Психологи привідкрили завісу таємничого світу психоаналізу

8 квітня 2019 року
      В рамках проекту «School of Practical Psychology», який працює на гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України вже майже рік, майбутні психологи вже знайомилися різними напрямами роботи практичного психолога (індивідуальне консультування, робота з жертвами насилля, діяльність психолога в організації тощо), а також з можливостями використання у його роботі методів арт-терапії, тілесно-орієнтованої психотерапії, клієнт-центрованої терапії  тощо.

      4 квітня 2019 року відбулася нова зустріч психологів гуманітарно-педагогічного факультету з практичною психологією. Цього разу вони ми із студентами мали можливість долучитися до таємничого світу психоаналізу і стати учасниками майстер-класу «Любов і бажання в психоаналізі Жака Лакана», який проводила досвідчений тренер, психоаналітик та практичний психолог Наталя Касапська.  Ця зустріч мала на меті познайомити майбутніх психологів з теорією французького психоаналітика Жака Лакана, розширити їх уявлення щодо методу психоаналізу та усвідомити власну «дотичність» до цього напряму.
     Учасники познайомилися з основними принципами психоаналізу, зокрема, з історією і основними ідеями французького психоаналітика Жака Лакана.

        В ході обговорення про можливості психоаналізу Жака Лакана учасники зрозуміли його специфіку у роботі з проблемами суб’єкта та витісненими бажаннями.  Психологи  дізналися про те, хто такий суб'єкт психоаналізу, що таке фантазм суб'єкта, перверсія, витіснення, стадії дзеркала, уявні і символічні ідентифікації людини у коханні.

  

       Вони відкрили потаємний світ  проявів кохання в психоаналізі Лакана:  по-різному відбувається вибір об'єкта кохання (по нарцисичному типу чи по опорному типу); кохання може мати автоматичний і асиметричний характер. Ми також познайомилися з особливостями прояву у коханні істеричного суб'єкта і невротика нав’язливих станів.
      Кожен прагнув співвіднести ці нові знання з власним досвідом і переживаннями. Відгукнулася для кожного по різному і ключова теза в теорії Ж.Лакана: «Наше бажання – це завжди бажання Іншого, яке ніколи не може бути задоволеним, адже бажання породжується забороною».

     Майбутні психологи спробували виконати вправи, які відкрили для кожного потаємні куточки несвідомого у коханні. Всіх учасників надихнув наповнений вірою в людину заповіт Лакана: не зраджуй свого бажання!
        Чи пов’яже хтось з учасників свій професійний шлях у психології з психоаналізом – покаже час! 
     Ми дякуємо Наталії Касапській за професійний майстер-клас і чудову можливість долучитися до світу психоаналізу!

Шамне А.В.,
керівник проекту «School of Practical Psychology»,
професор кафедри психології

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook