На зборах трудового колективу ННІ лісового і садово-паркового господарства схвалено звіт директора Петра Лакиди та визначено пріоритетні завдання на 2021 рік

26 грудня 2020 року
  Традиційно наприкінці 2020 року відбулися збори трудового колективу ННІ лісового і садово-паркового господарства. Цього роки вони були проведені онлайн із використанням платформи Cisco Webex. У зборах взяли участь члени вченої ради та члени профбюро інституту, науково-педагогічні працівники, представники студентського самоврядування. Представником ректорату на зборах була учений секретар університету, кандидат економічних наук, доцент Оксана Барановська.

  У своєму звіті, професор Петро Лакида зазначив, що на теперішній час в інституті функціонує 6 кафедр, 17 навчальних, 1 проблемна науково-дослідна, 7 навчально-науково-виробничих, 1 науково-дослідна лабораторія, Музей лісових звірів та птахів ім. професора О. О. Салганського та Ботанічний сад НУБіП України.

  Важливим і відповідальним завданням залишається проведення профорієнтаційної роботи, залучення абітурієнтів до навчання на підготовчому відділенні, участі в олімпіадах.

  Одним із основних напрямів впровадження інформаційних технологій у освітній процес, особливо в умовах пандемії, пов’язаної з поширенням в Україні та світі у 2020 році Covid-19, є розроблення електронних навчальних курсів (ЕНК) дисциплін на платформі Elearn. У 2020 році кількість ЕНК, які використовувалися студентами в навчальному процесі, як і в минулому році, збільшилася. Для усіх дисциплін, активованих у робочих навчальних планах 2020 року, НПП інституту вже розроблено або практично завершено наповнення необхідними ресурсами ЕНК. Більшість ЕНК, які розроблено НПП інституту і використовувалося поточного року, вже атестовано. Усі студенти інституту зареєстровані на навчальному порталі і активно ним користувалися впродовж усього 2020 року, в тому числі і студенти заочної форми навчання, для більшості з яких сесії цьогоріч відбувалися дистанційно. У звітному році було продовжено роботу із сертифікації ЕНК, яка виявилася успішною для низки дисциплін.

  Студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства протягом року залучалися до різних форм науково-дослідної роботи, а саме: участь у виконанні наукових досліджень кафедр інституту (з оплатою і без оплати праці), робота в студентських наукових гуртках, участь в експедиційних роботах, пов’язаних зі збором дослідних матеріалів, участь в конференціях семінарах різного рівня, підготовка наукових доповідей і публікацій тощо.

  Зусиллями дирекції Навчально-наукового-інституту лісового і садово-паркового господарства й працівників кафедр та за підтримки ректорату виконано ряд робіт з оновлення матеріально-технічної бази університету в корпусах, закріплених за підрозділами ННІ. Окремо слід виділити, що упродовж 2020 р. на території арборетуму Ботанічного саду було створено екологічну стежку протяжністю 600 м.п. з розміщенням на вході до неї групи скульптур, викладенням каменів валунів та проведенням ряду робіт по озелененню даної зони (висаджено топіарні форми декоративних рослин, прокладено доріжки з твердим покриттям). Побудовано екоклас в південній частині арборетуму Саду, для проведення занять, конференцій, семінарів тощо, з встановленням 30 столів з лавами та дерев’яної кафедри.

  В обговоренні звіту директора взяли активну участь співробітники інституту. Так, директор НДІ лісівництва та декоративного садівництва, професор Роман Василишин конкретизував окремі показники наукової діяльності кафедр щодо залучення коштів до спецфонду під час виконання науково-дослідних робіт. Також він навів аналіз наукометричних показників співробітників інституту та зазначив тенденцію до підвищення публікаційної активності. Заступник директора, доцент Олександр Соваков зупинився на проведенні виховної роботи наставниками академічних груп, необхідності і важливості своєчасного висвітлення цього напрямку роботи на сайтах кафедр.

  Завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту, професор Андрій Білоус зазначив, що кафедра у поточному році принесла близько 1 мільйону гривень до спецфонду університету та продовжує активну роботу в цьому напрямку. Завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції, доцент Юрій Марчук акцентував увагу на необхідності облаштування міжкафедральних наукових лабораторій, оснащенню окремих аудиторій для проведення дистанційного навчання, розвитку баз навчальних практик. Завідувач кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну, професор Олена Колесніченко відмітила, що кафедра постійно долучається до виконання завдань дирекції інституту та адміністрації університету із розробки проектів та виконання робіт озеленення території, а також акцентувала увагу на необхідності розширення лабораторної бази кафедри.

  Представник ректорату, учений секретар Оксана Барановська відмітила значну роботу колективу ННІ лісового і садово-паркового господарства у 2020 році та навела аналіз деяких показників підрозділу на рівні університету. Так, за чисельністю студентів інститут входить до першої п’ятірки підрозділів, за обсягом фінансування наукових досліджень – до першої трійки, а за надходженнями до спецфонду від наукових розробок – займає середні позиції. Також необхідно підвищити публікаційну активність у виданнях, що входять до наукометричних баз Scopus / Web of Science. Ученим секретарем також було акцентовано увагу на тому, що значна кількість викладачів, які мають науковий ступінь кандидата наук, отримала дозвіл на керівництво підготовкою аспірантів, що накладає на них значну відповідальність.

  Всі виступаючі та збори трудового колективу схвалили звіт директора, професора Петра Лакиди про діяльність ННІ лісового і садово-паркового господарства за 2020 рік та намітили пріоритетні завдання на 2021 рік.

  Також на зборах трудового колективу було обрано делегатів від ННІ на конференцію трудового колективу НУБіП України.

Голова профбюро ННІ лісового і садово-
паркового господарства Сергій Дударець

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook