Історія кафедри
У 2025 році, у результаті об’єднання кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві з кафедрою технологій виробництва молока та м’яса (разом з їх структурними підрозділами), відповідно до наказу ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України №836 від 01.07.2025 р., створено кафедру технологій у тваринництві. Очолює кафедру доктор с.-г. н., професор Вадим Лихач.

Завідувач кафедри технологій у тваринництві, д. с.-г. н., професор В.Я. Лихач
Історія кафедри починається ще з середини 50-х років минулого століття. Після утворення Української ордена Трудового Червоного прапора сільськогосподарської академії, у результаті об’єднання (у 1954 р.) Київського сільськогосподарського інституту з Українським лісогосподарським інститутом в єдиний навчальний заклад, була створена кафедра спеціальної зоотехнії, яку спочатку очолював професор М.М. Колесник, а потім - професор К.Б. Свєчин (1965-1969). У 1969 році кафедру спеціальної зоотехнії розподілили на дві кафедри. Так утворилися кафедра свинарства, вівчарства і птахівництва (де викладали також і бджільництво) й кафедра скотарства і конярства.
Кафедру свинарства, вівчарства і птахівництва упродовж 20 років очолював професор Д.Я. Василенко.
У період з 1959 р. (спочатку на кафедрі спеціальної зоотехнії) до 1982 р. на кафедрі працював видатний спеціаліст з вівчарства, вчений, педагог, талановитий генетик і селекціонер Д.К. Міхновський. Він вивів гірськокарпатську породу овець. Обґрунтував еволюцію типів вовнового покриву овець на основі першочергового використання рецесивних мутацій однорідності вовни в ареалах давньої культури вівчарства Близького Сходу. Завдяки вивченню закономірностей вовноутворення у тонкорунних овець за сезонами року і в зв’язку з суягністю та лактацією маток розробив метод попередження дефектності вовни зближенням строків стрижки і ягніння маток. Займався прийомами промислового схрещування у вівчарстві для одержання кросбредної вовни в Україні.

Д.Я. Василенко (1905-2002 рр.) Д.К. Міхновський (1902-1984)
У 1988 р. бджільництво, а у 1995 р. птахівництво та рибництво відокремились у самостійні підрозділи зооінженерного факультету. Кафедру птахівництва очолювали професори В.П. Бородай (1995-2011), Н.П. Пономаренко (2011-2014). Кафедру технології виробництва продукції свинарства та вівчарства з 1990 по 2003 рр. очолював професор М.В. Штомпель, з 2003 по 2004 рр. - доцент В.М. Волощук, а з 2004 по 2013 рр.- професор Ю.В. Засуха.
Слід відмітити, що багаторічна селекційна робота М.В. Штомпеля разом із спеціалістами племзаводу «Червоний чабан» має неперевершені результати для мериносового вівчарства України. Якісні показники вовни відповідають нормативним вимогам світового рівня. М.В. Штомпель став одним із авторів таврійського внутрішньопородного типу асканійських тонкорунних овець і шести заводських ліній. Його наукові дослідження були спрямовані на виявлення закономірностей мінливості в заводських популяціях овець асканійської тонкорунної породи. Він розвинув новий (еволюційний) напрям у теорії та практиці селекції сільськогосподарських тварин.
Під керівництвом В.П. Бородая на кафедрі птахівництва виконували наукову роботу, спрямовану на створення спеціалізованої материнської лінії батьківської форми м’ясних курей, вивчення впливу паратипових чинників на ембріогенез та якість м’яса курей різних кросів, розроблення методів підвищення реалізації генетичного потенціалу курей яєчних кросів, дослідження показників якості і безпеки продукції, отриманої від курей різного напряму продуктивності, і встановлення їх відповідності стандартам ЄС, розроблення системи комплексної оцінки технологій виробництва і контролю якості продукції птахівництва та технологічних прийомів підвищення продуктивності перепелів різних порід, вивчення генетичної структури популяцій курей яєчного напряму продуктивності із застосуванням мікросателітних маркерів.

М.В. Штомпель (1936-2004) В.П. Бородай (1939-2020)
За профілем сучасних навчальних дисциплін кафедра технології виробництва продукції свинарства та вівчарства у 2007 р. одержала нову назву «Кафедра технологій, економіки та менеджменту у тваринництві». У 2013 р., у результаті об’єднання кафедри птахівництва з розформованою кафедрою технологій, економіки та менеджменту у тваринництві (профільні дисципліни зі свинарства було передано на кафедру технології виробництва молока та яловичини), створена кафедра птахівництва та дрібного тваринництва, а наприкінці 2014 р. вона одержала назву кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві (оскільки повернули дисципліни щодо технології виробництва свинини). Завідувачем новоствореної кафедри став д. с.-г. н., професор, Ю.В. Засуха, який очолював її до 2019 р. У період 2019-2020 рр. завідувачем кафедри була д. с.-г. н., професор Н.П. Прокопенко. З вересня 2020 р. до червня 2025 р. кафедру очолював д. с.-г. н., професор В.Я. Лихач.
Ю.В. Засуха (до 2019 р) Н.П. Прокопенко (2019-2020)
На кафедрі у різний час працювали професори - П.В. Корчовий, В.П. Поліщук, В.П. Дем’янчук, В.Ф. Лєпєшенков, О.П. Азізов, І.В. Гончаренко, В.М. Волощук, Н.М. Вдовенко, М.Г. Повозніков, Ю.В. Засуха; В.П. Бородай; доценти – Д.К. Міхновський, Ю.О. Путятін, А.І. Вертійчук, О.В. Циганюк, І.Л. Плуженко, Л.М. Цицюрський, М.І. Маценко, І.Г. Багрій, Г.С. Тесленко, В.М. Ткачук, Л.В. Мазуренко, М.Я. Жинчин-Чопенко, Н.В. Лук’янчук; асистенти – О.М. Граб, І.Ф. Доля, В.І. Сташенко, Г.С. Михайленко, Ю.В. Нагаєвич; завідувач лабораторії А.А. Задорожній та ін. У період 2020-2025 рр. на кафедрі працювали професори – Н.П. Прокопенко, В.Я. Лихач, В.В. Мельник, В.М. Туринський; доценти – М.І. Ліхтер, Н.В. Богданова, С.М. Базиволяк, Р.М. Уманець, С.М. Грищенко, Л.М. Зламанюк, Н.П. Грищенко, С.А. Осадчий; завідувач лабораторії – Л.В. Стеценко, ст. лаборанти В.О. Салганська, В.О. Мамчур, Л.П. Тичина.
У 2025 р. кафедру технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві об’єднали з кафедрою технологій виробництва молока та м’яса (разом з їх структурними підрозділами).
Історіякафедри виробництва молока та м’яса свій початок бере від організованої у 1898 році проф. М.П. Чирвінським кафедри зоотехнії сільськогосподарського відділення Київського політехнічного інституту. Від неї у 1954 р як самостійну, відокремили кафедру cпеціальної зоотехнії, на основі якої у 1969 р. створили кафедру скотарства і конярства. У 1988 р. кафедра одержала назву технології виробництва молока та яловичини, а у 2013-му – технологій виробництва молока, яловичини та свинини. Наприкінці 2014 року кафедра отримала назву технологій виробництва молока та м’яса. Кафедру очолювали відомі вчені (з ліва на право): професори М.М. Колесник (1954-1965),К.Б. Свєчин (1965-1978), Б.М. Гопка (1978-1990), академік Г.О. Богданов (1990-2000), професор В.І. Костенко (2000-2001). У період 2002-2025 рр. кафедру очолював д. с.-г. наук, професор А. М. Угнівенко.

Колесник М.М. (1954-1965) Свєчин К.Б. (1965-1978) Гопка Б.М. (1978-1990)

Богданов Г.О. (1990-2000) Костенко В.І. (2000-2001) Угнівенко А. М. (2002-2025)
На кафедрі виробництва молока та м”яса працювали: професори І.Ф. Шульженко, П.В. Корчовий, В.П. Дем’янчук, М.І. Шевченко, В.О. Пабат, Й.З. Сірацький, О.Т. Бусенко, М.М. Луценко, Ю.В. Засуха; д. с.-г. н. Л. А. Коропець; доценти Д.К. Міхновський, В.А. Нестерводський, В.Г. Соломатіна, В.І. Шеремета, О.І. Коваль, Н.М. Ломова, Н.Т. Данилевська, А.І. Сривов, А.Я. Маньковський, І.В. Гончаренко, Г.П. Бондаренко, Н.В. Кос, М.І. Маценко, С.М. Грищенко, І.П. Чумаченко, Т.А. Антонюк, Д.К. Носевич, ст. викладач М.А. Матвєєв.
Основний напрям діяльності кафедри технологій у тваринництві, створеної у 2025 р., на сучасному етапі її розвитку є: підготовка висококваліфікованих фахівців ступенів вищої освіти «Бакалавр» і «Магістр», здобувачів наукового ступеня доктора філософії для роботи на підприємствах з виробництва продукції тваринництва, наукової діяльності та консультування сільськогосподарських товаровиробників.
Тематика наукових досліджень співробітників кафедри - розробка нових технологічних рішень щодо виробництва продукції тваринництва та кормів, способів годівлі, утримання та використання тварин, розведення та селекція сільськогосподарських тварин.
Співробітники кафедри розробляють бізнес-плани для сільськогосподарських підприємств різних форм власності та надають дорадчі послуги з питань менеджменту у тваринництві.