Є чим пишатися: студенти факультету землевпорядкування НУБіП України багаторазові призери Всеукраїнських олімпіад

17 липня 2020, 12:41

Студенти факультету Землевпорядкування НУБіП України є постійними учасниками II етапу Всеукраїнських олімпіад із спеціальності і дисципліни. І тут є чим пишатися, адже наші студенти вже тривалий період стабільно демонструють високі результати і є не просто учасниками, а постійними призерами на таких Олімпіадах. От і захотілося пригадати, як це було принаймні за останні 5 років. А пригадувати дійсно є що.

2015рік.

21-24 квітня 2015р. у Харківському національному аграрному університеті ім. В.В. Докучаєва відбувся 2-й етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Землеустрій та кадастр». Цього разу команда у складі студентів магістратури 1 року навчання Чечка Євгена (капітан), Бузмакова Дмитра, Вірьовки Тетяни під керівництвом доцента кафедри управління земельними ресурсами, к.е.н. Руслана Тихенка і доцента кафедри геодезії та картографії к.е.н. Олексія Жука гідно представила наш факультет.

В олімпіаді прийняли участь 27 команд-учасників з провідних вузів України. Випробування проводилися за 4-ма напрямами: «Земельне право», «Земельний кадастр», «Землевпорядне проектування», «Геодезія».
В перший день олімпіади випробування проводилися із напрямів «Земельне право» (теоретичні питання, вирішення практичних задач), «Земельний кадастр» (теоретичні питання, практичні завдання з кадастрової оцінки земель різного цільового призначення земель, землевпорядні та земельно-кадастрові роботи).

На наступний день учасники демонстрували свої вміння і навички з напрямів «Землевпорядне проектування» (теоретичні питання, практичні завдання з впорядкування територій) та «Геодезія» (геодезичне обґрунтування, знімання місцевості, складання плану та визначення площі земельної ділянки із застосуванням сучасних технологій).

Боротьба була безкомпромісною й напруженою впродовж всього терміну проведення олімпіади, в результаті якої студенти нашого факультету зайняли призові місця з напрямів «Геодезія», «Землевпорядне проектування» та вибороли ІІІ загальнокомандне місце.

2016 рік.

19-22 квітня 2016р. знову до м. Харкова в Національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва для участі у ІІ етапі Всеукраїнської олімпіади з напряму «Геодезія, картографія та землеустрій» було направлено представників факультету землевпорядкування – команду у складі переможців І етапу Всеукраїнської олімпіади, якими стали Ольга Глобенко, Олександр Петрович і Дмитро Барабаш. Підготовкою учасників займалися доценти Руслан Тихенко та Олексій Жук.

Оргкомітет змагань вдало продумав не тільки змагальну частину, а й дозвілля учасників. Їм влаштували екскурсію в музей природи лісогосподарського факультету, музей ґрунтів кафедри ґрунтознавства, а також показали примірники стародавніх книг із землеустрою, що зберігаються в музеї ХНАУ ім. Докучаєва.

Попри складні погодні умови, в яких потрібно було вирішувати практичні завдання, студент Дмитро Барабаш, до речі, в день свого народження, здобув срібну нагороду (ІІ місце), поступившись першим місцем господарям змагань.

2017 рік.

Цього разу наші студенти демонстрували свої знання в Одеському державному аграрному університеті, де 19-21 квітня 2017 року відбувся ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Землеустрій і кадастр».

НУБіП на ньому представляли кращі студенти факультету землевпорядкування Наталія Лукашик, Тетяна Приймак, Федір Наумук. Підготовкою студентської команди займалися старші викладачі кафедри геодезії та картографії Іван Опенько та Олександр Шевченко. Конкурсні завдання проводились у два етапи (тестові та практичні) і включали завдання з чотирьох дисциплін: «Землевпорядне проектування», «Земельне право», «Оцінка земель», «Геодезія».

З-поміж 52 учасників із 15 вишів команда факультету землевпорядкування НУБіП України посіла третє місце.

2018 рік.

І знову сонячна Одеса радо зустрічає переможців І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Геодезія та землеустрій» у стінах Одеського державного аграрного університету.

В олімпіаді, яка проходила 18-20 квітня 2018 р., взяли участь 60 учасників, які були представниками 20-ох вищих навчальних закладів України: Національний університет біоресурсів і природокористування (м.Київ), Харківський національний аграрний університет імені В.В. Докучаєва (м. Харків), Львівський національний аграрний університет (м. Львів), Одеська державна академія будівництва та архітектури (м. Одеса), Полтавського національного технічного університету ім. Юрія Кондратюка (м. Полтава) та ін.

Національний університет біоресурсів і природокористування України представляли студенти факультету землевпорядкування досвідчені Лукашик Наталія, Приймак Тетяна та Гаділов Ренат. Готували до олімпіади студентську команду від Національного університету біоресурсів і природокористування України старші викладачі кафедри геодезії та картографії Опенько Іван та Шевченко Олександр.

Конкурсні завдання на ІІ етапі олімпіади проводились в два етапи. Перший тур Олімпіади включав теоретичні (тестові) питання з дисциплін: «Геодезія», «Землеустрій», «Державний земельний кадастр», «Земельне право». Другий тур олімпіади включав вирішення практичного завдання з дисципліни: «Землеустрій» щодо впорядкування території землекористування з пропозицією обґрунтованих сівозмін; «Оцінка земель», щодо обчислення нормативно грошової оцінки земельної ділянки в населеному пункті; «Земельне право» щодо порядку відведення земельної ділянки; «Геодезія» (польові роботи – обернена лінійно-кутова засічка, прокладання висячого теодолітного ходу, топографічне знімання земельної ділянки в М 1:500; камеральні роботи – обробка та оцінка точності оберненої лінійно-кутової засічки, обробка результатів висячого теодолітного ходу та топографічного знімання, викреслювання топографічного плану земельної ділянки в М 1:500, обчислення площі земельної ділянки).

В результаті напруженої боротьби між учасниками олімпіади студенти факультету землевпорядкування в підсумку зайняли ІІІ місце ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій».

В травні 2018 року У Харківському національному аграрному університеті ім. В.В. Докучаєва пройшов ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Земельний кадастр» для студентів спеціальності 193 – «Геодезія та землеустрій». Ну як тут можна втримати наших студентів, які так і прагнули помірятися силами з кращими представниками інших вишів.

Цього разу команду факультету землевпорядкування представляли три чарівні студентки 4 курсу – Анна Капустюк (капітан), Анна Багінська і Тетяна Бронська.

Продемонструвати свої знання із кадастрування земель відважилися 20 команд з 14 вишів України, в яких готують фахівців за спеціальністю 193 – «Геодезія та землеустрій».

Боротьба була безкомпромісною й напруженою протягом усього терміну проведення олімпіади. Завдання були комплексні і включали блок тестування, творчий сегмент та розв'язання ситуативних задач. За результатами II етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Земельний кадастр» команда НУБіП України, яку підготували доцент Руслан Тихенко (кафедра управління земельними ресурсами) і доцент Олексій Жук (кафедра геодезії та картографії), зайняла друге загальнокомандне місце, а її капітан Анна Капустюк посіла друге місце в індивідуальному заліку. Приємно, що члени журі відзначили високий рівень теоретичної і практичної підготовки нашої команди.

2019 рік.

І знову Одеса! 17-19 квітня 2019 р. в Одеському державному аграрному університеті відбувся ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності 193 – «Геодезія та землеустрій».

51 представник із 17 вишів України стали учасниками ІІ етапу Олімпіади. Національний університет біоресурсів і природокористування України цього разу представляли студенти факультету землевпорядкування – Олег Федорченко, Юлія Чіфліклій і Дар’я Шишова. Підготовкою студентської команди займалися заступник декана факультету землевпорядкування Олександр Шевченко і доцент кафедри геодезії та картографії Іван Опенько.

Конкурсні випробування Олімпіади проводились у два тури. Перший тур передбачав перевірку теоретичних знань з дисциплін: «Геодезія», «Землеустрій», «Земельний кадастр» і «Земельне право» і кожен учасник мав розв'язати 100 тестових завдань.

У другому турі олімпіади були практичні кейси з фахових дисциплін, які відбивали абсолютно реальні життєві ситуації. Наприклад, з дисципліни «Землеустрій» необхідно було на планово-картографічному матеріалі М 1:10 000 знайти найоптимальніше практичне рішення з впорядкування території орних земель землекористування. При цьому необхідно було врахувати терміни оренди земельних ділянок, природні умови, рельєф території, особливості ґрунтового покриву, подати схему чергування культур в запроектованих сівозмінах. Показати свої знання з дисципліни «Оцінка земель» доводилося через обчислення нормативної грошової оцінки земельних ділянок у населеному пункті, а завданням із «Земельного права» стало розв'язання ситуативної задачі з обчислення втрат сільськогосподарського виробництва при вилученні земельної ділянки для несільськогосподарських потреб.

Геодезичний блок включав у себе польові роботи – вирішення оберненої лінійно-кутової засічки, прокладання висячого теодолітного ходу і топографічне знімання земельної ділянки в М 1:500, а також камеральні роботи – обробку та оцінку точності проведених в натурі вимірювань, складання топографічного плану земельної ділянки в М 1:500, обчислення площ земельних угідь.

В результаті напруженої боротьби між учасниками ІІ-го етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності 193 – «Геодезія та землеустрій» студенти факультету землевпорядкування зайняли ІІ місце у командному заліку, отримавши диплом ІІ ступеня.

Студентка IV курсу факультету землевпорядкування Юлія Чіфліклій в індивідуальній першості зайняла ІІ місце і була нагороджена дипломом ІІ-го ступеня, а Олег Федорченко отримав грамоту за IV місце. Крім того, Юлія Чіфліклій й Дар’я Шишова за кращий результат із дисциплін «Оцінка земель» та «Земельне право» отримали грамоти.

А незабаром, а саме 15-17 травня 2019 року у Харківському національному аграрному університеті ім. В.В. Докучаєва проходить ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Земельний кадастр» для студентів спеціальності 193 – «Геодезія та землеустрій». І знову валізи, швидкісний потяг і ми на місці. І знову команду факультету землевпорядкування представляють три чарівні студентки 4 курсу – Анастасія Городнича (капітан команди), Карина Кармазіна та Марія Рабодзей, а їх підготовкою вже традиційно займалися Руслан Тихенко (кафедра управління земельними ресурсами) і доцент Олексій Жук (кафедра геодезії та картографії).

Помірятися силами у знаннях із земельного кадастру відважилися 20 команд з 14 вишів України, в яких готують фахівців за спеціальністю 193 – «Геодезія та землеустрій». Боротьба була безкомпромісною й напруженою протягом всього часу відведеного на олімпіаду. Завдання були комплексні і включали блок тестування, творчий сегмент та розв'язання ситуативних задач.

За результатами II етапу Всеукраїнської студентської олімпіади із дисципліни «Земельний кадастр» команда факультету землевпорядкування НУБіП України, виборола ІІ загальнокомандне місце, а її капітан Анастасія Городнича зайняла друге місце в індивідуальному заліку.

Члени журі вкотре відзначали високий рівень теоретичної і практичної підготовки наших студентів. А це надзвичайно приємна мить.

Звичайно, такі здобутки є результатом кропіткої щоденної праці і наших студентів, і викладацького колективу факультету. Це є підтвердженням того, що студенти на факультеті землевпорядкування НУБіП України дійсно отримують якісні високі знання як теоретичні так і практичні. Адже на базі нашого факультету щомісячно проводяться Круглі столи на самі актуальні професійні теми із залученням експертів, виробничників, науковців, іноземних колег. Вже гарною традицією стало на мальовничих берегах річки Ірпінь проведення Літньої школи із геодезії та землеустрою на базі Дзвінківського геодезичного навчального полігону, що поєднує спілкування студентів нашого факультету із відомими професійними землевпорядниками, ознайомлення із найсучаснішим геодезичним обладнанням та цікаві геодезичні конкурси та квести тощо.

Але незважаючи на такі гарні і стабільні результати хочеться все ж таки бути першими, адже всі передумови для цього на нашому факультеті є. Тож до нових перемог, до нових звершень!!!

Доцент кафедри управління земельними ресурсами
Тихенко Руслан

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook