Бакалаври спеціальності "Садівництво та виноградарство" провели виїзні заняття у Інституті садівництва

19 вересня 2017 року
ІС НААН України


18.09.2017 р. Бакалаври агробіологічного факультету – майбутні фахівці з садівництва та виноградарства провели виїзне заняття з дисципліни «Помологія» в Інституті садівництва НААН (с. Новосілки).

Професор кафедри садівництва ім. Володимира Симиренка Т.Є. Кондратенко розпочала заняття із розповіді про історію інституту та основні напрями його сучасних наукових досліджень. Знайомство з результатами наукових розробок щодо селекції та сортовивчення відбувалося безпосередньо у насадженнях певних культур.


Аспірантка кафедри садівництва Юлія Телепенько, яка виконує дослідження на базі ІС НААН, знайомлячи студентів із 30 сортами ожини, дала характеристику кожного з них за основними господарсько-цінними ознаками.


Особливу увагу приділила сортам, які є найбільш адаптованими до умов Київщини. Серед них Оркан, Остерина, Лох Тей, Карака Блек, Блек Меджік, Прайм Джем.

Вона відповіла на численні запитання студентів щодо елементів технології вирощування цієї культури, попиту ринку на свіжі ягоди ожини, їхні корисні властивості. 

Василь Павлюк – канд. с.-г. наук, завідувач лабораторії селекції ягідних культур розповів про завдання селекції суниці садової, тривалість та етапи селекційного процесу. Студенти взяли участь у огляді та оцінюванні рослин у шкілці гібридних сіянців, на ділянках колекційного і первинного сортовипробування, а також у маточнику, де вирощується розсада елітних гібридних форм.

Особливо уважно сприймали інформацію щодо тонкощів технології вирощування сортів нейтрального світлового дня.

Насадження айстри китайської (калістефуса) вразили великим різноманіттям рослин за забарвленням суцвіть, силою росту, компактністю кущів, кількістю в кожному з них квітконосів.  

Сорт калістефуса Шоколадка

Лариса Шевель – канд. с.-г. наук, ст. наук. співроб. лабораторії декоративних та лікарських рослин познайомила студентів з колекцією сортів і гідридів, яка налічує більше 300 зразків, розповіла про напрямки НДР, особливості та результати селекції і сортовипробування калістефуса.

Сорт Калістефуса Саманта

Сорт калістефуса Мінует

 

Яскравою демонстрацією результатів є такі вітчизняні сорти, як Сутінки, Шоколадка, Оксана, Ніжність, Машенька, Мінует та багато елітних гібридних форм з незвичним забарвленням і формою суцвіть.

 

У саду колекційного, первинного та державного сортовипробування яблуні знайомилися з колоноподібними, переважно інтродукованими, сортами – новим «продуктом» у селекції цієї культури, котрий виник у 1964 році за результатами клонової селекції.

Оцінюючи їх за основними господарсько-цінними ознаками, студенти відмітили, що рослини характеризуються помірною силою росту, компактністю крони, декоративністю, плодоносять тільки на простих і складних кільцівках; продуктивний вік останніх становить 14-15 років; плоди мають високі товарні якості та лише добрий (не відмінний) смак. Тому впровадження їх у промислові сади – справа поки що передчасна. Однак вони є цінним матеріалом для селекції як, джерела комплексу цінних ознак і, насамперед, колоноподібності.

Щорічні зустрічі з науковцями Інституту садівництва, практичні заняття на базі дослідних насаджень значно збагачують знання студентів щодо нових сортів, технологій та їхніх окремих елементів.

Тетяна Кондратенко, Юрій Андрусик

викладачі кафедри садівництва,

Анна Образцова, магістр кафедри садівництва

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook