Дисципліни «Іноземна мова (бізнес курс)», «Психологія успіху» та «Започаткування власної справи» є фаворитами вибору студентів НУБіП України у 2020-2021 н.р.!

26 листопада 2020 року
     Студенти університету відповідно до статті 62, пункт 15 Закону України «Про вищу освіту» мають право на вибір навчальних дисциплін у межах, передбачених відповідною освітньою програмою та навчальним планом, в обсязі, що становить не менше як 25% загальної кількості кредитів ЄКТС, передбачених для кожного рівня вищої освіти, чи то бакалавра, чи то магістра.

 

     Тому за дорученням ректора Університету Станіслава Ніколаєнка студенти НУБіП України бакалаврату та магістратури щорічно до початку кожного навчального року обирають дисципліни за вибором з переліків, що їм пропонуються.
     На 2020-2021 навчальний рік для самостійного вибору студентам було запропоновано майже 110 дисципліни із загальноуніверситетського Переліку вибіркових дисциплін, розміщеного на офіційній веб-сторінці університету рубриці «Студенту»: https://nubip.edu.ua/node/67362. А із змістом кожної вибіркової дисципліни можна ознайомитися за їх анотаціями, що розміщені там же.
     Щорічно таку роботу за дорученням проректора з навчальної і виховної роботи Сергія Кваші організовує навчальний та навчально-методичний відділи спільно з деканами факультетів та директорами ННІ. А свій вибір студенти здійснюють з використанням навчального порталу НУБіП України Elearn.

     Для зручності студентів та викладачів розклад вивчення обраних вибіркових дисциплін розміщено на офійній веб-сторінці університету в рубриці «Розклад навчальних занять на І семестр 2020-2-21 н.р», де є окрема вкладка з розкладом вибіркових дисциплін: https://nubip.edu.ua/node/23920. Днем вивчення таких дисциплін є понеділок.

     Цікавим є вибір наших студентів бакалаврату. Так, вже котрий рік поспіль найбільшою популярністю у студентів випускних бакалаврату всіх 16 факультетів та навчально-наукових інститутів користуються навчальні дисципліни із загально університетського переліку, які формують Soft Skills – м'які або гнучкі навички (англ. soft skills). Це комплекс неспеціалізованих, надпрофесійних навичок, які відповідають за успішну участь у робочому процесі, високу продуктивність і, на відміну від спеціалізованих фахових навичок, не пов'язані з конкретною сферою діяльності).

     То ж найпопулярнішими серед студентів у цьому навчальному році є:

  • англійська мова (бізнес курс), яку обрали 384 студентів,
  • психологія успіху – 318 студентів,
  • започаткування власної справи – 207,
  • організація бізнесу – 207,
  • PR та реклама – 121,
  • веб-технології та вебдизайн – 104.

     Слід зазначити, що на сьогодні навички Soft Skills для молодих фахівців є не менш важливими та універсальними, хоча це непрофесійні якості, проте вони допомагають нам взаємодіяти між собою, ефективно працювати в команді незалежно від сфери діяльності.

     Своїми враженнями від вивчення вибіркових дисциплін у І семестрі 2020-2021 н.р поділилися наші студенти.


     Анна Джулай, студентка 10 групи 3 курсу скороченого терміну навчання факультету ветеринарної медицини, яка навчається за освітньою програмою «Ветеринарна медицина» говорить, що досягнення успіху в професійній діяльності, без сумніву є одним з найбільш дієвих мотивів на різних етапах професійного становлення. Саме тому, під час вибору дисципліни, студентка зупинилася на «Психології успіху». Опрацьовуючи лекційні заняття, як каже Анна, вона розвинула своє критичне мислення, адже це забезпечує успіх людині, яка може прораховувати свої дії на кілька кроків вперед, і усвідомлює, який вплив вони можуть мати на її подальше життя. Також, разом з іншими студентами, яка обрали для вивчення цю дисципліну, під час лекційних та практичних занять вони обговорюють ризики у різних сферах життя і акцентують увагу на раціональне ставлення до грошей.

 

     Студент 4 курсу механіко-технологічного факультету освітньої програми «Агроінженерія» Дмитро Малига серед широкого спектру вибіркових дисциплін університету обрав саме «Систему точного землеробства». На його думку – це перспективний напрямок виробничої діяльності людини, спрямований на досягнення високих результатів із максимальним збереженням природного середовища. Наразі, всі компанії, які працюють в українському та світовому аграрному секторі, все інтенсивніше використовують технології точного землеробства у виробництві продукції рослинництва і тваринництва. Дмитро хоче детально знати принципи побудови картограм природного фону, GPS - навігації техніки та програмування алгоритмів машинних операцій. «Мені це подобається»: говорить Дмитро!

 

     Анна Зуйкова – студентка 4 курсу факультету аграрного менеджменту спеціальності «Маркетинг» розповіла, що в минулому семестрі їм запропонували обрати вибіркові дисципліни з інших спеціальностей, які викладаються в нашому університеті. Промоніторивши перелік дисциплін, що пропонувались, студентка обрала «Психологію успіху». Перш за все її зацікавила назва цього предмету, адже в сучасному світі дуже важливо мати знання з психології. Кожна людина бажає досягти успіхів як в роботі, так і в особистих справах, тому ця дисципліна для цікава і приваблива. Перш за все на лекціях студенти дізналися, що в житті людей успішних, «щасливчиків», простежуються декілька тенденцій. Перша і головна: ці люди будують свій успіх самі, не дивлячись ні на які «зовнішні обставини», помилки і труднощі. Як фермер вирощує свій урожай, так і успішні люди «ростять» свій успіх. Вони не скаржаться, не кидають розпочате на півдорозі, не чекають, коли успіх самостійно прийде до них, а самостійно долають шлях до свого успіху. З першої лекції було дуже цікаво, каже Анна, і після цього вже чекаєш початку нового тижня, щоб знову дізнатися таємниці психології та успіху. Головним «козирем» цієї дисципліни є викладач Віталій Шморгун, який вміє зацікавити аудиторію та зосередити всю нашу увагу на головному. Його дуже цікаво слухати і студенти не помічають, як закінчується пара. Він справжній психолог, розуміється на тому, що розповідає, приводить багато життєвих прикладів, що, на думку студентки, є найголовнішим. «Психологія успіху» – це саме та дисципліна, яка буде цікава студентам будь-яких спеціальностей, тому що успіх стосується кожного, незалежно чи ти маркетолог, чи юрист, чи агроном вважає Анна.

Бажаємо успіхів нашим студентам!
Сподіваємося, що ґрунтовні знання здобуті в університеті, стануть вам у нагоді при працевлаштуванні та у житті!

 

Віктор Шевчук,
начальник навчального відділу
Оксана Зазимко,
заступник начальника навчального відділу

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook