Агрономам технологам інноваційні знання

1 листопада 2019 року
В черговий раз за підтримки деканату агробіологічного факультету (Тонха О.Л., Завгородній В.М.) та погодження із навчальною частиною (Зазимко О.Л.) кафедри рослинництва (Каленська С.М., Дмитришак М.Я., Гончар Л.М., Шутий О.І.) і кормовиробництва та меліорації (Демидась Г.І., Свистунова І.В.) провели виїздні заняття зі студентами 3 та 4 курсів в павільонах і конференц-залах МВЦ (м.Київ), де в період з 29 по 31 жовтня проходила масштабна Міжнародна виставка ефективних рішень для агробізнесу AgroComplex 2019.
 
Основне завдання виїзних занять полягає не лише в ознайомленні майбутніх технологів з агрономії із новітніми технологіями, а й підвищенні їх агрономічних компетенцій та аналітичних навичок отримувати новітню інформацію, здатність до суспільного обговорення складних агрономічних питань і самостійного ухвалення оптимальних рішень в умовах виробництва.
Відкрив виставку Голова наглядової ради ТОВ «Київський міжнародний контрактовий ярмарок» Володимир Андрійович Іванов.
 
На відкритті виступили:
·       керівник відділу з питань продовольства, сільського господарства, захисту прав споживачів та охорони довкілля при Посольстві Федеративної республіки Німеччини в Україні Германн Інтеманн;
·       президент асоціації «Теплиці України» Євген Володимирович Чернишенко;
·       засновник компанії DroneUA, головний бізнес-партнер IT-Corner 2019 Валерій Іванович Яковенко;
·       перший віце-президент спілки пасічників України Віталій Іванович Нагорнюк;
·       президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Іванович Стрижак;
·       голова союзу промисловців та підприємців України Сергій Мефодійович Прохоров.
Директор виставкового проекту «Міжнародна виставка ефективних рішень для агробізнесу AgroComplex 2019» випускник 1977 року агрономічного факультету Української сільсько-господарської академії Олександр Миколайович Горбаток, виступаючи перед студентами зазначив, що виставка AgroComplex – основна платформа для спілкування виробників продукції сільського господарства – фермерів та креівників великих агрохолдингів.
 
На виставці свою продукцію представили виробники з 11 країн світу – більше ніж 300 компаній. На виставці розгорнута національна експозиція Німеччини в якій 9 німецьких компаній створили ефективну платформу для бізнес комунікації з відвідувачами.
Колективні експозиції презентують Туреччина та Китай.
Діють 5 спеціалізованих виставок: IT-Corner, AgroEnergyDay, Local to Global, Продуктивне бджільництво, Тепличний бізнес.
На виставці мають можливість отримати професійну інформацію для подальшого розвитку агроформувань з урахуванням кращого вітчизняного і світового досвіду роботи в аграрному секторі. Виставка – найкраще місце для підведення підсумків року, що минає та формування планів на майбутнє.
Олександр Миколайович згадав свої студентські роки в рідній альма-матер, поділився життєвим досвідом. Звертаючись до студентів зазначив про необхідність опановувати ази хліборобських знань. «… Інформація отримана Вами сьогодні на виставці, з підручників і навчальних посібників, на лекціях і практичних заняттях несе нові знання і досвід, працює для Вас. Наснаги та здобутків Вам у навчанні. Із міцними знаннями здійсняться всі Ваші заповітні мрії».
Його однокурсник Вадим Іванович Гибало, агроном-консультант ТОВ групи копаній «Ярило», розказав студентам про роботу компанії, охарактеризував рідкі комплексні антистресові добрива розроблені науковцями компанії, які підвищують стійкість рослин до посухи, високих та низьких температур, пестицидів. Дав щирі батьківські поради, як стати успішними.
 
Надзвичайно цікавою для студентів була презентація новинок від учасників експозицій IT-Corner 2019. Продемонстровано можливості бездротового 4G LTE інтернету для аграрного бізнесу, за допомогою якого фермери на території всієї України можуть підключати свої господарства, поля і цілі агропромислові комплекси до хмарних технологій. Бездротові рішення дозволять спостерігати онлайн за всіма робочими процесами в полі з будь-якого куточку світу. Єдина мережа Wi-Fi дасть можливість інтегрувати сучасні рішення з автоматизації та контролю технологічних процесів у фермерському господарстві, а використання дронів для ефективного зондування грунту, моніторингу стану посівів для оптимізації живлення, диференційованої сівби та внесення добрив та засобів захисту.
 
  
 
Надзвичайно актуальним для сьогодення був інформаційний захід з подіумною дискусією:  «Значення реформи ринку землі для розвитку сільської місцевості», який організувало Посольство Федеративної республіки Німеччини в Україні.
Студенти В. Гайдук, І. Колісник, А. Кудря, Н. Рикун, О. Рустамова, А. Савченко, М. Марків стали учасниками дискусії в якій стверджувалося, що великі аграрні холдинги зробили надзвичайний прорив у сільському господарстві України, зокрема рослинництві, привели великі капіталовкладення, залучили інвестиції, впровадили новітні технології, техніку, знання.
Проте окремі успішні фермери часто більш ефективно господарюють в порівнянні з холдингами, маючи менш конкурентні знаряддя, але вони мобільніші, віддані своїй землі, де їх корені – рідні і близькі, односельці.
Досить інформативним і корисним для студентів було відвідування науково-практичної конференції «Вовчок соняшниковий – впевнені кроки до перемоги», що сприяло формуванню нових поглядів на проблему вовчка на посівах соняшнику.
Директор ТОВ «Євросем» Дмитро Шацман в деталях розкрив особливості біології вовчка соняшникового, взаємодію паразиту з рослиною господарем, шляхи поширення та методи стримування і боротьби.
 
В останній день виставки для студентів і випускників ЗВО відбувся день молодого спеціаліста «Сам собі бос», де молоді успішні керівники компаній поділилися секретами успішної кар’єри та мотивації для студентів, порадили як організувати власний аграрний бізнес .
Відбувся також ярмарок вакансій для молоді, який організували портал «Агрокар’єра»,  ДП ННЦ «Агроосвіта», за підтримки асоціації «Клуб аграрного бізнесу»
Підводячи підсумки виїзних занять староста групи Михайло Марків сказав: «Відвідування міжнародної виставки дало нам можливість заглянути у майбутнє галузі рослинництва, спонукає до більш старанного опанування обраного фаху».
 
Доценти кафедри рослинництва Дмитришак М.Я.
Гончар Л.М.

Старший викладач Шутий О.І. 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook