Студенти НУБіП України вчаться орієнтуватися на місцевості

9 листопада 2018 року
м.Київ, НУБіП України

Як навчитися орієнтуватися на місцевості? Орієнтування це легко чи дано не кожному? З 5 до 9 листопада 2018 року студенти першого і другого курсів нашого університету мали можливість на власному досвіді спробувати опанувати засади орієнтування і отримати необхідні практичні навички.

За пропозицією завідувача кафедри фізичного виховання Миколи Костенка з 5 по 9 листопада в НУБіП України усі практичні заняття з фізичного виховання проводились за темою «тиждень туризму».  Мета занять ознайомити студентів з різними навичками, які необхідні під час подорожі, походу: техніка пересування і екіпірування пішохідного туризму, облаштування туристичного побуту, в’язання вузлів, надання першої долікарської допомоги при отриманні травм, укусах, отруєннях. До програми «тижня туризму» входила локація з орієнтування на місцевості.

Базуючись на багаторічній практиці проведення занять зі спортивного орієнтування для студентів навчальних груп старший викладач кафедри фізичного виховання В’ячеслав Пархоменко розробив експрес-методику опанування засадами орієнтування на місцевості. Щоб підготувати такий захід довелось докласти чимало часу, вмінь і зусиль: вибрати місцевість для навчального полігону, виконати детальну польову зйомку обраної місцевості, накреслити карту на комп’ютері використовуючи спеціальну швейцарську програму «OKAD», спланувати контрольні точки (КП), завдання, дистанції, підготувати обладнання, засоби відмітки, карточки для відмітки на кожного студента, роздрукувати на кольоровому принтері і заламінувати карти з дистанціями, обладнати контрольні пункти на місцевості і лише потім навчати студентів вмінню орієнтуватися на місцевості за допомогою карти і оточуючих орієнтирів, виконувати навчальні завдання, долати залікову дистанцію мікроспринту зі спортивного орієнтування.

На фото камеральні зйомки і остаточний варіант карти автодрому:

Заняття з орієнтування проводились на території автодрому за навчальним корпусом №11. Прослухавши теорію, порядок дій для орієнтування карти за сторонами світу, визначення свого місця знаходження, студенти самостійно спершу ходили, шукали контрольні пункти, а на завершення експрес-курсу самостійно долали залікову дистанцію.

На автодромі встановлено 19 контрольних пунктів (КП). Завдання для кожного студента знайти і відмітитись на 4 КП, одночасно стартували 5 осіб але у кожного була окрема дистанція. Таким чином викладач змушував студента розраховувати тільки на власні сили і вміння, а не бігти дистанцію за кимось.

У підсумку дистанцію подолали 414 студентів. Завдання виявилось не простим. Лише половина учасників з числа подолавших дистанцію вірно відмітились на усіх 4 КП (227 осіб), ще 111 студентів зробили одну помилку - з чотирьох КП вірно відмітились на 3 КП. Для окремих студентів таке завдання виявилось не під силу, були такі що взагалі відмовились стартувати. Відгуки студентів після занять були різними, від «Це цікаво, прикольно», «А можна пробігти дистанцію другий раз, третій раз» до «Я нічого не зрозуміла», «Я маю право не вчитися орієнтуванню!». Проте у будь якому випадку час занять промайнув недарма. Студенти отримали нову для себе інформацію, застосували її на практиці і таким чином здобули нові навички.

Результати змагань «Тижня орієнтування», власні результати подолання дистанції мікроспринту зі спортивного орієнтування кожного судента можна переглянути на сторінці сайту НУБіП України Спорт/ Протоколи змагань/ (https://nubip.edu.ua/node/3317) 2018.11.05-09 результати змагань в НУБіП України "тиждень орієнтування"   

 

В’ячеслав Пархоменко,
старший  викладач кафедри фізичного виховання
гуманітарно-педагогічного факультету,

заслужений тренер України зі спортивного орієнтування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook