Кафедра технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві

Історія кафедри

Після утворення Української        ордена Трудового Червоного прапора сільськогосподарської академії, у результаті об’єднання (у 1954 р.) Київського сільськогосподарського інституту з Українським лісогосподарським інститутом в єдиний навчальний заклад, була створена кафедра спеціальної зоотехнії, яку спочатку очолював професор М.М. Колесник, а потім професор К.Б. Свєчин (1965-1969). У 1969 році кафедру спеціальної зоотехнії розподілили на дві кафедри. Так утворилися кафедра свинарства, вівчарства і птахівництва (де викладали також і бджільництво) й кафедра скотарства і конярства.

        Кафедру свинарства, вівчарства і птахівництва упродовж 20 років очолював професор Д.Я. Василенко.

        У період з 1959 р. (спочатку на кафедрі спеціальної зоотехнії) до 1982 р. на кафедрі працював видатний спеціаліст з вівчарства, вчений, педагог, талановитий генетик і селекціонер Д.К. Міхновський. Він вивів гірськокарпаптську породу овець. Обґрунтував еволюцію типів вовнового покриву овець на основі першочергового використання рецесивиних мутацій однорідності вовни в ареалах давньої культури вівчарства Близького Сходу. Завдяки вивченню закономірностей вовноутворення у тонкорунних овець за сезонами року і в зв’язку з суягністю та лактацією маток розробив метод попередження дефектності вовни зближенням строків стрижки і ягніння маток. Займався прийомами промислового схрещування у вівчарстві для одержання кросбредної вовни в Україні.

 

           

Д.Я. Василенко (1905-2002 рр.)                    Д.К. Міхновський (1902-1984)

 

У 1988 р. бджільництво, а у 1995 р. птахівництво та рибництво відокремились у самостійні підрозділи зооінженерного факультету. Кафедру птахівництва очолювали професори В.П. Бородай (1995-2011), Н.П. Пономаренко (2011-2014). Кафедру технології виробництва продукції свинарства та вівчарства з 1990 по 2003 рр. очолював професор М.В. Штомпель, з 2003 по 2004 рр. - доцент В.М. Волощук, а з 2004 по 2013 рр.- професор Ю.В. Засуха.
Слід відмітити, що багаторічна селекційна робота М.В. Штомпеля разом із спеціалістами племзаводу «Червоний чабан» має неперевершені результати для мериносового вівчарства України. Якісні показники вовни відповідають нормативним вимогам світового рівня. М.В. Штомпель став одним з авторів таврійського внутрішньо-породного типу асканійських тонкорунних овець і шести заводських ліній. Його наукові дослідження були спрямовані на виявлення закономірностей мінливості в заводських популяціях овець асканійської тонкорунної породи. Він розвинув новий (еволюційний) напрям в теорії і практиці селекції сільськогосподарських тварин.

 

Під керівництвом В.П. Бородая на кафедрі птахівництва виконували наукову роботу, спрямовану на створення спеціалізованої материнської лінії батьківської форми м’ясних курей, вивчення  впливу паратипових чинників на ембріогенез та якість м’яса курей різних кросів, розроблення методів підвищення реалізації генетичного потенціалу курей яєчних кросів, дослідження показників якості і безпеки продукції, отриманої від курей різного напряму продуктивності, і встановлення їх відповідності стандартам ЄС, розроблення системи комплексної оцінки технологій виробництва і контролю якості продукції птахівництва та технологічних прийомів підвищення продуктивності перепелів різних порід, вивчення генетичної структури популяцій курей яєчного напряму продуктивності із застосуванням мікросателітних маркерів.
 
              
     М.В. Штомпель (1936-2004)                           В.П. Бородай (1939-2020)

 

 

За профілем сучасних навчальних дисциплін кафедра технології виробництва продукції свинарства та вівчарства у 2007 р. одержала нову назву «кафедра технологій, економіки та менеджменту у тваринництві». У 2013 р. у результаті об’єднання кафедри птахівництва з розформованою кафедрою технологій, економіки та менеджменту у тваринництві (профільні дисципліни зі свинарства було передано на кафедру технології виробництва молока та яловичини), створена кафедра птахівництва та дрібного тваринництва, а наприкінці 2014 р. вона одержала назву кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві (оскільки повернули дисципліни щодо технології виробництва свинини). Завідувачем новоствореної кафедри став професор, д.с.-г. н. Ю.В. Засуха, який очолював її до 2019 р. У період 2019-2020 рр. завідувачем кафедри була професор, д.с.-г. н. Н.П. Прокопенко. З вересня 2020 р. кафедру очолив д.с.-г. н., доцент В.Я. Лихач.
 
  
 
      Ю.В. Засуха (до 2019 р)                      Н.П. Прокопенко (2019-2020)
 
 

 В.Я. Лихач (2020 по тепер)

 

        На кафедрі у різний час працювали професори - П.В. Корчовий, В.П. Поліщук, В.П. Дем’янчук, В.Ф. Лєпєшенков, О.П. Азізов, І.В. Гончаренко, В.М. Волощук, Н.М. Вдовенко, М.Г. Повозніков, Ю.В. Засуха; В.П. Бородай; доценти – Д.К. Міхновський, Ю.О. Путятін, А.І. Вертійчук, О.В. Циганюк, І.Л. Плуженко, Л.М. Цицюрський, М.І. Маценко, І.Г. Багрій, Г.С. Тесленко, В.М. Ткачук, Л.В. Мазуренко, М.Я. Жинчин-Чопенко,  Н.В. Лук’янчук; асистенти – О.М. Граб, І.Ф. Доля, В.І. Сташенко, Г.С. Михайленко, Ю.В. Нагаєвич, А.А. Задорожній та ін. Нині на кафедрі працюють професори – Н.П. Прокопенко, В.Я. Лихач,  В.В. Мельник, В.М. Туринський; доценти – М.І. Ліхтер, Н.В. Богданова, С.М. Базиволяк, Р.М. Уманець, С.М. Грищенко, Л.М. Зламанюк, Н.П. Грищенко, С.А. Осадчий; зав. лабораторіями – Л.В. Стеценко, ст. лаборанти В.О. Салганська, В.О. Мамчур, Л.П. Тичитна.

       

Співробітники кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві (2020)

 

Тематика наукових досліджень співробітників кафедри - розробка нових технологічних рішень при виробництві продукції тваринництва та кормів, способів годівлі, утримання та використання тварин, розведення та селекція сільськогосподарських тварин.
Співробітника кафедри мають суттєві наукові здобутки. Створено українську гірськокарпатську породу овець, таврійський тип і шість заводських ліній, розроблено і впроваджено три програми селекції асканійських тонкорунних овець. Встановлено ряд нетрадиційних закономірностей мінливості в популяціях мериносів: стабільність усіх форм мінливості незалежно від тривалості селекції, відсутність статистичної взаємодії „генотип – середовище”, незалежність показників мінливості від середнього рівня продуктивності овець. Фахівці кафедри (Ю.В. Засуха., В.П. Бородай, В.М. Туринський, Н.П. Прокопенко, В.Я. Лихач, М.І. Ліхтер, Р.М. Уманець, Л.М. Зламанюк та ін.) мають авторські свідоцтва та патенти на нові корми, технологічні способи у тваринництві та селекційні досягнення.

 

Співробітники кафедри розробляють бізнес-плани для сільськогосподарських підприємств різних форм власності та надають дорадчі послуги з питань менеджменту у тваринництві. 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook