Науково-практичний семінар з міжнародною участю «Розвиток технологій функціональних інтерметалідів та їх застосування в електроенергетиці»

21 березня 2024 року

1Використання нетрадиційних, новітніх матеріалів в електротехнічному обладнанні є однією із перспективних складових розвитку електроенергетики в цілому. Однією із груп таких функціональних матеріалів є сплави з ефектами пам’яті форми (сплави з ЕПФ, smart або інтелектуальні матеріали) та композиційні контактні матеріали з більшою екологічною безпечністю та підвищеною зносостійкістю.

19 березня 2024 року на факультеті енергетики та електротехніки відбувся науково-практичний семінар з міжнародною участю на тему: «Розвиток технологій функціональних інтерметалідів та їх застосування в електроенергетиці». Спікером даного заходу виступив Володимир Козирський, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, директор технопарку «ALOTEK  International - Innovation and SMA technologies» https://alotek.international/, Польща.

23У даному семінарі взяли участь науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти факультету ОПП «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка».

45В своїй доповіді спікер звернув увагу учасників семінару, що сплави з ефектом пам’яті форми та надпружності володіють властивістю термомеханічного перетворення, тобто здатністю розвивати реактивні зусилля в сотні МПа і при цьому виконувати значні переміщення «вільної» його частини. Перетворюючи три види енергії (електричну, теплову, механічну), вони виконують в певному діапазоні температур роль робочого тіла та робочого органу одночасно і є найпростішим «трансформатором» теплової енергії в механічну. Наявність унікальних властивостей сплавів з ефектами пам’яті форми та надпружності відкриває можливості розробки принципово нових пристроїв для створення систем генерації електричної енергії при використанні низькотемпературних джерел. Без сумнівів, напрямки їх можливого застосування вимагають творчої інженерної думки, винахідництва.

67Володимир Вікторович зазначив, що розробки та практична реалізація комплексу засобів для контролю температури в енергетичному обладнанні, динамічного управління роботи контактних систем та захисту електроустановок від аварійних режимів відкрили напрямки підвищення надійності та ефективності енергетичного обладнання шляхом збільшення експлуатаційного ресурсу контактних систем, ефективності управління тепловими режимами, розширення функціональних можливостей теплоелектроприводів комутаційних апаратів і пристроїв захисту електроустановок.

Тому, наукова проблема підвищення надійності електротехнічного обладнання вимагає системного вирішення комплексу актуальних теоретичних та практичних задач. Протягом останніх років сформований новий перспективний науковий напрям в електротехніці, в основу якого покладені властивості нових функціональних матеріалів: сплавів з ефектами пам’яті форми, так званих інтерметалідів, котрі володіють унікальними властивостями при використанні в електроенергетичному обладнанні, - зауважив Володимир Козирський

89Варто зазначити, що даний науковий семінар є корисним та актуальним для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня освітніх програм «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», оскільки навчальний матеріал семінару та досвід ментора буде слугувати для набуття та удосконалення фахових компетентностей та програмних результатів навчання підготовки фахівців при вивченні дисциплін «Електроустановки і системи електропостачання», «Електротехнічні матеріали», «Основи електропостачання» та «Електрична частина станцій і підстанцій».

Жвава дискусія розгорілась після виступу спікера, в блоці «запитання-відповідь», в якому учасники наукового семінару мали можливість подискутувати на дану тему, а також отримати кваліфіковані відповіді на запитання від нашого гостя.

Адміністрація та науково-педагогічний колектив факультету енергетики та електротехніки щиро вдячні Володимиру Вікторовичу Козирському за підняту актуальну та важливу тематику семінару, цікаву та змістовну доповідь, багаторічну співпрацю та підтримку!!!

Василь БУНЬКО,

декан факультету енергетики та електротехніки

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook