року в Польщі діє податок на утилізацію в розмірі 500 злотих за кожне авто, ввезене на територію країни. Зазначені кошти йдуть на рахунок Національного фонду охорони навколишнього середовища і водного господарства.
Норвегія
У Норвегії покупець транспортного засобу зобов'язаний заплатити одноразовий збір у розмірі 2000 норвезьких крон (приблизно $ 350). Ця сума повертається власнику ТЗ при передачі його на утилізацію.
Австрія
Утилізація авто в австрійському законодавстві має кілька категорій екологічних податків: на вантажівки - ставка податку залежить від повної маси машини (від 1,55 до 1,90 євро за кожну тонну в місяць), оподаткуванню за шкалою повної маси підлягають також вантажні причепи, на нормативне використання палива - сплачується одноразово в момент покупки нового авто, страховий податок на моторизовані ТЗ повною масою до 3,5 тонни (річні ставки податку в залежності від потужності двигуна складають від 66 до 943,80 євро).
Бельгія
У Бельгії власники легкових машин платять дорожній податок за такою формулою: 799 см³ - 84 євро / рік, 800-2499 см³ - 148 євро / рік і від 2500 см³ - 208 євро / рік. Утилізаційний збір для автомобілів закладається в дорожній податок. Утилізація автомобіля здійснюється в спеціалізованому пункті - державному або приватному, який має державну ліцензію.
Нідерланди
У Нідерландах вдалося сформувати найбільш вдалу і ефективну систему утилізації авто, яка дозволила вирішити практично всі проблемні питання, пов'язані з утилізацією відслужили автомобілів. Середній коефіцієнт вторинної переробки машин в цій країні 96,2% - найвищий в світі. Під час першого поставлення на облік кожного нового авто сплачується утилізаційний збір в розмірі 45 євро. Розпорядником отриманих у вигляді утилізаційного збору коштів є Центр експертизи та утилізації ARN, який об'єднує майже 300 спеціалізованих центрів по всій країні.
Естонія
В Естонії поки відсутній екологічний податок на утилізацію знятих з експлуатації авто, а є тільки Закон про податок на вантажні машини.
 Україна
У нас базова ставка збору для легковиків складе 5,5 тис. грн., а для вантажних машин, автобусів і спецтехніки - 11 тис. грн. Підсумкова сума утилізаційного збору залежатиме від спеціального коефіцієнта, який визначається обємомм двигуна і віком ввезеного авто. Для нових легкових автомобілів сума збору буде коливатися від 4,73 до 30,2 тис. Грн., А для машин старше трьох років - від 29,1 до 192,5 тис. грн. Для нових вантажівок, автобусів і спецтехніки вона складе від 19 до 110,2 тис. грн., а для старих - від 33,4 до 448,4 тис. грн.

 

Висновок

І все  ж таки. Україна потребує вирішення питання утилізації авто? І за яким механізмом?

 

 
З вдячністю за відгуки і пропозиції на [email protected].

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook