Школа молодого журналіста: новий формат зустрічі

21 листопада 2020 року
Школа молодого журналіста: новий формат зустрічі

Школа молодого журналіста така ж недавня, як і спеціальність «Журналістика», що відкрита з ініціативи декана гуманітарно-педагогічного факультету Василя Шинкарука, Заслуженого працівника освіти України, члена Національної спілки журналістів України. У проведенні «Школи» були задіяні представники деканату, професорсько-викладацький склад гуманітарно-педагогічного факультету, викладачі-практики кафедри журналістики та мовної комунікації, залучені випускники шкіл та студенти коледжів, котрі проходили попередню реєстрацію на сайті.

Розпочала свою доповідь заступник декана, доктор філологічних наук Світлана Харченко. «На кафедрі працюють висококваліфіковані спеціалісти-теоретики й практики, які знаються на своїй справі, добре розуміються на медіавиробництві», – зазначила доповідачка.
На зустрічі серед наших гостей присутня і Катеринка Яковенко, представниця телевізійників, які у жанрі телевізійної дискусії обговорюють нагальні питання сьогодення, залучаючи до ток-шоу політиків, знаменитостей, фахівців. Ділилась думками про співпрацю Національного університету біоресурсів і природокористування України з телеканалами – ключовий компонент організації навчання; розповіла про особливості створення телевізійних програм – про титанічну працю людей, які здатні працювати в одній команді. «Сьогодні ми маємо дистанційну форму зустрічі, проте вона спрямована на інтеграцію аудиторного та позааудиторного навчання. Це як на проекті – уміти спілкуватись, спостерігати, аналізувати, бути активним учасником дійства». Наталія Костриця, завідувачка кафедри журналістики та мовної комунікації, говорила про те, що не потрібно боятися змішаної форми навчання, яку зараз запроваджено в університеті у зв’язку з пандемією. На допомогу студенту і викладачеві завжди приходять навчальні курси, розроблені на використання платформи дистанційного навчання Moodle. Студент може дистанційно, через Інтернет, ознайомитися з навчальним матеріалом, який може бути представлений у вигляді різнотипних інформаційних ресурсів (текст, відео, анімація, презентація, електронний посібник), виконати завдання та відправити його на перевірку, пройти електронне тестування. Викладач має змогу самостійно створювати електронні навчальні курси і проводити навчання на відстані, надсилати повідомлення студентам, розподіляти, збирати та перевіряти завдання, вести електронні журнали обліку оцінок та
відвідування, налаштовувати різноманітні ресурси курсу і т.д. Доступ до ресурсів навчального порталу НУБіП України – персоніфікований.
«Електронні ресурси змінюють нашу роботу і настільки органічно поєднують технології мобільного навчання, що здається, ми працюємо в апаратній чи студії звукозапису за пультом, виводимо на монітор картинку з різних ракурсів». Повідомила Н. Костриця і про особливості навчання в НУБіП України.

В умовах ускладненої пандемічної ситуації дистанційне навчання може розглядатись як модерновий засіб. Про це наголосив Антон Лягуша,  учасник багатьох наукових конференцій в Україні та за кордоном, сертифікований тренер з медіаграмотності, стипендіат програми «Україна в Європейському діалозі», наш колега по науковому цеху. Михайло Калініченко побудував свою доповідь у контексті розвитку засобів масової інформації. Окреслив і основний меседж – якомога більше контактувати із колегами у журналістському середовищі, використовуючи методи контент-аналізу, дискурс-аналізу чи наративний аналіз – словом,йшлося про медіапідтримку.
Тетяна Цимбал, професор кафедри, а у минулому – диктор українського телебачення (без якої не відбувалось жодне телевізійне дійство у нашій країні, пропагандистка українського слова за межами держави), запросила відвідати ювілейний Х Міжнародний фестиваль «Молоде телебачення» імені Вадима Чубасова та Київський міжнародний фестиваль «Молодість».


То ж запрошуємо до нас на навчання, молоді, енергійні, сповнені задумів реалізувати себе, упевнені у завтрашньому дні!

Ірина Вакулик, доцент кафедри
журналістики та мовної комунікації

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook