Родина університету – єднає Україну! (ВІДЕО)

22 January 2022, 10:10
   22 січня українці щорічно святкують День Соборності – свято, встановлене у честь проголошення Першої Незалежності та Акту злуки УНР і ЗУНР. Цього року ми відзначаємо 103-ю річницю Дня Соборності України!

День Соборності України: історія свята

     24 серпня 1991 року прийнято Акт проголошення незалежності України, який українці схвалили на референдумі 1 грудня. Ця подія стала відправною точкою для відліку історії сучасної Української державності. Утім, історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня 1991 року насправді відбулося відновлення державної незалежності України.
     Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна»

День Соборності України: традиція святкування

     Головною традицією у День Соборності став «живий ланцюг». Історія цієї традиції починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили так символічно продемонструвати державну єдність. Він протягувався з Києва до Львова, Івано-Франківська, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного.

     З 2000-х років у Києві щорічно влаштовують живий ланцюг вздовж моста Патона, котрий пролягає між правим та лівим берегами Києва, таким чином символізуючи об’єднання Сходу та Заходу України.

     Також у різних містах України влаштовують символічний живий ланцюг, у знак поваги до цього свята. Усі охочі долучитись до дійства беруть із собою державний стяг та приєднуються, ставши частинкою ланцюга.

     Вже кілька років поспіль в університеті проводиться комплекс заходів щодо відзначення Дня Соборності. Викладачі і студенти беруть участь в загальнодержавних заходах, долучаються до живого ланцюга всі базові і відокремлені навчальні підрозділи.

     Не виключенням є і відзначення 103-ї річниці Дня Соборності, яку ми святкуємо цьогоріч!

Вітання з Днем Соборності України:

 

Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології  

Де єдність – там воля,
Де єдність – там сила,
Там кривди лихої немає,
Хай мати-Вкраїна
Щаслива й красива
У єдності всіх обнімає.
В. Крищенко

     Ось вона яка, Батьківщина – щедра, люба, гарна, єдина!!!

Геннадій Ржевський,
директор ННЦ виховної роботи і
соціального розвитку

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook