Фортифікація продуктів харчування заради здоров’я українців - декан Лариса Баль-Прилипко в ефірі каналу 1+1 (ВІДЕО)
У світі народжується близько 500 тисяч дітей з вродженими дефектами невральної трубки та аненцефалією - двома найпоширенішими вродженими дефектами розвитку. В Україні часто вроджених дефектів неавральної трубки становить 2,1 на 1000 пологів, що складає 500-700 дітей на рік. Протягом більш як 20 років вчені всього світу досліджували зв'язок між вродженими дефектами невральної трубки і фолівою кислотою.
Фолієва кислота — вітамін В9, що впливає на кровотворення, стимулює утворення еритроцитів та лейкоцитів, знижує вміст холестерину у крові розповідає декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України у програмі Сніданок з 1+1.
Програма фортифікації борошна, початі з ініціативи керівників охорони здоров’я і харчової промисловості США і Канади, зберегли здоров’я тисячам дітей, які народились без дефекту невральної трубки.
Проведення примусової вітамінізації збагачення борошна дасть позитивні результати, а враховуючи досить скромні дози вітамінів, мінералів самі добавки не зможуть істотно вплинути ні на ціну, ні на смак і запах готової продукції зазначила Лариса Баль-Прилипко.
Наталія Галембовська, доцент кафедри технології
м'ясних, рибних та морепродуктів