Декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков: НУБіП зберігає лідируючі позиції за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій»

25 серпня 2021 року

    Вступна кампанія 2021 практично завершена, чекаємо ще на спеціально організовану сесію ЄВІ і додаткового шансу для вступників в магістратуру. Однак, не дивлячись на це, НУБіП впевнено увійшов у топ-9 рейтингу вподобань абітурієнтів (за кількістю заяв), суттєво покращив свої позиції проти минулого року.
  Окремі спеціальності користувалися особливим попитом серед цьогорічних вступників. Зокрема, це стосується й факультету землевпорядкування НУБіП, який впевнено утримує лідируючі позиції серед інших закладів вищої освіти України, що готують фахівців за спеціальністю 193 Геодезія та землеустрій. Вдало провели вступну кампанію, знов мають більше сотні першокурсників і майже півсотню магістрів. Як спромоглися організувати ефективну профорієнтаційну роботу та успішну вступну кампанію наша розмова з деканом факультету землевпорядкування Тарасом Євсюковим.

 

  • Тарасе Олексійовичу, колектив знову серед лідерів, які конкретні результати цього року, чи все заплановане вдалося?
  • Загалом можна відзначити, що цього року колектив факультету землевпорядкування вдало провів вступну кампанію. Як і минулого року маємо чотири групи першокурсників, у тому числі й англомовну, а також групу з числа випускників коледжів. Несуттєво відстали ми від минулорічних показників за кількістю зарахованих на перший курс, проте вже не перший рік займаємо лідируючі позиції в Україні за кількістю зарахованих вступників. Якщо ж говорити мовою цифр, то маємо 95 студентів на повному терміні навчання (47 на бюджет і 48 на контракт), та 14 студентів у групу, що навчатиметься за скороченим терміном, тобто випускників коледжів. Таким чином, НУБІП знову очолив ТОП-10 закладів вищої освіти України за кількістю вступників на освітню програму бакалавра спеціальності 193 "Геодезія та землеустрій" у 2021 році (табл. 1). Мінімальний прохідний бал до нас суттєво зріс і становив у 2021 році – 171.258 у порівнянні з минулорічним 165.684. Майже 50 % першокурсників вступили за першим пріоритетом, якщо бути точнішим – це 47 абітурієнтів (з них 30 – бюджетники), що підтверджує цілеспрямований їхній вибір – НУБіП і факультет землевпорядкування. Значно покращилися показники й вступу до магістратури. Маємо 45 магістрів за державним замовленням на денній формі (проти 34 минулорічних) і це теж найбільший обсяг державного замовлення на підготовку магістрів в Україні (табл. 2). Необхідно також наголосити, що 11 вересня 2021 року відбудеться спеціально організована сесія ЄВІ і це додатковий шанс для вступників до магістратури. Сподіваємось, що їхня кількість зросте. Але колективу потрібно працювати й працювати. Персонально з кожним із потенційних магістрів. Ще одна приємна новина – маємо вступників з інших закладів вищої освіти, що говорить про перевагу наших магістерських програм.

 

  • Ви практично щодня були у Приймальній комісії, активно спілкуєтеся з абітурієнтами, який мотив?
  • Скажу Вам більше, ще задовго до початку вступної кампанії знаю більшість з них, адже колектив активно залучає вступників до підготовчого відділення, предметної Олімпіади та участі у Днях відкритих дверей. Ми ще з осені починаємо спілкуватися із майбутніми абітурієнтами і надаємо їм всебічну підтримку щодо вступу. А вже під час подачі документів, знайомимося особисто. Адже багато питань щодо перспективності фаху, працевлаштування тощо, хоч і маємо вмотивованих абітурієнтів. Все більше і більше до нас приходить дітей наших випускників. Це означає, що батьки мають цікаву і високооплачувану роботу, мають власні підприємства. До речі, стежачи за нами у соціальних мережах та на офіційній сторінці сайту, більшість з них відмічають суттєві зміни у підготовці майбутніх землевпорядників. А також мають схвальні відгуки від самих студентів, які приходять на підприємства на виробничу практику.

 

  • Про профорієнтацію, вдалося застосувати власні секрети цього року?
  • Відверто скажу, ми працювали за минулорічною схемою. Нам вдалося виконати набір, але не впевнений, що це спрацює втретє. Часи змінюються, тому зараз активгрупа розробляє новий сценарій проведення профорієнтаційної роботи. Ще не можу впевнено сказати, що ця робота ведеться рівнонапружено усіма працівниками кафедр.

 

  • Чи залучаєте ви студентство до популяризації навчального закладу і факультету?
  • Студенти – це найкращі рекламатори факультету. Адже вони, спілкуючись поза межами університету, так чи інакше говорять про навчання. Їхні батьки цікавляться станом справ. І в результаті формується загальна картина про НУБіП і факультет землевпорядкування. Багато згадок про нас і в соціальних мережах. Не лише від студентів, а й від роботодавців.

 

  • До речі, роботодавці. Маєте великий склад Ради роботодавців. Чи такий він корисний і активний тепер?
  • Ми не припиняємо роботу з виробничниками та управлінцями галузі ні на хвилину. Вони активно залучені до освітнього процесу. Особливо її практичної частини і не лише в рамках «Літньої школи з геодезії та землеустрою», а постійно. Звісно левова частка припадає на ГО «Асоціація фахівців землеустрою України», а також компанії Hi-target, EINav, Culver Aviation, DroneUA, QUADRO.ua, Кайлас, ABRIS та ін. Спільними зусиллями ректорату та роботодавців поповнюємо геодезичний парк, покращуємо матеріальну базу.

 

 

  • Чи готові Ви до початку навчального року?
  • Авжеж, якщо не відбудеться погіршення протиепідеміологічної ситуації, то плануємо очно працювати з перший, другим курсами і магістрами з 25 серпня протягом найближчих 4 тижнів. Далі для молодших курсів буде певний час дистанційне навчання. В НУБіП вже складено графік змішаного освітнього процесу. Маємо усі елементи і для дистанційного навчання – атестовані електронні курси та дворічний досвід. Ми - за збільшення занять у межах аудиторій. Проте керуємося рекомендаціями МОЗ.


Розмову провела Наталія Мединська

 

Табл. 1. ТОП-10 закладів вищої освіти України за кількістю вступників на освітню програму бакалавра спеціальності 193 "Геодезія та землеустрій" у 2021 році*
N з/п
Назва закладу вищої освіти
Усього рекомен-довано
До наказу (Бюджет)
До наказу (Контракт)
Разом
1
Національний університет біоресурсів і природокористування України
47
47
48
95
2
Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова
30
29
29
58
3
Київський національний університет імені Тараса Шевченка
50
45
7
52
4
Національний університет "Львівська політехніка"
31
27
23
50
5
Харківський національний автомобільно-дорожній університет
25
25
10
35
6
Національний університет водного господарства та природокористування
28
23
9
32
7
Національний технічний університет "Дніпровська політехніка"
23
20
10
30
8
Національний авіаційний університет
20
16
14
30
9
Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу
22
18
10
28
10
Київський національний університет будівництва і архітектури
9
6
20
26
*Примітка: таблицю сформовано за даними конкурсних пропозицій ЗВО і показниками адресного розміщення державного замовлення у Єдиній державній електронній базі з питань освіти (https://vstup.edbo.gov.ua) за станом на 24.08.2021 р.
 
 
Табл. 2. Обсяги державного замовлення у закладах вищої освіти України на підготовку магістрів за спеціальністю 193 "Геодезія та землеустрій" у 2021 році*
N з/п
Назва закладу вищої освіти
Обсяг держ-замовлення
1
Національний університет біоресурсів і природокористування України
45
2
Національний університет "Львівська політехніка"
39
3
Національний авіаційний університет
38
4
Київський національний університет імені Тараса Шевченка
31
5
Київський національний університет будівництва і архітектури
30
6
Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу
30
7
Одеська державна академія будівництва та архітектури
25
8
Львівський національний аграрний університет
20
9
Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова
20
10
Державний вищий навчальний заклад "Придніпровська державна академія будівництва та архітектури"
18
11
Чорноморський національний університет імені Петра Могили
15
12
Харківський національний автомобільно-дорожній університет
15
13
Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
15
14
Національний університет водного господарства та природокористування
15
15
Національний університет "Чернігівська політехніка"
12
16
Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"
10
17
Державний вищий навчальний заклад "Ужгородський національний університет"
10
18
Сумський національний аграрний університет
10
19
Уманський національний університет садівництва
10
20
Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського
9
21
Національний технічний університет "Дніпровська політехніка"
8
22
Волинський національний університет імені Лесі Українки
8
23
Подільський державний аграрно-технічний університет
6
24
Національний транспортний університет
6
25
Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва
5
26
Херсонський державний аграрно-економічний університет
5
27
Білоцерківський національний аграрний університет
5
28
Одеський державний аграрний університет
5
29
Державний вищий навчальний заклад "Донецький національний технічний університет"
5
30
Криворізький національний університет
4
 
Разом
474

 

*Примітка: таблицю сформовано за даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти (https://vstup.edbo.gov.ua/
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook