Відкрита лекція з дисципліни «Рослинництво з основами кормовиробництва та агрометеорології»
Відкрита лекція з дисципліни «Рослинництво з основами кормовиробництва та агрометеорології»
October 15, 2024
9 жовтня 2024 року відбулась відкрита лекція доцента кафедри рослинництва Свистунової Ірини Володимирівни для студентів 3-го курсу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, що навчаються за спеціальністю 202 – «Захист і карантин рослин». Тема лекції: «Теоретичні основи силосування та технологія заготівлі силосу».
Відповідно до плану лекції, яка проводилась в очному форматі, були розглянуті наступні питання:
1. Значення силосу в годівлі тварин.
2. Теоретичні основи силосування.
3. Технологічних процес заготівлі силосу.
4. Новітні технології силосування кормів.
5. Оцінка якості силосу.
![](/sites/default/files/u442/15-10-2024_02.jpg)
При розгляді першого питання було окреслено значення силосованих кормів в контексті сучасних систем годівлі сільськогосподарських тварин, обґрунтовано переваги цього консервованого корму як з позиції відповідності його фізіологічним вимогам тварин, так і з точки зору економічної привабливості та доступності для більшості господарств.
Далі лектором було розглянуто основи теоретичного підґрунтя щодо заготівлі високоякісного силосу, визначено біологічну суть процесу силосування та основні чинники впливу на його перебіг, деталізовано вимоги до добру сировини для сквашування, обґрунтовано можливі шляхи втрат силосованого корму та його якості і поживності від моменту скошування силосних культур у полі до одержання готового консервованого корму.
Розкриваючи питання технології заготівлі силосу, лектор розглянула особливості кожного з технологічних етапів – від вибору оптимальної фенологічної фази силосних культур та способу їх скошування до тонкощів закладання, ущільнення та герметизації силосованої маси. Обґрунтовано значення розміру часток подрібнених рослин та способу подрібнення на поїдаємість кормів, обсяг засвоєння обмінної енергії корму та можливість зменшення частки грубих кормів в структурі раціону годівлі тварин.
При викладені лекційного матеріалу були наведені економічні чинники необхідності дотримання технологічних вимог заготівлі основного соковитого консервованого корму. Представлені сучасні інноваційні способи зберігання та заготівлі корму. Визначені основні параметри якісного силосу при проведенні його сенсорної оцінки, наведені можливі причини погіршення якості за різних варіантів негативних результатів органолептичного оцінювання, представлено методику проведення обліку силосованих кормів.
Після завершення відкритої лекції присутні викладачі під керівництвом завідувача кафедри рослинництва д.с.-г.н., професора Каленської С.М. провели обговорення проведеного відкритого лекційного заняття, висловили свої зауваження та побажання.
![](/sites/default/files/u442/15-10-2024_03.jpg)
Сподіваємося, що матеріали лекції були цікавими для студентів та будуть використані ними в їх подальшій науковій та виробничій діяльності!
![](/sites/default/files/u442/15-10-2024_04.jpg)
Доцент кафедри рослинництва Свистунова І.В.