ОПП Кінологія ОС Бакалавр



https://nubip.edu.ua/sites/all/themes/nauu/images/redesign2/nubip-logo-gerb.png

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ

І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ




ЗАТВЕРДЖЕНО

Протокол № ____

від «___» _________ 2025 р.


засідання вченої ради НУБіП України


Ректор______________Вадим ТКАЧУК


Освітньо-професійна програма

вводиться в дію з _____________ 2026 р.






ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНА ПРОГРАМА


«КІНОЛОГІЯ»


Першого (бакалаврського) рівня вищої освіти


за спеціальністю Н2 Тваринництво


галузі знань Н «Сільське, лісове, рибне господарство та ветеринарна медицина»

Кваліфікація: Бакалавр з тваринництва за ОП «Кінологія»



Стандарт вищої освіти затверджено

наказом МОН України від «21» грудня 2018 р. № 1432




Київ – 2025

ЛИСТ ПОГОДЖЕННЯ
освітньо-професійної програми

«КІНОЛОГІЯ»



Проректор з науково-педагогічної

роботи та цифрової трансформації __________ Олена ГЛАЗУНОВА


Керівник центру

забезпечення якості освіти __________ Ярослав РУДИК


Начальник навчального відділу _________Оксана ЗАЗИМКО


Декан факультету тваринництва

та водних біоресурсів __________ Руслан КОНОНЕНКО

Гарант програми ___________Василь БОЧКОВ



ПЕРЕДМОВА

Освітньо-професійна програма «Кінологія» підготовки фахівців першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, галузі знань – Н «Сільське, лісове, рибне господарство та ветеринарна медицина», спеціальності – Н2 «Тваринництво» містить обсяг кредитів ЄКТС, необхідний для здобуття відповідного ступеня вищої освіти; перелік компетентностей випускника; нормативний зміст підготовки здобувачів вищої освіти, сформульований у термінах результатів навчання; форми атестації здобувачів вищої освіти; вимоги до наявності системи внутрішнього забезпечення якості вищої освіти.


Розроблено проєктною групою факультету тваринництва та водних біоресурсів Національного університету біоресурсів і природокористування України у складі:

Бочков Василь Миколайович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, доцент кафедри прикладної біології, розведення та генетики тварин;

Прокопенко Наталія Павлівна, доктор сільськогосподарських наук, професор, професор кафедри технологій у тваринництві;

Войналович Микола Володимирович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри бджільництва;

Себа Микола Васильович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, доцент кафедри прикладної біології, розведення та генетики тварин;

Лихач Анна Василівна, доктор сільськогосподарських наук, професор, професор кафедри прикладної біології, розведення та генетики тварин;

Свириденко Наталія Петрівна, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, доцент кафедри прикладної біології, розведення та генетики тварин;

Хоменко Марина Олександрівна, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, старший викладач кафедри прикладної біології, розведення та генетики тварин.





Рецензії-відгуки зовнішніх стейкголдерів:

  1. Войнич Василь Васильович, інструктор КСУ по прикладних видах дресирування, лейтенант міжнародної поліцейської корпорації громадської безпеки, ФОП ІІ група «Кінологічні послуги»;


2.


3.




1. Профіль освітньо-професійної програми зі спеціальності

Н2 «Тваринництво»

1 – Загальна інформація

Повна назва закладу вищої освіти та структурного підрозділу

Національний університет біоресурсів і природокористування України, факультет тваринництва та водних біоресурсів

Ступінь вищої освіти та назва кваліфікації мовою оригіналу

Бакалавр

Бакалавр з тваринництва за ОП «Кінологія».

Офіційна назва освітньо-професійної програми

Освітньо-професійна програма «Кінологія»

Тип диплому та обсяг освітньо-професійної програми

Диплом бакалавра, одиничний

240 кредитів ЄКТС, термін навчання 3 роки 10 місяців

Наявність акредитації

Акредитована Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти. Сертифікат № від року. Дійсний до

року.

Цикл/рівень

НРК України – 6 рівень, FQ -ЕНЕА – перший цикл,

ЕQF-LLL – 6 рівень

Передумови

Без обмежень доступу до навчання.

Умови вступу визначаються “Правилами прийому на навчання до Національного університету біоресурсів і природокористування України”, затвердженими Вченою радою НУБіП України

Мова(и) викладання

Українська

Термін дії освітньо-професійної програми

3 роки 10 місяців

Інтернет-адреса постійного розміщення опису освітньо-професійної програми


2 – Мета освітньо-професійної програми

Підготовка висококваліфікованих та конкурентоспроможних фахівців, здатних вирішувати типові задачі технолога в галузі виробництва та переробки продукції тваринництва та кінології

3 – Характеристика освітньо-професійної програми

Предметна область (галузь знань, спеціальність, спеціалізація

(за наявності))

Галузь знань: Н «Сільське, лісове, рибне господарство та ветеринарна медицина».

Спеціальність: Н2 Тваринництво


Орієнтація освітньо-професійної програми

Освітньо-професійна

Основний фокус освітньо-професійної програми та спеціалізації

Загальна освіта в галузі знань: Н «Сільське, лісове, рибне господарство та ветеринарна медицина» спеціальності Н2 Тваринництво /предметній області/ і, за ОП «Кінологія»

Ключові слова: тваринництво, продукція, виробництво, переробка, кінологія, взаємодія «людина-тваринна»

Особливості освітньо-професійної програми

Освітньо-професійна програма включає навчальну та практичну підготовку, які поглиблюють професійні навички, компетентності та знання спеціальних розділів фундаментальних та професійно-орієнтованих дисциплін і, тим самим, забезпечують можливість засвоєння професійних програм для бакалаврів з тваринництва за ОП «Кінологія»

4 – Придатність випускників до працевлаштування та подальшого навчання

Придатність до працевлаштування

Фахівець здатний виконувати зазначену професійну роботу відповідно до національного класифікатора професій ДК 003:2010 та/або International Standard Classification of Occupations 2008 (ISCO-08).

3211 -Лаборант (біологічні дослідження)

3211-Технік-лаборант (біологічні дослідження)

3211 Фахівець з біотехнології

3213-Зоотехнік відділення (комплексу, сільськогосподарської дільниці, ферми)

3213-Технік-технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва

3213-Технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва

3213- Фахівець з організації та ведення фермерського господарства

3213- Технік з племінної справи

3340 – інструктор виробничого навчання

3213 Інструктор службового собаківництва

3449 Інспектор прикордонної служби

3330 Асистент вчителя-реабілітолога

Подальше навчання

Продовження навчання для здобуття другого (магістерського) рівня. Набуття додаткових кваліфікацій в системі післядипломної освіти.

5 Викладання та оцінювання

Викладання та навчання

Професійно-орієнтоване навчання з набуттям загальних і професійних компетентностей, достатніх для вирішення складних спеціалізованих задачі та практичних проблем з технології виробництва і переробки продукції тваринництва та кінології.

Індивідуальне наукове керівництво, підтримка і консультування науковим керівником, виїзні заняття, індивідуальні консультації

Оцінювання

Поточне та проміжне оцінювання: усне опитування, тестування знань та вмінь, консультації для обговорення результатів поточного та проміжного оцінювання.

Підсумкове оцінювання з дисциплін: захист звітів з виробничої практики, заліки, письмові екзамени, семінари для обговорення результатів екзаменів; проводиться відповідно до вимог «Положення про екзамени та заліки в Національному університеті біоресурсів і природокористування України».

Атестація здійснюється у формі публічного захисту кваліфікаційної роботи та атестаційного екзамену

6 – Програмні компетентності

Інтегральна компетентність

Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми з технології виробництва і переробки продукції тваринництва, кінології, взаємодії «людина-тварина» або у процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів зоотехнічної науки, психології та педагогіки, і характеризується комплексністю та невизначеністю умов

Загальні

компетентності (ЗК)

ЗК 1. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні.

ЗК 2. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя.

ЗК 3. Здатність застосовувати знання в практичних ситуаціях.

ЗК 4. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.

ЗК 5. Здатність до адаптації та дії в новій ситуації.

ЗК 6. Здатність працювати в команді та мати навички міжособистісної взаємодії.

ЗК 7. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.

ЗК 8. Прагнення до збереження навколишнього середовища.

ЗК 9. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

ЗК 10. Здатність ухвалювати рішення та діяти, дотримуючись принципу неприпустимості корупції та будь-яких інших проявів недоброчесності.

Спеціальні (фахові, предметні) компетентності (СК)

СК 1. Здатність використовувати професійні знання в галузі виробництва і переробки продукції тваринництва для ефективного ведення бізнесу.

СК 2. Здатність використовувати сучасні знання про способи відтворення, закономірності індивідуального розвитку та розведення тварин для ефективної професійної діяльності у галузі тваринництва.

СК 3. Здатність використовувати знання з основних технологій заготівлі, виробництва та зберігання кормів для формування кормової бази підприємства.

СК 4. Здатність до складання раціонів для різних видів і статевовікових груп тварин та організації їх нормованої годівлі з урахуванням наявних фінансових та ресурсних обмежень.

СК 5. Здатність застосовувати різні системи та способи утримання сільськогосподарських тварин та контролювати і оптимізувати мікроклімат технологічних приміщень.

СК 6. Здатність застосовувати базові знання економіки, організації та менеджменту у виробництві та переробці продукції тваринництва.

СК 7. Здатність здійснювати контроль технологічних процесів при виробництві та переробці продукції скотарства.

СК 8. Здатність здійснювати контроль технологічних процесів при виробництві та переробці продукції свинарства.

СК 9. Здатність здійснювати контроль технологічних процесів при виробництві та переробці продукції птахівництва.

СК 10. Здатність застосовувати знання з морфології, фізіології та біохімії різних видів тварин для реалізації ефективних технологій виробництва і переробки їх продукції.

СК 11. Здатність застосовувати знання організації та управління технологічним процесом переробки продукції тваринництва для ефективного ведення господарської діяльності підприємства.

СК 12. Здатність аналізувати господарську діяльність підприємства, вести первинний облік матеріальних цінностей, основних засобів, праці та її оплати.

СК 13. Здатність використовувати спеціальні знання для проведення санітарно-гігієнічних і профілактичних заходів на фермах та інших об’єктах із виробництва і переробки продукції тваринництва.

СК 14. Здатність забезпечувати оптимальні умови утримання, годівлі та спрямованого вирощування собак у відповідних підприємствах різної форми власності та підпорядкування.

СК 15. Здатність застосовувати знання та вміння з технології відтворення та розведення собак для ефективного ведення господарської діяльності та племінної роботи у племінних розплідниках собак та кінологічних організацій.

СК 16. Здатність застосовувати в педагогічній та реабілітаційній діяльності спеціально підготовлених собак як допоміжний засіб, у співпраці з фахівцями-реабілітологами

СК 17. Здатність здійснювати відповідну підготовку та використання собак, застосовуючи набуті знання з теорії та практики дресирування собак, за конкретним професійним призначенням.

СК 18. Здатність здійснювати організацію та управління діяльністю кінологічних підприємств.

7 Програмні результати навчання

ПРН-1. Забезпечувати дотримання параметрів та контролювати технологічні процеси з виробництва і переробки продукції тваринництва.

ПРН-2. Навчати співробітників підприємства сучасних та нових компонентів технологічних процесів з виробництва і переробки продукції тваринництва.

ПРН-3. Виконувати функціональні обов’язки, нівелюючи вплив різних чинників та виробничих ситуацій.

ПРН-4. Організовувати спільну діяльність робочого колективу.

ПРН-5. Забезпечувати якість виконуваних робіт.

ПРН-6. Впливати на дотримання вимог щодо збереження навколишнього середовища.

ПРН-7. Здійснювати пошук, оброблення та узагальнення інформації із застосуванням сучасних інформаційних технологій.

ПРН-8. Застосовувати знання з відтворення та розведення сільськогосподарських тварин для ефективного ведення господарської діяльності підприємства.

ПРН-9. Обирати раціональні технології заготівлі, виробництва та зберігання кормів.

ПРН-10. Здійснювати нормовану годівлю тварин.

ПРН-11. Забезпечувати оптимальні умови утримання сільськогосподарських тварин і мікроклімат технологічних приміщень.

ПРН-12. Застосовувати закони економіки, організації та менеджменту у виробництві та переробці продукції тваринництва.

ПРН-13. Забезпечувати параметри та здійснювати технологічний контроль сучасних технологій з виробництва молока та яловичини.

ПРН-14. Забезпечувати параметри та здійснювати технологічний контроль сучасних технологій виробництва свинини.

ПРН-15. Забезпечувати параметри та здійснювати технологічний контроль виробництва продукції птахівництва.

ПРН-16. Впроваджувати і використовувати на практиці науково обґрунтовані технології виробництва і переробки продукції тваринництва.

ПРН-17. Розробляти і ефективно управляти технологічними процесами переробки продукції тваринництва.

ПРН-18. Здійснювати первинний облік матеріальних цінностей, основних засобів, праці та її оплати.

ПРН-19. Забезпечувати дотримання біологічної безпеки на підприємствах із виробництва та переробки продукції тваринництва.

ПРН-20. Застосовувати міжнародні та національні стандарти і практики в професійній діяльності.

ПРН-21. Знати основні історичні етапи розвитку предметної області.

ПРН-22. Застосовувати набуті знаннята навички у професійній діяльності, спілкуючись як державною, так і іноземною мовами.

ПРН-23. Забезпечувати оптимальні умови утримання, годівлі та спрямованого вирощування собак у відповідних підприємствах різної форми власності та підпорядкування.

ПРН-24. Застосовувати знання та вміння з технології відтворення та розведення собак для ефективного ведення господарської діяльності племінних розплідників собак та кінологічних організацій.

ПРН-25. Застосовувати в педагогічній та реабілітаційній діяльності спеціально підготовлених собак як допоміжний засіб, у співпраці зі фахівцями-реабілітологами.

ПРН-26. Здійснювати відповідну підготовку та використання собак, застосовуючи набуті знання з теорії та практики дресирування собак, за конкретним професійним призначенням.

ПРН-27. Здійснювати організацію та управління діяльністю кінологічних підприємств.

8 – Ресурсне забезпечення реалізації програми

Кадрове забезпечення

Всі науково-педагогічні працівники, які залучені до реалізації освітньої складової освітньо-професійної програми, є співробітниками Національного університету біоресурсів і природокористування України, мають науковий ступінь і вчене звання та підтверджений рівень наукової і професійної активності.

Викладання дисциплін забезпечує 69 науково-педагогічних працівників, з них:

- докторів наук, професорів – 17;

- кандидатів наук, доцентів – 42;

- кандидатів наук, старших викладачів – 6;

- кандидатів наук, асистентів – 4.

Матеріально-технічне забезпечення

Забезпеченість навчальними приміщеннями, комп’ютерними робочими місцями, мультимедійним обладнанням, лабораторним обладнанням відповідає потребі (навчально-наукова лабораторія
кінології, дресирувальний майданчик, спеціалізована навчальна аудиторія). У Національному університеті біоресурсів і природокористування України є локальні комп’ютерні мережі, точки бездротового доступу до мережі Інтернет. Користування Інтернет-мережею безлімітне. Наявна вся необхідна соціально-побутова інфраструктура, кількість місць у гуртожитках відповідає вимогам.

Інформаційне та навчально-методичне забезпечення

Віртуальне освітнє середовище НУБіП України об’єднує веб-сайт університету (nubip.edu.ua), що містить інформацію про освітні програми, факультети, ННІ, кафедри, розклад занять, контакти викладачів та іншу інформацію; навчально-інформаційний портал (elearn.nubip.edu.ua), на якому розміщені електронні курси навчальних дисциплін; інформаційну систему «Е-деканат», особистий кабінет студента (my.nubip.edu.ua), а також наукову бібліотеку НУБіП України.

Всі зареєстровані в університеті користувачі мають необмежений доступ до мережі Інтернет.

Бібліотечний фонд – багатогалузевий, нараховує понад 900 тис. примірників видань, у т.ч. рідкісних, авторефератів та повнотестових дисертацій, більше 50 назв журналів та газет, які доступні в центральній бібліотеці та 5 філіях, 8 абонементах з видачі книг, 7 читальних залах на 527 місць з вільним доступом до мережі Інтернет. Електронні ресурси бібліотеки: електронний каталог, цифрова бібліотека (https://dglib.nubip.edu.ua) доступна з мережі Інтернет), яка містить понад 8000 повнотекстових видань; електронна бібліотека (доступна з локальної мережі університету), яка містить більше 9000 повнотекстових видань.

Бібліотечне обслуговування читачів проводиться на 8 абонементах, у 7 читальних залах на 527 місць, з яких: 4 галузеві, 1 універсальний та 1 спеціалізований читальний зал для викладачів, аспірантів та магістрів (Reference Room); МБА; каталоги, в т.ч. електронний (понад 206292 одиниць записів); бібліографічні картотеки (з 1954 р.); фонд довідкових і бібліографічних видань. Щорічно бібліотека обслуговує понад 40000 користувачів, у т.ч. 14000 студентів. Книговидача становить понад 1 млн примірників на рік.

Читальні зали забезпечені бездротовим доступом до мережі Інтернет. Всі ресурси бібліотеки доступні через сайт університету: https://nubip.edu.ua.

Цифрова бібліотека НУБіП України була створена у листопаді 2019 р., доступна з мережі Інтернет та містить зараз 790 повнотекстових документи, серед них: 150 навчальних підручників та посібників; 117 монографій; 420 авторефератів дисертацій; 98 оцифрованих рідкісних та цінних видань з фондів бібліотеки (1795-1932 рр.).

Важливим електронним ресурсом також є електронна бібліотека (з локальної мережі університету), де є понад 6409 повнотекстових документів (підручників, навчальних посібників, монографій, методичних рекомендацій).

В НУБіП України відкрито доступ до однієї із найбільших наукометричних баз даних Web of Science. Відкрито доступ до наукометричної та універсальної реферативної бази даних SCOPUS видавництва Elsevier. Доступ здійснюється з локальної мережі університету за посиланням https://www.scopus.com.

База даних SCOPUS індексує близько 22000 назв різних видань (серед яких 55 українських) від більш ніж 5000 видавництв. Матеріали навчально-методичного забезпечення освітньо-професійної програми викладені на навчально-інформаційному порталі НУБіП України http://elearn.nubip.edu.ua

Матеріали навчально-методичного забезпечення освітньо-професійної програми викладені на сторінці освітньої програми https://nubip.edu.ua/node/139413

9 – Академічна мобільність

Національна кредитна мобільність

Національна кредитна мобільність – в рамках договорів про встановлення науково-освітянських відносин з іншими закладами вищої освіти України.

Допускається перезарахування кредитів, отриманих у інших університетах України, за умови відповідності їх набутих компетентностей.

Міжнародна кредитна мобільність

Міжнародна кредитна мобільність – в рамках договорів про наукову і академічну співпрацю з іншими закордонними закладами освіти та науковими установами.

Факультет тваринництва та водних біоресурсів має договори про співпрацю між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Підприємством «Бруннталлер» (Республіка Чехія); В’єтнамським національним аграрним університетом; Пекінською академією сільськогосподарських та лісових наук за програмами обміну студентів та стажування викладачів.

Навчання іноземних здобувачів вищої освіти

Навчання іноземних здобувачів вищої освіти відповідно до «Правил прийому на навчання до Національного університету біоресурсів і природокористування України».






2. Перелік компонент освітньо-професійної програми та їх логічна послідовність

2.1. Перелік компонент ОПП


Код н/д

Компоненти освітньої програми (навчальні дисципліни, курсові проекти (роботи), практики, кваліфікаційна робота)

Кількість

кредитів

Форма

підсумкового

контролю

1

2

3

4

1. ОБОВ’ЯЗКОВІ КОМПОНЕНТИ ОПП

Цикл загальної підготовки

ОК 1

Хімія

3

екзамен

ОК 2

Морфологія тварин

6

екзамен

ОК 3

Біохімія у тваринництві

6

екзамен

ОК 4

Механізація і автоматизація у тваринництві

4

екзамен

ОК 5

Математичні методи в біології

4

екзамен

ОК 6

Українська мова (за професійним спрямуванням)

3

екзамен

ОК 7

Історія Української державності та етнокультурологія

3

екзамен

ОК 8

Іноземна мова (англійська)

5

залік, екзамен

ОК 8/1

Іноземна мова (французька, німецька)

5

залік, екзамен

ОК 9

Фізичне виховання

4

залік

ОК 10

Філософія

3

екзамен

ОК 11

Безпека праці і життєдіяльності

4

екзамен

ОК 12

Правова культура особистості

3

екзамен

ОК 13

Теоретична підготовка базової загальновійськової підготовки

3

екзамен

Всього:

51


Цикл спеціальної (фахової) підготовки

ОК 14

Вступ до спеціальності

5

екзамен

ОК 15

Фізіологія тварин

4

екзамен

ОК 16

Годівля тварин і технологія кормів

6

екзамен

ОК 17

Генетика тварин

5

екзамен

ОК 18

Екологія у тваринництві

5

екзамен

ОК 19

Розведення тварин

6

курсова робота, екзамен

ОК 20

Технологія утримання і благополуччя тварин

4

залік

ОК 21

Технологія виробництва продукції птахівництва

4

екзамен

ОК 22

Технологія виробництва продукції свинарства

4

екзамен

ОК 23

Етологія собак

4

екзамен

ОК 24

Основи ветеринарії

3

екзамен

ОК 25

Молочне та мясне скотарство

5

курсовий проєкт, екзамен

ОК 26

Породи собак

4

екзамен

ОК 27

Технологія переробки продукції тваринництва

4

екзамен

ОК 28

Економіка та організація виробництва у тваринництві

3

екзамен

ОК 29

Лідерство та адміністрування

3

екзамен

ОК 30

Зоопсихологія

4

екзамен

ОК 31

Дресирування собак

6

екзамен

ОК 32

Хендлінг та виставкова діяльність

6

екзамен

ОК 33

Правове регулювання тваринництва

3

екзамен

ОК 34

Годівля собак

4

курсова робота, екзамен,

ОК 35

Технологія утримання і благополуччя собак

4

екзамен

ОК 36

Конярство і кіннозаводство

6

екзамен

ОК 37

Практична підготовка

21

залік

ОК 38

Підготовка та складання Атестаційного екзамену

1

екзамен

ОК 39

Підготовка і захист бакалаврської кваліфікаційної роботи

3

захист

Всього:

127


Загальний обсяг обов'язкових компонентів

178


2. ВИБІРКОВІ КОМПОНЕНТИ ОПП

Цикл загальної підготовки

ВКУ 1

Вибіркова дисципліна 1

3

залік

ВКУ 2

Вибіркова дисципліна 2

3

залік

Всього

6

Цикл спеціальної (фахової) підготовки

Вибірковий блок 1

ВК1.1

Профілактика захворювань собак

3

Екзамен

ВК1.2

Каністерапія

4

Екзамен

ВК1.3

Грумінг собак

3

Екзамен

ВК1.4

Декоративна кінологія

3

Екзамен

ВК1.5

Основи взаємодії «людина–тварина»

3

Екзамен

ВК1.6

Зоологія

3

Екзамен

ВК1.7

Біофізика у тваринництві

3

Екзамен

ВК1.8

Мікробіологія у тваринництві

3

Екзамен

ВК1.9

Технологія відтворення тварин

3

екзамен

ВК1.10

Технологія продуктів забою

3

Екзамен

ВК1.11

Організація наукових досліджень

3

Екзамен

ВК1.12

Технологія виробництва продукції козівництва

3

Екзамен

ВК1.13

Правове регулювання тваринництва

3

Екзамен

ВК1.14

Директиви ЄС та стандарти у тваринництві

3

екзамен

ВК1.15

Технологія виробництва продукції кролівництва та звірівництва

3

Екзамен

ВК1.16

Біотехнологія у тваринництві

4

Екзамен

ВК1.17

Мовні комунікації та критичне мислення

3

Екзамен

ВК1.18

Спеціальне обладнання та спорядження для собак

3

Екзамен

Всього

56

Вибірковий блок 2

ВК2.1

Паразитологія

3

Екзамен

ВК2.2

Службове та мисливське собаківництво

4

Екзамен

ВК2.3

Кінологічний спорт

3

Екзамен

ВК2.4

Основи селекції собак

3

Екзамен

ВК2.5

Директиви ЄС та стандарти в кінології

4

Екзамен

ВК2.6

Спортивне конярство

3

Екзамен

ВК2.7

Біотехнологія

3

Екзамен

ВК2.8

Основи правознавства

3

Екзамен

ВК2.9

Декоративне птахівництво

3

Екзамен

ВК2.10

Технологія побічної продукції тваринництва

3

екзамен

ВК2.11

Молочна сировина

3

екзамен

ВК2.12

Стандартизація продукції тваринництва

3

екзамен

ВК2.13

Психологія

3

екзамен

ВК2.14

Соціологія

3

екзамен

ВК2.15

Методика дослідної справи

3

екзамен

ВК2.16

Фермерське тваринництво

3

екзамен

ВК2.17

Радіобіологія

3

екзамен

ВК2.18

Генетика собак

3

екзамен

Всього

56

Загальний обсяг вибіркових компонентів

62


Разом за ОПП

240














2.2. Структурно-логічна схема


Обов’язкові компоненти ОПП.

Цикл загальної підготовки

Семестр 1 Семестр 2 Семестр 3 Семестр 4 Семестр 5 Семестр 6 Семестр 7 Семестр 8

ОК 1

ОК 2

ОК 6

ОК 7

ОК 8

ОК 9

ОК 3

ОК 5

ОК 8

ОК 9

ОК 10

ОК 13

ОК 11

ОК 4

ОК 12





























3. Форма атестації здобувачів вищої освіти

Атестація випускників освітньої програми Кінологія спеціальності Н2 Тваринництво здійснюється у формі публічного захисту кваліфікаційної роботи та атестаційного екзамену.

Кваліфікаційна робота передбачає розв’язання складного спеціалізованого завдання або практичної проблеми технології виробництва і переробки продукції тваринництва, що характеризується комплексністю та невизначеністю умов, із застосуванням теорій та методів зоотехнічної науки.

Атестаційний іспит зі спеціальності Н2 Тваринництво є засобом об’єктивного контролю якості вищої освіти фахової підготовки студентів і повинен визначати рівень засвоєння студентами теоретичного матеріалу та рівень сформованості практичних умінь і навичок загальних та спеціальних, фахових компетентностей. Результати навчання повинні відображати вміння самостійно розв’язувати професійні завдання щодо вирощування, розведення і годівлі тварин, забезпечення параметрів та здійснення контролю технологічних процесів з виробництва та переробки продукції тваринництва та кінології.

Атестація здійснюється відкрито і публічно та завершується видачею документу встановленого зразка про присудження йому ступеня бакалавра із присвоєнням кваліфікації: Бакалавр з тваринництва за ОП «Кінологія».







4. Матриця відповідності програмних компетентностей компонентам освітньо-професійної програми «Кінологія» спеціальності Н2 «Тваринництво»


ОК 1

ОК 2

ОК 3

ОК 4

ОК 5

ОК 6

ОК 7

ОК 8

ОК 8/1

ОК 9

ОК 10

ОК 11

ОК 12

ОК 13

ОК 14

ОК 15

ОК 16

ОК 17

ОК 18

ОК 19

ОК 20

ОК 21

ОК 22

ОК 23

ОК 24

ОК 25

ОК 26

ОК 27

ОК 28

ОК 29

ОК 30

ОК 31

ОК 32

ОК 33

ОК 34

ОК 35

ОК 36

ОК 37

ОК 38

ОК 39

ЗК1












ЗК2



ЗК3

ЗК4



ЗК5




ЗК6




ЗК7


ЗК8

ЗК9




ЗК10




СК1
















СК2


















СК3




























СК4





























СК5



























СК6






















СК7





















СК8





















СК9






























СК10














СК11











СК12






СК13






СК14




СК15




СК16




СК17




СК18






ВК1.1

ВК1.2

ВК1.3

ВК1.4

ВК1.5

ВК1.6

ВК1.7

ВК1.8

ВК1.9

ВК1.10

ВК1.11

ВК1.12

ВК1.13

ВК1.14

ВК1.15

ВК1.16

ВК1.17

ВК1.18

ВК2.1

ВК2.2

ВК2.3

ВК2.4

ВК2.5

ВК2.6

ВК2.7

ВК2.8

ВК2.9

ВК2.10

ВК2.11

ВК2.12

ВК2.13

ВК2.14

ВК2.15

ВК2.16

ВК1.17

ВК1.18

ЗК1




























ЗК2

















ЗК3


ЗК4

ЗК5




ЗК6




ЗК7




ЗК8



ЗК9





ЗК10





СК1

СК2

СК3





СК4



























СК5






















СК6






























СК7























СК8


























СК9

























СК10




















СК11



























СК12


























СК13


























СК14
























СК15


















СК16

















СК17


















СК18





















5. Матриця забезпечення програмних результатів навчання (ПРН) відповідними компонентами освітньо-професійної програми Кінологія спеціальності Н2 «Тваринництво»


ОК 1

ОК 2

ОК 3

ОК 4

ОК 5

ОК 6

ОК 7

ОК 8

ОК 8/1

ОК 9

ОК 10

ОК 11

ОК 12

ОК 13

ОК 14

ОК 15

ОК 16

ОК 17

ОК 18

ОК 19

ОК 20

ОК 21

ОК 22

ОК 23

ОК 24

ОК 25

ОК 26

ОК 27

ОК 28

ОК 29

ОК 30

ОК 31

ОК 32

ОК 33

ОК 34

ОК35

ОК36

ОК37

ОК38

ОК39

ПРН1














ПРН2



ПРН3




ПРН4




ПРН5



ПРН6


ПРН7




ПРН8

ПРН9


ПРН10




ПРН11
























ПРН12























ПРН13




























ПРН14




























ПРН15




























ПРН16

















ПРН17




















ПРН18






















ПРН19

























ПРН20











ПРН21






ПРН22






ПРН23






ПРН24






ПРН25






ПРН26






ПРН27









ВК1.1

ВК1.2

ВК1.3

ВК1.4

ВК1.5

ВК1.6

ВК1.7

ВК1.8

ВК1.9

ВК1.10

ВК1.11

ВК1.12

ВК1.13

ВК1.14

ВК1.15

ВК1.16

ВК1.17

ВК1.18

ВК2.1

ВК2.2

ВК2.3

ВК2.4

ВК2.5

ВК2.6

ВК2.7

ВК2.8

ВК2.9

ВК2.10

ВК2.11

ВК2.12

ВК2.13

ВК2.14

ВК2.15

ВК2.16

ВК2.17 ВК2.18

ПРН1








ПРН2





ПРН3




ПРН4





ПРН5



ПРН6




ПРН7




ПРН8

ПРН9





ПРН10

ПРН11





















ПРН12

























ПРН13




























ПРН14
































ПРН15































ПРН16


























ПРН17



























ПРН18
























ПРН19





















ПРН20












ПРН21




ПРН22




ПРН23




ПРН24




ПРН25




ПРН26




ПРН27






6. ЛИСТ ОБЛІКУ ЗМІН ТА ОНОВЛЕННЯ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ

Предмет змін

2026 р.

2027 р.

2028 р.

У разі модернізації при зміни законодавства

Предметна область (галузь знань, спеціальність)

Основний фокус освітньої програми

Компетентності

Програмні результати навчання

При плановому оновленні

Матриці відповідності ЗК, СК, ПРН

Характеристики інформаційного та навчально-методичного забезпечення

Структурно-логічна схема

Перелік освітніх компонентів (дисципліни, практики, курсові роботи/проєкти, кваліфікаційні роботи)