Триває робота над німецько-українським підручником із землеустрою та консолідації земель

31 липня 2020 року
     Продовжуючи розпочатий навесні цього року німецько-український проект щодо підтримки землеустрою в України (https://nubip.edu.ua/node/75671), відбулася чергова зустріч українських і німецьких експертів з підготовки посібника із землеустрою та консолідації земель. Реалізація спільного задуму стала можливою завдяки земельному субпроекту Німецько-українського агрополітичного діалогу (APD), у рамках якого факультет землевпорядкування НУБіП України вже понад 10 років активно співпрацює з Товариством з управління та реалізації земель, що здійснює управління державними сільськогосподарськими землями та лісами на території східної Німеччини (BVVG Bodenverwertungs-und-verwaltungs GmbH).

     Участь у проекті з боку факультету землевпорядкування приймають завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин та декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков. З німецької сторони авторський колектив посібника представляли віце-керівник відділу Міністерства охорони навколишнього природного середовища та захисту прав споживачів Федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія, доктор Йоахім Томас (м. Бонн) та його колега Губертус Бертлінг, колишній начальник управління Міністерства сільського господарства та навколишнього середовища Федеральної землі Саксонія-Ангальт. Зустріч була організована на платформі Cisco Webex Meetings Крістофом Конрадом Гільгеном, координатором земельного компонента APD, представником Товариства з управління та реалізації земель (BVVG), а модератором виступила Катя Деллс, голова відділу міжнародних консультацій BVVG.

     Варто відзначити, що актуальність консолідації земель для України продовжує зростати, адже подрібненість земельних масивів, через смужжя та далекоземелля стають суттєвою перешкодою для розвитку українського агробізнесу. У перспективі консолідація земель становитиме вагому частку робіт, що виконуватимуть землевпорядники. Саме тому студентам вже зараз потрібно вивчати досвід зарубіжних країни з консолідації та висвітлювати це питання у своїх магістерських дослідженнях.
     Йоахім Томас наголосив, що студентам необхідно вивчати і враховувати європейську практику і традиції проведення консолідації земель, при чому досвід Німеччини слід вважити як один із найбільш корисних, адже землеустрій і межування у цій країні мають давню історію і беруть свій початок із середньовіччя. Під час онлайн-діалогу сторони обговорили структуру посібника, детально зупинилися на глосарії, оскільки окремі терміни не можуть бути замінені синонімами тому й вимагають детального тлумачення їхнього змісту. Вчені обмінялися думками щодо наповнення основних розділів майбутнього видання, у якому слід розглянути консолідацію земель як інструмент розвитку сільських територій, дослідити типи конфліктів під час консолідації, розумітися на визначенні вартості земельних ділянок під час консолідації, враховувати взаємодію з кадастрово-реєстраційною системою тощо. Особливу увагу звернули на 12 особливих аспектів консолідації земель як то на лісових площах, у сфері органічного землеробства, у садівництві та виноградарстві тощо.

     Німецькі колеги підкреслили, що студенти, опанувавши питання консолідації земель, повинні отримати перспективу працювати не лише в Україні, а й реалізовувати свої знання і вміння у багатьох країнах, де проблеми консолідації земель та інтегрованого землеустрою набувають все більшої ваги.
     Обмін досвідом між фахівцями у сфері земельних відносин виявився продуктивним. Були визначені строки написання основних розділів і домовлено, що наступна зустріч пройде у жовтні цього року.

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook