Науковці університету у КГС ВС обговорювали актуальні питання щодо земельних спорів

15 листопада 2019 року
Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду
15 листопада в Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду відбувся круглий стіл на тему «Земельні спори: актуальні питання застосування законодавства та судова практика».
Судові спори у сфері земельних правовідносин є одними з найпоширеніших. Однак, незважаючи на велику кількість земельних спорів, судову практику їх розгляду не можна назвати усталеною. Правові позиції судів щодо різних видів земельних спорів, у тому числі Верховного Суду України, часто змінювалися. Тому питання застосування ст. 33 закону «Про оренду землі» викликало зацікавленість не лише серед суддів, ай науковців.
З вітальним словом до учасників круглого столу звернулася Голова Верховного Суду Валентина Данішевська. Вона зазначила, що земельні спори є соціально чутливими і вразливими до корупції, тому потребують особливої уваги. Закликала учасників круглого столу використати відведений час для того, щоб обмінятися досвідом та прийти до спільної думки щодо поновлення договору оренди земельної ділянки.
Перше питання, яке було винесено на обговореннястосувалося застосування положень Закону України «Про оренду землі». Зокрема,  поновлення договору оренди, укладення додаткової угоди, способи захисту порушеного права. Також розглядалися положення щодо укладення, внесення змін до договору оренди, у тому числі щодо розміру орендної плати, розірвання договору оренди, припинення договору оренди.
Основні проблемні питання застосування ст. 33 закону «Про оренду землі» у своєму виступі окресливсуддя КГС Юрій Чумак. В обговоренні активну участь взяли як судді, Костянтин Пільков, Тетяна Дроботова, Василь Яремко, Олена Сковородіна, Юлія Джепа, Павло Пригуза, Євгеній Краснощоков, Ігор Маслій, Алла Гудак, так і вчені-правники, професор кафедри земельного та аграрного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Анатолій Мірошниченко, завідувач сектору проблем аграрного та земельного права Інституту держави і права ім. В.М. Корецькрого НАН України Павло Кулинич, професор кафедри земельного та аграрного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Носік,завідувач кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. В.З. Янчука НУБіП України Володимир Єрмоленко. Також Національний університет біоресурсів і природокористування України представляли доцент кафедри землевпорядного проектування Людмила Гунько та професор кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. В.З. Янчука Олена Гафурова.
Одним із найпоширеніших видів спорів у сфері земельних правовідносин є спори щодо поновлення договору оренди земельної ділянки. Стаття 33 Закону України «Про оренду землі» у ч. 1 регламентує переважне право орендаря перед іншими особами на укладення договору оренди землі, а в ч. 6 - підстави поновлення договору оренди, у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди.
 
Під час обговорення були висловлені різні думки щодо поновлення договору оренди землі. Зважаючи на непоодинокі зловживання з боку орендарів, судді дотримуються точки зору, що з моменту спливу строку дії договору особа повинна вчиняти активні дії, а саме надсилати додаткову угоду для погодження. Автоматична пролонгація договору оренди можлива лише у випадках чітко встановлених законом.
Відсутність пропозиції з боку орендаря щодо продовження дії договору все одно зобов’язує орендодавця повідомити іншу сторону договору щодо своєї волі про припинення договору. Власник землі хоч і не зобов’язаний обґрунтовувати свої дії, проте повинен активно використовувати свої права. Тож неповідомлення попереднього орендаря про свої наміри не продовжувати строк дії договору порушує його права.
Крім того, були розглянуті питання застосування способів захисту прав у справах зі спорів, що виникають із земельних відносин та земельно-правовий аспект рішення Європейського суду з прав людини проти України.
 
Захід був проведений на високому фаховому рівні. А ще надважливим є прагнення суддівського корпусу дослухатися до думки вчених-правників.
 
доцент кафедри землевпорядного проектування
Людмила Гунько

    

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook