Перше вересня: і свята день, і день присяги

1 вересня 2015 року

    1 вересня у НУБіП України розпочався новий, вже 118-й, навчальний рік.

     На всіх факультетах та в інститутах тривали урочистості з нагоди початку навчального року, які передували офіційній частині свята. Практично одночасно 2573 юнаків і дівчат склали урочисту присягу студента НУБіП України. Студентство, їхніх батьків, викладачів з початком нового навчального року вітали декани та директори.

     А на плацу кафедри військової підготовки присягу на вірність українському народові склали 24 курсанти, які на студентській ниві опановують фах лікаря ветеринарної медицини.

     Святкування цьогорічного Дня знань розпочалося врученням короваю шановним гостям свята - міністру аграрної політики та продовольства України Олексію Павленку і голові наглядової ради НУБіП, народному депутату України Миколі Томенку.

     А далі головними дійовими особами були вже іменинники дня – першокурсники. У колонах своїх факультетів, ННІ та відокремлених підрозділів на чолі з деканами та директорами вони пройшли парадом стадіоном університету.
     Відкрили свято виконанням Державного гімну України, а почесне право підняти прапор було надано студенту факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Ярославу Нікітіну.

     Звучить «Гаудеамус», під який вже багато років в університеті проходить традиційна посвята в першокурсники.

    Та цього року додалася ще одна гарна традиція. Віднині молодь університету, яка приходитиме до його аудиторій, прийматиме присягу першокурсника. Зачитали її студенти гуманітарно-педагогічного факультету Алла Хара та Олександр Бровченко. А далі символічні Ключ знань, Залікову книжку та Студентський квиток першокурсникам вручили ректор Станіслав Ніколаєнко, перший проректор Ігор Ібатуллін та проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша.
 

     Символічну ж Чашу знань запалив голова наукового клубу НУБіП України, магістр першого року навчання агробіологічного факультету Іван Охріменко.

     118-й раз наш славетний університет відкриває двері перед кращими з кращих, юнаками та дівчатами, які поповнили університетську родину, звернувся до першокурсників і гостей свята ректор Станіслав Ніколаєнко. Цьогоріч більше 25 тисяч абітурієнтів з усіх куточків України пробували вступити до університету. Серед них було понад дві тисячі відмінників. Але лише 5784 достойних стали його студентами!

     Наш університет завжди прославляли і прославляють його випускники. За роки, що минули, підготовлено більше 150 тисяч фахівців, виховано тисячі відомих учених і науковців. Зі стін університету вийшли видатні вчені, політики, керівники держави, народні депутати, знані організатори аграрного сектору, талановиті підприємці, фермери.


 

     Наша alma mater впевнено зміцнює свої позиції, і в цьому році увійшла до десятки найкращих вишів України. Провідні місця ми займаємо і в рейтингах столичних університетів. Колектив поставив завдання – увійти в п’ятірку кращих університетів країни. Для цього мусимо реалізувати стратегію розвитку «Голосіївська ініціатива-2020», яка дозволить підтвердити високий статус національного і дослідницького вишу, добитися міжнародного визнання в усьому світі.

     Університет має великі міжнародні зв’язки. Лише за минулий навчальний рік 195 викладачів відвідали іноземні виші, 238 студентів та аспірантів направлені за кордон на навчання, стажування. Понад 600 студентів пройшли навчальні практики за кордоном.
     На сьогодні НУБіП співпрацює зі 146 установами з 41 країни. Діють 5 міжнародних програм з можливістю отримання подвійних дипломів - в Токійському аграрному університеті (Японія), Університеті прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф, Університеті Ангальт (Німеччина), Варшавському університеті наук про життя, Поморській академії (Польща). Лише в цьому році підписано більше двох десятків нових міжнародних документів про співпрацю, продовжив очільник університету. Серед них меморандуми про взаєморозуміння з Норвезьким університетом наук про життя, Університетом Фукусіми (Японія), Університетом штату Айова (США), Академією сільськогосподарських наук Грузії, угоди про співпрацю з Науковим центром тваринництва Національної академії наук Білорусі, Національним інститутом природоохоронних наук Франції, Грузинським технічним університетом, Чженцзянською академією сільськогосподарських наук (Китай), Університетом інформатики (Польща). І це далеко не все.

     Дуже приємно, що на наше свято завітали гості з університетів-партнерів: делегація на чолі з ректором Вроцлавського природничого університету Романом Колачем, доктори Кеннелі та Корнель з Університету штату Айова, директор інституту освіти, науки і технологій Нігерії професор Стівен Азаїкі (до речі, наш випускник). А також генеральний директор підприємства «Брунталлер» Петр Жировницький, директор проекту «Українсько-німецький політичний діалог» Фолькер Зассе, радник з питань сільського господарства посольства Франції Ніколя Перін та інші.
 

     Відомий педагог Костянтин Ушинський стверджував, що тільки особистість може творити особистість, тільки характером можна утворити характер. А в НУБіП є з кого брати приклад, є і кому навчати. Сьогодні лише в базовому закладі на 127 кафедрах працюють понад півтори тисячі висококваліфікованих викладачів, 238 докторів наук, 38 академіків і член-кореспондентів та 916 кандидатів наук. Серед них відомі всій Європі та світу вчені - Валерій Кашпаров, Микола Стародуб, Дмитро Добряк, Сергій Зібцев, Артур Ліханов, Володимир Козирський, Микола Цвіліховський, Дмитро Войтюк, Віктор Легеза, Вячеслав Ловейкін, Анатолій Мазуркевич, Семен Танчик, Андрій Шелестов, Володимир Бусол, Іван Ковальчук та багато-багато інших. Це про них в народі кажуть: вчитель, викладач – це душа, яка носить і випромітнює світло, а їхні учні – душі, які прагнуть до Світла, Пізнання і Добра.

     Нині університет здійснює підготовку за 32 напрямами підготовки, 54 спеціальностями. Готуємо більше 500 аспірантів і докторантів. Постійно удосконалюється і матеріально-технічна база. Відремонтовано спортивний комплекс, гуртожитки і корпуси, наукова бібліотека, ботанічний сад, студентські їдальні та буфети. Відкрито Алею слави університету. На ній будуть встановлені пам’ятники фундаторам та видатним вченим, які у свій час творчо працювали у нас. З наступного року стартує етап переоснащення лабораторій та аудиторій, оновлення гуртожитків. Розпочала свою роботу Рада роботодавців університету на чолі з Валерієм Адамчуком, яка покликана удосконалити практичну підготовку студентів, зробити її якісною, а фахівця затребуваним на ринку праці.

     Науково-педагогічний колектив ставить завдання – не просто наповнити розум студента знаннями, а запалити в кожному вогонь пізнання, пошуку і успіху!
      Нині НУБіП – це ще й потужний центр культури, духовності і патріотизму, продовжив Станіслав Ніколаєнко. На базі університету започатковано Всеукраїнський студентський волонтерський рух. Не один раз наші студенти і викладачі побували в зоні АТО, надавали допомогу захисникам. Не можна нині не згадати, що серед мужніх воїнів, які віддали життя за Україну, наші випускники - Андрій Моругий, Олександр Марчук, Іван Ступак та інші. А студент з Бережан - Герой України Устим Голоднюк - увійшов до величного списку Небесної сотні Майдану. Низький їм уклін! Царство небесне і вічна слава! Свої творчі здібності і спортивні здобутки бажаючі можуть розвивати у численних художніх колективах, наукових гуртках та клубах за інтересами, спортивних секціях.

     У цьому році наші кращі студенти – Олеся Рогаль, Олександр Сподоба, Віктор Штогун, Вікторія Федосова, Олена Седих, Михайло Кузьменко, Анатолій Незамай, Ганна Горбань, Інна Павленко, Ігор Коченко - стали переможцями Всеукраїнських олімпіад. Найвищого спортивного успіху досягли студенти Ярослав Нікітін, Олег Паляруш і Олександр Андросович, які стали призерами чемпіонату світу з паеурліфтінгу.
      Життя невпинно йде вперед. У цьому році університету виділено 15 мільйонів гривень на відновлення 3-го навчального корпусу. За це ми вдячні Уряду, парламенту і Президенту України. Тож спільними зусиллями за два роки його відбудуємо, а затим приступимо до будівництва нових гуртожитків, житлового будинку. Принагідно ректор подякував спонсорам, благодійникам, особливо громадській організації «Асоціація випускників НУБіП України», а також Олександру Барінову, Віталію Віту, Юрію Мельнику, Григорію Калетніку, Володимиру Корецю, Юрію Косюку, Івану Усу, Сергію Хоменку, Юрію Карасику. Завдяки їхній допомозі вдалося встановити дах над корпусом №3.
     Великий Шевченко заповідав: учітесь, брати мої, думайте, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь, звертаючись до першокурсників, нагадав Станіслав Ніколаєнко. Ви вдало обрали вищий навчальний заклад і вірно професію. Якщо вкладете в неї свою енергію, душу, працю, то щастя і доля самі відшукають вас. А в університеті створено для цього всі умови.
     Досвідчена людина завжди шкодує більш за тим, що ще не зробила, ніж про те, що зроблено. Тому закликаю нашу славну молодь: творіть, піднімайте якорі і пливіть з тихих гаваней. Ловіть попутний вітер у вітрила! Навчайтесь і працюйте! Шукайте! Мрійте! Робіть відкриття!

     Від уряду держави і Міністерства аграрної політики та продовольства України господарів і гостей свята з початком нового року і нової дороги привітав міністр Олексій Павленко. Від себе він особисто додав, що юнаки та дівчата, які прийшли на навчання до НУБіП, обрали дуже перспективний виш. Адже Україна сьогодні займає третє місце в світі за експортом аграрної продукції. Тому за аграрною освітою і наукою – майбутнє.

     Микола Томенко звернувся до першокурсників: у вас є унікальна можливість стати киянами і справжніми українцями, ви можете вивчити багате культурне надбання нашого народу. Але при цьому, не забувайте своєї малої батьківщини, зауважив він. Окрему подяку голова наглядової ради висловив колективу університету і особисто ректору, які показали, що навіть в такий важкий час університет можна відновлювати та підносити. Тут не просто працюють - тут працюють небайдужі люди, які уміють відстоювати свої права, завершив він.

    До привітань приєднався випускник університету, народний депутат України Іван Мірошниченко, який відмітив правильність вибору вишу. Адже наступне десятиліття аграрний сектор буде тією галуззю, яка розвиватиметься надзвичайно динамічно.

     Почесний професор НУБіП, професор Університету штату Айова Дуглас Кеннелі зазначив: перед колективом вишу стоїть виклик – зробити студентів кращими, створивши для цього всі умови. Адже вони – майбутнє України.

     Від Національної академії педагогічних наук колектив університету вітав її віце-президент Андрій Гуржій, який відзначив мудрість нового студентського поповнення НУБіП. Бо ж ці молоді люди дуже вірно обрали виш, який славиться своєю професурою. Тому сюди приходять не задля лише диплому, а по знання.

     Ще один випускник університету, голова Аграрної партії України Віталій Скоцик, вітаючи молодь, зазначив, що аграрна галузь зараз - перший номер в економіці країни. На неї, як на виробника продовольства, покладає надію весь світ. Тому НУБіП – це якраз той виш, за яким майбутнє.

     Побільшала цього дня і сім’я почесних членів колективу. Регалії почесного доктора НУБіП Станіслав Ніколаєнко вручив габілітованому доктору ветеринарних наук ректору Вроцлавського природничого університету Роману Колачу. А мантію та диплом почесного професора НУБіП – випускнику університету, президенту Інституту освіти, науки і технологій професору Стефану Азаїкі.

     Польські колеги теж завітали до Києва не без подарунка. Почесну медаль «Заслужений для Вроцлавського природничого університету» та кришталеву троянду Роман Колач вручив ректору Станіславу Ніколаєнку. А почесну відзнаку – декану ветеринарного факультету Миколі Цвіліховському.

     Орден «За заслуги» І ступеня очільник НУБіП Станіслав Ніколаєнко та голова його наглядової ради Микола Томенко вручили професору кафедри культурології Вадиму Крищенку.

     А свято тривало далі. Прокрокували доріжками стадіону і курсанти військової кафедри університету. А даниною пам’яті жертв Другої світової війни та героїв Небесної Сотні стало покладання квітів та гірлянди на меморіал викладачам і студентам університету в Голосієві.

     Справжньою ж окрасою святкового дійства, безперечно, стали виступи художніх колективів кафедри культурології. Сьогодні вони знову довели, що численні звання лауреатів різноманітних міжнародних і Всеукраїнських конкурсів отримані цілком заслужено. Так само, як і високі титули наших спортсменів, здобуті в національних і міжнародних змаганнях.

 

Ірина Білоус,
Ольга Наконечна,
Валентин Обрамбальський,
Денис Рудень

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook