Кафедра аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води

Історія кафедри

Кафедра започаткована в Київському політехнічному інституті з моменту створення в його складі в 1898 році сільськогосподарського відділення, серед 20 навчальних дисциплін якого значне місце відводилось хімії . У 1903 році відбувся перший випуск учених-агрономів та інженерів-хіміків, де головою Державної екзаменаційної комісії був знаменитий хімік, почесний член Київського товариства природодослідників Д.І. Менделєєв.
Ознайомившись із інститутом та випускниками, Д.І. Менделєєв у доповідній записці міністру фінансів писав : « ... Я бачив більшість кращих лабораторій Західної Європи, не кажучи вже про російські лабораторії вищих навчальних закладів, і вважаю, що лабораторії, кабінети і майстерні Київського політехнікуму вирізняються з-поміж усього мною баченого не лише сучасністю і багатством обладнання, а й різноманітними вдосконаленнями пристосувань, призначених для студентських занять, що особливо заслуговує на увагу».
  На хімічних кафедрах Київського політехнічного інституту в той період працювали такі видатні учені як Реформатський С.М. - хімік-органік, фундатор напрямку метало-органічного синтезу, автор підручника «Начальный курс неорганической химии», що витримав 17 видань з 1893 по 1930 рік, Пісаржевський Л.В. - фундатор фізичної хімії, розробник електронної теорії окислювально-відновних реакцій, Плотніков В.О. - керівник напрямку з хімії мінералів та електрохімії неводних розчинів, який першим одержав металічний алюміній електролізом неводних розчинів при звичайних температурах, Коновалов М.І. - хімік-органік, який розробив теорію нітрування органічних сполук, методи виділення та очистки різних нафтенів.
  Із відокремленням у 1923 році від КПІ сільськогосподарського інституту розпочався новий етап становлення кафедри хімії, яка в основному формувалася із учнів Реформатського С.М., Плотнікова В.О., Коновалова М.І. і пройшла такі періоди розвитку :
1923 - 1933 р.р. - завідувач кафедри хімії, професор Ізбеков В.О. (науковий напрямок - електрохімія розплавів); органічну хімію викладав професор КПІ Прилежаєв М.О. (науковий напрямок - хімія кисневмісних органічних сполук).
З 1930 р. в зв'язку із створенням у складі КСГІ 4 інститутів (агрономічного, механізації та електрифікації сільського господарства, агроінженерного інституту цукрової промисловості і агроекономічного інституту) кафедра хімії ввійшла до складу інституту агрохімії.
З 1931 року органічну хімію викладає професор Оскерко О.П., який організував та обладнав самостійну спеціалізовану навчальну лабораторію органічної хімії. Асистентами кафедри почали працювати учні В.О. Ізбекова та В.О. Плотнікова - М.Г. Човник, Є.М. Скобець, Я.П. Меженний, Є.С. Косматий, Б.М. Подоліч, М.С. Букреєв.
                           1933 р. - завідувач кафедри хімії професор Григор'єв М.Г.
1934 р. - завідувач кафедри хімії доцент Човник М.Г.        
1935 р. - у зв'язку з об'єднанням інститутів агрохімії, агрономічного та механізації і електрифікації сільського господарства у єдиний сільськогоспо-дарський інститут кафедра хімії перейшла до складу факультету агрохімії і грунтознавства.
1938 р. - від кафедри хімії відділяється самостійна структура - кафедра органічної хімії під керівництвом професора Оскерка О.П.
1941 - 1944 р.р. - кафедра як самостійна структура в евакуації не функціонувала. Викладачі кафедри Скобець Є.М., Туров П.П., Подоліч Б.М. та студенти-випускники Скиба М., Левентон Д.С., Абарбарчук Й.Л. воювали на фронті, а решта - працювали в Казахському державному університеті та Казахському сільськогосподарському інституті.
 
 
 

1944 р. - об'єднана кафедра хімії під керівництвом доцента Меженного Я.П.
 (науковий напрямок - фізична хімія неводних розчинів). Органічну хімію викладає професор Оскерко О.П.
1947 - 1948 р.р. - від кафедри хімії відділяється у самостійну структуру кафедра органічної хімії під керівництвом професора Оскерко О.П.
1949 - 1954 р.р.    · сформувано об¢єднану кафедру хімії під назвою «Кафедра неорганічної, органічної, фізичної і колоїдної хімії» під керівництвом доцента Я.П. Меженного.
 Блок органічної хімії забезпечували Оскерко О.П., Ющенко Ю.І., Б.А. Аллеган, Н.Н. Атаманенко; блок неорганічної та аналітичної хімії вели Б.М. Подоліч, М.С. Кавецький, Є.С. Косматий, М.Л. Єрмеков, Й.Л. Абарбарчук, К.П. Костіцина; фізичну та колоїдну хімію викладали Я.П. Меженний, П.І. Смоленцев. 
1954 р. - Із об'єднанням КСГІ та Київського лісогосподарського інституту в Українську сільськогосподарську академію на базі кафедри хімії створено дві хімічні кафедри:
- кафедра неорганічної та аналітичної хімії під керівництвом професора Скобця Є.М.;
- кафедра органічної, фізичної і колоїдної хімії під керівництвом доцента Меженного Я.П.
Професор, доктор хімічних наук Скобець Є.М. очолив науковий напрямок електрохімічних досліджень методом полярографії.
В складі кафедри працювали доценти Б.М. Подоліч, Й.Л. Абарбарчук, старші викладачі М.С. Кавецький, Н.С. Просянік та асистенти К.П. Костіцина, Д.С. Турова, Н.І. Лабковська, Н.І. Белінська, а в період 1970 - 1978 р.р. учні професора Є.М. Скобця - В.О. Чорний, М.Ф. Повхан, О.І. Карнаухов, В.Є. Косматий, В.В. Гриневич, Н.А. Поплавська, В.М. Ткаченко.
З 1956 року, коли ветеринарний інститут увійшов до складу УСГА, кафедра поповнилась професором Ю.Я. Горенбейном, який очолив дослідження з хімії комплексних сполук в неводних розчинах.
 
1978 р. - Кафедру очолив доктор технічних наук, професор Щегров Л.М., під керівництвом якого створено напрям досліджень з хімії фосфатів двовалентних металів. Читання курсів неорганічної і аналітичної хімії на кафедрі в період з 1978 по 1999 рік забезпечували доценти Абарбарчук Й.Л., Карнаухов О.І., Повхан М.Ф., Гриневич В.В., Косматий В.Є., Шестидесятна Н.Л., Копілевич В.А., Гаєвська Л.В., Антрапцева Н.М. та асистенти Дроков В.Г., Вдовенко О.П., Войтенко Л.В., Панчук Т.К., Абарбарчук Л.М.
 
 
З 1999 р.- до теперішнього часу завідувачем кафедрою обирається доктор хімічних наук, професор, заслужений винахідник України Копілевич В.А. На початку 2000 року від кафедри відділилась, як самостійна структурна одиниця факультету агрохімії та ґрунтознавства, кафедра загальної хімії. Кафедру очолила доктор хімічних наук, професор Н.М. Антрапцева.
   З 2000 до 2006 року кафедра мала назву «аналітичної і біонеорганічної хімії» і забезпечувала викладання 4 навчальних дисциплін : неорганічної хімії; аналітичної хімії; біонеорганічної хімії; хімії навколишнього середовища.
Кафеда працювала у двох наукових напрямах :
- регульований синтез індивідуальних та азотовмісних фосфатів заданого складу і біологічної дії (очолює професор Копілевич В.А.) ;
- розробка теоретичних основ електрохімічного визначення біогенних елементів в об¢єктах навколишнього середовища (очолював професор Карнаухов О.І.).
   Сучасна назва кафедри «Аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води» закріплена у 2006 році. Тоді ж тимчасово виконувачами обов'язків завідувача кафедри були доцент В.Є. Косматий та доцент Савченко Д.А. внаслідок одночасного перебування професора Копілевича В.А. на посаді директора Природничо-гуманітатрного ННІ.
До структури кафедри входить акредитована вимірювальна лабораторія якості води питної природної, стічної.
   Кафедра забезпечує підготовку студентів освітнього ступеня «Бакалавр», «Магістр» за 16 навчальними дисциплінами хімічного спрямування, виконання бакалаврських і магістерських дипломних робіт; готує аспірантів і докторів за спеціальністю «Неорганічна хімія», а з 2017 р. ще й за спеціальністю "Екологічна безпека".
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook