Заключна конференція-моніторинг спільних результатів міжнародного проекту ERASMUS + «Від теоретично-орієнтованого до практичного навчання у аграрній сфері» (TOPAS)

17 червня 2021 року
     16-17 червня 2021 року на базі Сумського національного аграрного університету (Україна) відбулася міжнародна конференція в змішаному форматі (онлайн та оффлайн), де основною темою було представлення заключних результатів діяльності проекту ERASMUS + «Від теоретично-орієнтованого до практичного навчання у аграрній сфері» (TOPAS).

     Проект TOPAS реалізовується протягом 2017-2021 рр. Координатором проекту виступає Університет прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (Німеччина) (керівник проекту – проф. Ральф Шлаудерер). Університети-бенефеціари: Національний університет біоресурсів і природокористування та Сумський національний аграрний університет (Україна), коледж університету Ріттл (Великобританія), Вроцлавський природничий університет (Польща), Університет сільськогосподарських наук та ветеринарної медицини Іон Іонеску з Бреда (Румунія), Вірменський національний аграрний університет, Єреванський державний університет (Вірменія), Самаркандський інститут ветеринарної медицини, Андіжанський інститут сільського господарства та агротехнологій (Узбекистан).

     Делегація від НУБіП України була представлена деканом економічного факультету Анатолієм Дібровою (оффлайн), директором ННЦ міжнародної діяльності Олександром Лабенком (онлайн), доцентами Тетяною Куць (економічний факультет, оффлайн) та Наталією Коваленко (факультет аграрного менеджменту, онлайн).
     Конференцію відкрили представники приймаючого університету – проректор Юрій Данько та директорка міжнародного відділу Лариса Калачевська.

     Гості мали змогу ознайомитися з інформацією про розвиток Сумського вишу, почути про реалізовані та нові проєкти, відкриті лабораторії та найближчі плани колег.

    Директорка Національного Еразмус+ офісу в Україні Світлана Шитікова привітала всіх учасників з завершенням проєкту, звернула увагу на складні та успішні моменти при реалізації міжнародних проєктів, ознайомила гостей з новими напрямками і потенційними можливостями, повязаними з проєктами Еразмус.

     У своїй вітальній промові Координатор проєкту – проф. Ральф Шлаудерер зазначив важливість аграрного сектору для розвитку країн, наголосив на необхідності практичного навчання для студентів та зазначив, що одним із результатів проєкту є зміна підходу до навчання у вишах – застосування нових методів навчання, поглиблення практичної складової, зближення роботодавців та університетів.
     Про основні цілі, які були реалізовані протягом трьох років, говорили і наступні доповідачі – керівниця проєкту в СНАУ Наталія Строченко, представник Вроцлавськго університету – пан Станіслав Мінта, представник коледжу університету Ріттл проф. Генрі Мет'юс.

     Також учасники були ознайомлені з якісними показниками реалізації проєкту, які навів пан Олег Пасько (СНАУ).

     Одним із вагомих результатів проєкту TOPAS є розробка та друк навчального посібника «Практична підготовка студентів, збір даних в сільськогосподарських підприємствах та студентоцентроване навчання: найкращий досвід університетів-партнерів проекту Erasmus+ TOPAS (Handbook on best practices in students’ placements, farm data collection and student-centered learning) англійською, українською віоменською та узбекською мовами.

     Перший день конференції завершився цікавою екскурсією для гостей по Сумському національному аграрному університету, де гості мали змогу побачити всі ті новинки, які були анонсовані на початку конференції.
     17 червня 2021 р. звітна конференція продовжить свою роботу. Бажаємо всім учасникам успішного завершення проєкту та нових спільних ідей і проєктів у майбутньому!

 

Наталія Коваленко,
доцент кафедри адміністративного менеджементу
та зовнішньоекономічної діяльності
Олександр Лабенко,
директор ННЦ міжнародної діяльності

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook