Ключове питання кураторської години: якісна освіта, як запорука життєвого успіху

27 February 2023, 20:40

      Організаційна година – не просто формальна зустріч куратора зі студентами, заради «галочки» у журналі про проведення чергового заходу. У першу чергу, це пряме неформальне спілкування наставника зі своїми учнями, з метою виявлення і вирішення проблем із навчання та побуту кожного студента, розроблення планів спільних заходів. Це можливість відчути настрої студентської молоді та сприяти формуванню гарного психологічного клімату у студентському колективі
      
У другій половині лютого відбулася онлайн-зустріч студентів магістратури ФТВБ, спеціальності 207 – водні біоресурси та аквакультура, зі своїм куратором, доцентом кафедри аквакультури Коваленком Василем Олександровичем. Зустріч відбулася вперше від початку весняного семестру, після завершення тривалих зимових канікул, спричинених умовами воєнного часу.

     На порядку денному зустрічі, крім формальних організаційних питань (навчання у змішаному режимі, дотримання заходів безпеки під час повітряної тривоги, тощо), були розглянуті теми, що сьогодні найбільше цікавлять студентів, які перебувають на завершальному етапі отримання вищої освіти, а саме: можливості працевлаштування за фахом, з урахуванням ситуації в економіці країни, спричиненої повномасштабною війною з росією, організація і ведення власного бізнесу у рибному господарстві.
     Відбулася відверта доросла розмова про перспективи розвитку рибної галузі України, про рівень споживання риби і морепродуктів та про стан вітчизняного рибного ринку, із домінуванням на ньому імпортної риби і морепродуктів, про потребу здобуття якісної вищої освіти для успішної кар’єри.
     Наставник запропонував студентам власне бачення імовірних перспектив розвитку рибної галузі України у повоєнний час, з урахуванням процесів глобалізації світової економіки та існуючих трендів у цьому секторі виробництва продукції гідробіонтів. Він висловив сподівання щодо притоку закордонних інвестицій у аграрний сектор економіки України, яка є одним із важливих постачальників сільськогосподарської продукції для ряду країн світу, та з урахуванням зростання її авторитету на міжнародній арені, здобутого у героїчному протистоянні чисельно переважаючому агресору за своє право на незалежність і вибір демократичного шляху розвитку.
     Відбулася дискусія на тему щодо можливостей України у формуванні власної продовольчої безпеки у тих сегментах виробництва рибної продукції, де можна перейти на самозабезпечення, з урахуванням наявних природно-кліматичних умов, технологічної і матеріально-технічної спроможності.
     Студенти почули про наявність успішних вітчизняних підприємств аквакультури, які, навіть у воєнний час, не зупинили роботи і наполегливо шукають шляхів та знаходять можливості для забезпечення збуту товарного продукту, як всередині країни, так і за кордоном. Було наведено приклади успішної кар’єри у рибному господарстві тих випускників спеціальності, які наполегливо здобували теоретичні знання і опановували практичні фахові навички ще у процесі навчання в університеті, що і стало запорукою їхньої вдалої самореалізації.
     Жваве обговорення викликало питання щодо можливостей відкриття власного бізнесу в аквакультурі, яке ініціював Нікіта Сасько, староста курсу. Студенти ділилися власними поглядами на перспективні форми аквакультури для бізнесу, цікавилися можливостями залучення інвестицій у створення власного підприємства.

     У різному куратор курсу відповів на питання студентів щодо особливостей проходження виробничої практики магістрів у квітні-травні поточного року та пообіцяв, що, за можливості безпечного проходження практики, сприятиме улаштуванню студентів на кращих підприємствах вітчизняної аквакультури, з якими підтримує професійні стосунки.
Наприкінці зустрічі, яка тривала понад півтори години, студенти подякували за вибір тем для обговорення на кураторській годині, адже це відповідало їхнім запитам та дало змогу отримати відповіді на важливі питання щодо перспектив фахової самореалізації майбутніх випускників магістратури зі спеціальності 207 – водні біоресурси та аквакультура.

В. Коваленко,

доцент кафедри аквакультури

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook