Кафедра технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві

Навчальна робота

    

   Методичні рекомендації до виконання бакалаврської кваліфікаційної роботи для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»  

     Методичні рекомендації з придипломної практики для здобувачів вищої освіти ОС "Магістр" зі спеціальності 204 "Технологія виробництва продукції тваринництва" 

   Методичні рекомендації до виконання випускної кваліфікаційної роботи для здобувачів вищої освіти ОС «Магістр» за спеціальністю 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»

 

     Для студентів ОС “Бакалавр” за спеціальністю “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва” викладаються дисципліни:

Технологія виробництва продукції птахівництва
Дисципліна передбачає вивчення біологічних особливостей сільськогосподарської птиці (курей, індиків, гусей, качок, перепелів, страусів, цесарок, голубів); порід і кросів птиці різних видів, їх використання у сучасному промисловому птахівництві: особливостей організації та ведення племінної роботи в птахівництві; ембріонального розвитку та технології інкубації яєць с.-г. птиці; сучасних технологій виробництва і переробки яєць і м’яса птиці, а також побічної продукції птахівництва (організація виробничого процесу, вимоги до технологічних приміщень, основні параметри базових технологій, організація і контроль годівлі птиці, технологічний контроль виробництва продукції птахівництва; контроль якості продукції птахівництва); питань організації роботи сучасних промислових і фермерських птахівничих господарств.
https://elearn.nubip.edu.ua/enrol/index.php?id=1101
 
Технологія виробництва продукції вівчарства
Дисципліна передбачає вивчення біологічних особливостей овець; технологій виробництва, первинної і поглибленої переробки продукції вівчарства: вовни, ягнятини, баранини, молока, смушків, овчин та шкірсировини; порід овець різних виробничих напрямів, їх використання в сучасних умовах національного і світового ринку; особливостей організації племінної роботи в господарствах різного типу; принципів формування маточних отар; формування групи баранів-плідників; утримання і догляд стада овець; структурної схеми формування конкурентоспроможного виробництва і переробки продукції вівчарства України; питань організації роботи агропромислових комплексів у вівчарстві, системи фермерських господарств.
https://elearn.nubip.edu.ua/enrol/index.php?id=1111
Технологія виробництва продукції кролівництва та звірівництва
Дисципліна передбачає надання системи теоретичних знань і практичних навичок з розведення, годівлі, утримання та технологій виробництва, переробки продукції кролівництва: м’яса, шкурок, пуху, шкір, закласти наукові основи формування конкурентоспроможної галузі в ринкових умовах. Головне завдання вивчення дисципліни в кінцевому результаті полягає в тому, щоб підготувати фахівця (технолога) високої кваліфікації з питань: отримання продукції високої племінної цінності, технологій виробництва, первинної і поглибленої переробки товарної продукції кролівництва. 
https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=532
Технологія виробництва продукції козівництва
Дисципліна передбачає вивчення біологічних особливостей кіз; технологій виробництва, первинної і поглибленої переробки продукції козівництва: молоко, м’ясо, вовна і пух, шкіра і хутро; порід кіз різних виробничих напрямів, їх використання в сучасних умовах національного і світового ринку; теоретичних основ і практичних методів селекції кіз; особливостей організації племінної роботи в господарствах різних типів та форм власності; технології відтворення стада кіз; годівлі та утримання кіз; технології виробництва і переробки козиного молока; структурної схеми формування конкурентоспроможного виробництва і переробки продукції козівництва в Україні.
https://elearn.nubip.edu.ua/enrol/index.php?id=1250
Технологія виробництва продукції свинарства
Дисципліна передбачає надання студентам теоретичні знання і практичні навички з розведення, годівлі, утримання і використання свиней, закласти наукові основи одержання від тварин максимальної кількості високоякісної продукції. Мета досягається через вирішення спеціальних освітніх і виховних завдань. Спеціальні освітні завдання вирішуються в процесі засвоєння студентами теоретичних і практичних основ дисципліни: походження і породи свиней, теоретичні основи селекції і методи розведення, організація племінної роботи, технологічні рішення виробництва свинини в різних умовах.
           https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=1853
Основи тваринництва
Мета дисципліни – формування у студентів системи знань і навиків з питань розведення, відтворення тварин, годівлі, утримання та технологій виробництва, первинної і поглибленої переробки продукції сільськогосподарських тварин. Завдання дисципліни полягають у наданні майбутнім спеціалістам знань з біологічних основ розведення сільськогосподарських тварин, з біології живлення домашніх тварин різних видів і організації науково обґрунтованої годівлі, технології заготівлі кормів, методів оцінки поживності та якості кормів, контролю повноцінності годівлі тварин, основних параметрів та принципів технології виробництва основних видів продукції тваринництва в господарствах з різною формою власності, які торкаються спеціального тваринництва та його інтенсифікації. Оскільки викладач невзмозі дати студенту абсолютно достатні знання з дисципліни для його майбутньої діяльності, важливим завданням є розвиток у студента здатності до самостійного здобування знань (самостійна навчальна робота), виховання творчого підходу до вирішення проблем технології виробництва продукції тваринництва з низькою собівартістю та високою рентабельністю.
https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=1249
Особливості біотехнічних об'єктів аграрного виробництва
Дисципліна передбачає вивчення біологічних особливостей сільськогосподарських тварин; видів продуктивності сільськогосподарських тварин; кількісних і якісних ознак як компонентів структури формування різних видів продуктивності в онтогенезі тварин; вплив спадкових і паратипових факторів на продукцію сільськогосподарських тварин; спосіб і процес виробництва; поняття про онтогенез і філогенез тварин; загальне поняття про відтворення поголів'я тварин як виробничий механізм реалізації способу виробництва продукції тваринництва; годівля як один з основних елементів способу виробництва продукції тваринництва, що забезпечує реалізацію спадкових задатків продуктивності і показників відтворення сільськогосподарських тварин; гігієна утримання і догляд сільськогосподарських тварин як елемент способу виробництва продукції тваринництва, що забезпечує здоров'я і безпеку якості продукції тварин; технології виробництва продукції скотарства, свинарства, птахівництва, вівчарства та інших галузей тваринництва.
 
Декоративне птахівництво
Невід'ємною частиною усіх біотопів є птахи, вони займають важливе місце у ланцюгах живлення. Птахів характеризують як індикаторів стану природного середовища, яке вони заселяють. Орнітофауна України налічує більше 400 видів. Певні види птахів на сьогодні занесені до Червоної книги України (в якій зазначено охоронний статус птахів у нашій державі та відповідно критеріїв Міжнародного союзу охорони природи), до її останнього видання (2021) включено 91 вид. Велика кількість птахів належить до мисливських видів, на яких дозволено полювання у встановлені строки. Крім того, з давніх часів люди приручали птахів, яких цінували за чудовий спів та декоративне оперення. Для утримання цих птахів у неволі потрібно володіти певною інформацією про них. Вивчення дисципліни допомагає отримати знання щодо орнітофауни України загалом, птахів, які мають охоронний статус і тих, що утримують як декоративних. Студент набуває навичок щодо розведення, утримання та годівлі декоративних птахів.
https://elearn.nubip.edu.ua/enrol/index.php?id=1908
Конярство та кінозаводство
Завдання дисципліни полягають у наданні майбутнім спеціалістам знань з біологічних особливостей коней, пов’язаних з їх утриманням, годівлею, розмноженням, поведінкою, адаптацією до умов існування та використання; походження коней та їх диких родичів, обґрунтування спільного походження та особливостей видової диференціації; умов створення та методів поліпшення та удосконалення порід коней різного призначення; основних напрямків продуктивності та розвитку галузі в близькій і віддаленій перспективі (державне чи приватне конярство).
https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=566
Кафедра здійснює підготовку студентів ОС „Магістр” за вибірковими дисциплінами:
Органічне виробництво продукції козівництва
Викладення навчальної дисципліни “Органічне виробництво продукції козівництва” має на меті дати студентам систему теоретичних знань і практичних навичок щодо розвитку органічного сектору в світі та Україні; загальних правил та особливостей ведення органічного виробництва, первинної обробки та поглибленої переробки продукції козівництва у господарствах із статусом «Органічне виробництво».
Завдання вивчення дисципліни полягає в тому, щоб підготувати фахівця технолога високої кваліфікації з питань організації органічного виробництва продукції козівництва. У процесі фахової підготовки студент повинен засвоїти загальні вимоги до органічного виробництва: розмноження та відтворення кіз; умови утримання тварин; специфіку виробництва кормів та годівлі тварин; особливості догляду за тваринами; технологічні рішення та способи переробки, пакування і маркування органічних продуктів тощо.
https://elearn.nubip.edu.ua/enrol/index.php?id=4293
Проєктування свинарських підприємств
Дисципліна об’єднує комплекс наук, які вимагають від здобувача освіти розвивати навички синтезу, аналізу і прийняття рішеннь у оптимальному компонуванні виробничих приміщень та комплектування їх облананням для утримання свиней, кормозабезпечення та кормороздачі, водозабезпечення та створення оптимальних умов мікроклімату. Важливою складовою дисципліни є набуття навичок аналізувати нормативні документи, що регламентують функціонування галузі свинарства та відповідно діючого законодавства, приймати об’ємно-планувальні рішення та ветеринарносанітарні заходи, в тому числі з менеджменту побічної продукції свинарства. Основною метою вивчення дисципліни «Проєктування свинарських підприємств» є підготовка кваліфікованих фахівців здатних до раціонального застосування проєктно-технологічних рішень виробництва продукції свинарства.
https://elearn.nubip.edu.ua/enrol/index.php?id=1272
Індустріальне свинарство
Дисципліна об’єднує комплекс наук, що вивчають особливості відтворення, утримання, годівлі, напування свиней, забезпечення мікроклімату, гноєвидалення, утілізації гною, об’ємнопланувальних рішень, проведення санітарно-ветеринарних заходів, тощо. У дисципліні “Індустріальні технології виробництва продукції свинарства” також розглядаються нормативні документи, які регламентують застосування того чи іншого обладнання та способи їх розміщення в залежності від технології виробництва свинини. Тому основною метою вивчення дисципліни є підготовка кваліфікованих фахівців, здатних розв’язувати питання раціонального застосування сучасних індустріальних технологій виробництва продукції свинарства.
https://elearn.nubip.edu.ua/enrol/index.php?id=2734
Звірівництво як бізнес
Мета вивчення дисципліни – вивчення сучасного стану ведення хутрового звірівництва, досвіду провідних світових держав щодо ефективного ведення звірівництва та економічно ефективно організовувати виробництво основної продукції звірівничих господарств. Головне завдання вивчення дисципліни надання фахівцям-звірівникам міцних теоретичних знань та практичних навичок з питань розведення, утримання, годівлі, селекції звірів та оцінки хутро-хутряної сировини; ознайомлення із передовим досвідом ведення звірівницьких господарств європейських країн; навчити студентів самостійно складати перспективні плани розвитку власних звірівницьких господарств, розробляти та впроваджувати заходи, спрямовані на підвищення рентабельності бізнесу; навчити студентів методам управління та керівництва основними виробничими процесами.
https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=2537
Переробка продуктів тваринного походження
Мета – вивчення питань фізико-хімічних й технологічних властивостей продукції тваринного походження (молока, м’яса, яєць, меду тощо) як сировини для виготовлення високоякісної продукції різноманітного асортименту та їх змін під дією технологічних факторів; вимог нормативних документів до якості сировини та виготовлених з неї готових продуктів за існуючими технологіями, інструкціями в умовах переробних підприємств та оцінювання їх якості відповідно до вимог нормативної документації. Завдання дисципліни полягає в тому, щоб на основі теоретичних знань та практичних навичок з питань оцінки якості сировини та переробки продукції тваринництва, технологічних особливостей, що залежать від різних факторів, параметрів технологічної переробки майбутній фахівець повинен уміти в умовах виробництва організовувати переробку сировини за раціональними схемами з метою отримання максимального виходу їстівних частин з найменшими втратами без порушення умов екологічної безпеки.
https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=2648
https://elearn.nubip.edu.ua/enrol/index.php?id=1366
Сучасні технології промислового птахівництва
Предметом дисципліни є вивчення технологічного процесу виробництва і первинної переробки харчових яєць та м’яса птиці, а також побічної продукції птахівництва з організацією контролю якості продукції у господарствах різного типу та форм господарювання з використанням сучасних досягнень вітчизняної та зарубіжної науки. Метою вивчення дисципліни є формування у здобувачів професійних знань й вмінь щодо аналізу, розробки і впровадження ефективних сучасних технологій виробництва і переробки продукції птахівництва з урахуванням технічних, економічних, соціальних, правових та екологічних аспектів для підвищення рентабельності ведення галузі та конкурентоздатності продукції птахівництва.
https://elearn.nubip.edu.ua/enrol/index.php?id=1369
Тварини в українській та світовій культурі
Метою вивчення дисципліни є покращення гуманітарної підготовки й глибоке ознайомлення студентів з культурними традиціями народів світу щодо відношення до тварин, використання продукції тваринництва від давніх часів до сучасності, підвищення етнічної свідомості студентів та їхньої фахової підготовки, формування у здобувачів професійних знань і вмінь щодо аналізу, розробки та впровадження ефективних технологій виробництва й переробки продукції тваринництва з урахуванням соціальних, економічних, правових аспектів. Опанування цієї дисципліни надає майбутнім фахівцям можливість оцінювати досягнення вітчизняної та світової культури у контексті відношення до тварин, формуватиме етичне ставлення до тварин, дотримання гуманістичних принципів, високих моральних та етичних засад у суспільному житті й професійній діяльності, дозволить визначати, впроваджувати та забезпечувати функціонування гуманних технологій виробництва й переробки продукції тваринництва у концепції сталого розвитку.
https://elearn.nubip.edu.ua/enrol/index.php?id=4400
Технологія виробництва органічної продукції тваринництва
Мета - вивчення технологічного процесу виробництва і первинної переробки органічної продукції тваринництва, а також побічної продукції тваринництва з організацією контролю якості продукції у господарствах з статусом «Органічне виробництво» з використанням сучасних досягнень вітчизняної та зарубіжної науки. Завдання - формування знань студентів з ведення сучасного технологічного процесу виробництва та первинної переробки виробництва продукції тваринництва за органічного виробництва; народно-господарське значення органічного виробництва різних галузей тваринництва; значення кількісної та якісноїпотреби в кормах при органічному виробництві; правила органічного виробництва та порядок сертифікації господарства.
Також кафедра здійснює викладання обов’язкових і вибіркових дисциплін для PhD:
Сучасні тенденції розвитку технологій у тваринництві
Метою вивчення дисципліни є формування у здобувачів професійних знань щодо існуючих шляхів розвитку технологій виробництва продукції тваринництва та їх складових, впровадження окремих технологічних рішень у існуючі технологічні схеми тваринницької галузі, можливостей диверсифікації виробництва. Завданням цієї дисципліни є надання майбутнім спеціалістам можливості визначити перспективні напрямки розвитку технологій тваринницької галузі країни за врахування особливостей роботи тваринницьких підприємств, різноманіття їх форм, існуючих племінних ресурсів, технічних і технологічних рішень, нормативних документів та законодавчої бази галузі.
Сучасні технології виробництва продукції свинарства
Предметом дисципліни є вивчення питання сучасних промислових технологій виробництва різних видів продукції свинарства, їх розвиток, впровадження та поширення. Метою вивчення дисципліни є формування у здобувачів професійних знань щодо існуючих шляхів удосконалення технологічних процесів виробництва продукції свинарства, спрямованих на ресурсо- та енергозбереження, отримання високоякісних продуктів за підвищення рентабельності ведення галузі. Опанування цієї дисципліни дає майбутнім фахівцям можливість на основі проведення аналізу існуючих технологій у свинарстві визначити напрями удосконалення технологічних процесів виробництва продукції з метою їх оптимізації та мінімальних витрат ресурсів.
 
Сучасні технології виробництва продукції конярства
Предметом дисципліни «Сучасні технології виробництва продукції конярства» є вивчення питання сучасних селекційних і промислових технологій виробництва різних видів продукції конярства, їх розвиток, впровадження та поширення. Метою вивчення дисципліни є формування у здобувачів професійних знань щодо існуючих шляхів удосконалення технологічних процесів виробництва основної (роботоздатність) та додаткової (конина, молоко, кумис) продукції конярства, спрямованих на ресурсо- та енергозбереження, отримання високоякісної продукції за підвищення рентабельності ведення галузі. Завдання цієї дисципліни дати майбутнім фахівцям можливість на основі проведення аналізу існуючих технологій у конярстві визначити напрями удосконалення технологічних процесів виробництва продукції з метою їх оптимізації та мінімальних витрат ресурсів.
   

·        

 

 

На кафедрі функціонують:

  
  •  навчальна лабораторія свинарства;
  •  навчальна лабораторія технології виробництва яєць;
  •  навчальна лабораторія технологія виробництва м’яса птиці;
  • навчальна лабораторія вівчарства та козівництва;
  •  навчальна лабораторія кролівництва та звірівництва;
  • навчальна лабораторія інформаційних технологій у тваринництві;
  • навчально-виставковий павільйон технологічного обладнання у свинарстві;
  • навчально-виставковий павільйон технологічного обладнання у птахівництві;
  •  навчально-наукова лабораторія технологій виробництва продукції птахівництва;
  • навчально-науково-виробнича лабораторія конярства.

     

     

   

  

  

  

  

Співробітниками кафедри видано 14 монографії, 8 підручники, 9 посібники, 75 науково-методичних рекомендацій, опубліковано 340 статей, з них 35 – у міжнародних виданнях.
Співробітники кафедри є авторами типових навчальних програм з дисциплін: “Птахівництво та технологія виробництва яєць і м'яса птиці”, “Технологія виробництва продукції птахівництва”, “Технологія виробництва продукції свинарства”, “Селекція сільськогосподарських птахів”, “Виробництво і переробка продукції вівчарства та козівництва”, “Основи тваринництва“, “Технологія виробництва, переробки та зберігання сільськогосподарської продукції“.

   

   

   

  

         

         

        

 

  

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook