Телепрограма «Споживач має право» та фахівці НУБіП розкрили секрет шашлику і хитрощі продавців

20 квітня 2021 року
     Маринад для шашлику - суміш з спецій і прянощів, що застосовується для розм'якшення м'яса і надання йому бажаного аромату.

     Де купувати м'ясо для шашлику? Чим небезпечне мариноване м'ясо? Як замаринувати шашлик? У телепрограмі «Споживач має право» на дані питання надала відповідь декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України, доктор технічних наук, професор Лариса Баль-Прилипко. Вона пояснює, яким чином виробники збільшують вагу м`яса, яке м’ясо краще обирати для шашлика, яким має бути маринад до м’яса та скільки воно може зберігатися.

     Гарний рецепт, якісна прожарка, вдалі соуси – все це, звичайно, дуже важливо. Але якщо не буде хорошого м'яса – шашлик навряд чи вийде карколомним. Тому, збираючись на пікнік, потрібно починати підготовку з покупки якісного м'яса.

     Найкраще брати охолоджене м’ясо. Парне м'ясо для шашлику не годиться (особливо яловичина), так як вийде жорстким. Його потрібно витримати деякий час, щоб м'язи розслабилися, а саме м’ясо «дозріло».

    Щоб відрізнити охолоджене м'ясо від замороженого і розмороженого, потрібно натиснути на нього пальцем: м'ясо повинно бути пружним. У розмороженого м'яса – більш інтенсивний колір, пухка консистенція, червоний м'ясний сік. Звертайте увагу на зовнішній вигляд м'яса: свіже охолоджене м'ясо – сухе, але при цьому глянсове, трохи поблискує, рівномірного кольору.

 

     Не потрібно брати темне м'ясо – швидше за все воно старе і годиться хіба що на суп. На дотик м'ясо не повинно бути вологим (якщо це так, то воно, швидше за все, шприцьоване водою та хімічними розчинами), липким, не повинно сочитися кров'ю.

     Перед покупкою обов'язково розгорніть охолоджене м'ясо (продавці часто укладають шматки, ховаючи жир і жили всередину). Якщо не хочете бруднити руки, добийтеся від продавця, щоб він показав м'ясо з усіх боків.

     Щоб відрізнити правильно заморожене м'ясо від поганого, потрібно доторкнутися до м'яса і потримати палець кілька секунд: при нагріванні на замороженому м'ясі залишиться пляма темного кольору, а повторно заморожене м'ясо забарвлення не змінить.

    Для маринування шашлика, які продукти і спеції знадобляться для маринаду, залежить від вибраного рецепту маринування. Так для класичного рецепту шашлика знадобиться цибуля, сушена паприка, коріандр, базилік сушений, мелений пахучий перець, чабер, чилі сушений, куркума, карі, аджика, сіль і оцет. Проте це не остаточний список, він може бути доповнений, або деякі інгредієнти можуть бути замінені іншими продуктами. 

Соковите м’ясо, хрустка засмажена скоринка, аромат диму – смакота, інакше про шашлик й не скажеш. Смакуйте із задоволення!

Наталія Голембовська,
доцент кафедри
технології м'ясних, рибних та морепродуктів

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook