Бережанський агротехнічний інститут відзначив свято Покрови Пресвятої Богородиці, День Українського козацтва та День захисників і захисниць України: «Пресвятая Богородице, бережи нас»

14 жовтня 2021 року

 Пречиста Свята Покрово –
Козаків покровителько!
І наших звичаїв хранителько!
Молюся тобі, Богородице мила,
Щоб славою ти Україну покрила,
Як землю багрянцем дібров,
Щоб ворог її не зборов.
Даруй доброту і любов.
Візьми нас під свій Материнський Покров!

     14 жовтня відзначають народне, християнське і національне свято – Покрова Пресвятої Богородиці. Історія свята має довголітню історію. За легендою Аскольд разом із своєю дружиною взяв в облогу Царгород (Константинополь). Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповідями, явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою. Вражений Аскольд та його військо прийняли святе хрещення та стали християнами.

     Для козаків свято Покрови було найбільшим і найзначимішим святом. В цей день у козаків відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. Козаки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова. Традиційно вважається, що на Покрову у 1942 році було утворено Українську повстанську армію, які віддались під опіку святої Богородиці.

     З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. 21 лютого 2015 року прийнято цей день вшановувати, як День захисника України.
     Кафедра гуманітарної освіти та туризму спільно з Державним історико-архітектурним заповідником у м. Бережани провели виховний захід “Пресвятая Богородице, бережи нас”. Захід проведено у читальному залі бібліотеки ВП НУБіП України “БАТІ”. Директорка бібліотеки к.е.н., доц. Оксана Качмар представила виставку: “Україна та її сучасні герої”. Про історію свята та вступним словом виступили к.і.н., доц., завідувач кафедри Богдан Луговий та завідувачка НДіМП відділу ДІАЗ у м. Бережани Олена Лугова. Запрошені військовослужбовці Петро Осадца, Руслан Старощук, Володимир Якимів, випускники нашого ЗВО, поділилися спогадами із зони ООС, розказали про свої будні, продемонстрували військові обладунки, які студенти мали змогу не тільки роздивитися, але й приміряти на собі.

  

     Виховний захід завершився декламуванням авторської поезії к.т.н., доц. заступниці директора з навчальної та навчально-методичної роботи Степанії Білик “Вірую–Україні” та звучанням пісні “Україна єдина”, солістка народного аматорського хору “Просвіта” Лілія Слободна.

     Із завершальним словом виступилаучений секретар ДІАЗУ у м. Бережани Надія Волинець та вручила сувеніри нашим захисникам.

     У теплій, дружній атмосфері учасники заходу спілкувалися, ділилися враженнями, дякували Героям за мирні будні, на що військовослужбовці відповіли – це “СПРАВА ЦІЛОГО НАРОДУ”.

Богдан Луговий,
завідувач кафедри гуманітарної освіти і туризму

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook